Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna fegyverellátása egyre komolyabb eszközökkel történik az Egyesült Államok és a NATO egyes országai által

Az orosz hadsereg lassú tempóban állandó logisztikai problémákkal küzdve igyekszik bekeríteni Kelet-Ukrajnában az ott állomásozó és harcoló mintegy 40-45 ezer fős ukrán haderőt. A harcok egyre hevesebbek, elesett Kreminna városa, és Izjumtól délre egyre hevesebb harcok dúlnak. Mindeközben az orosz erők északról és keletről Szlovjanszk és Kramatorszk városai felé próbálnak előrenyomulni és igyekeznek a fent említett bekerítést megvalósítani. Kijev a katonai támogatás mellé gazdasági támogatást is szeretne mintegy havi 5 millárd dollár értékben ami azt mutatja, hogy az ukrán állam működése egyre inkább akadozik. Ebben nyilván közrejátszik a háború is, de a harcok kirobbanása előtt sem volt jó állapotban Kijev gazdasága - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésben.

Oroszország továbbra is kapja az EU-tól napi szinten az 1 milliárd eurót földgáz és kőolaj szállításai miatt. Ezt szeretné valahogyan egy 6. szankciós csomaggal Brüsszel csökkenteni, akadályozni de ennek tartalma nem ismert és az energiafüggés miatt  megvalósíthatósága erősen kérdéses. 

Ukrajna fegyverellátása egyre komolyabb eszközökkel történik az Egyesült Államok és a NATO egyes országai által. Ezt Moszkva látja és a veszteségekben érzi is, ami miatt egyre komolyabb figyelmeztetéseket fogalmaz meg. "Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már a III. világháború esélyének növekedését látja ami önmagában nem igaz, de a mondás a feszültség növelésére tökéletesen alkalmas" - írta a szakértő. 

Kijev olyan fegyvereket kap amelyekkel tényleg legyőzheti Moszkvát - jegyezte meg Tarjányi. "Ebből próbál propaganda tőkét kovácsolni a Kreml úgyhogy azt mondja, a háborút - ahogy Moszkva szajkózza különleges műveletet - Oroszország tulajdonképpen már nem Ukrajna ellen vívja hanem a NATO és az USA ellen. Ettől reméli Putyin, hogy a háború támogatottsága méginkább erősödni tud Oroszországban. Sajnos ez össze is jöhet, hiszen az állítás részben igaz, mivel amit látunk Ukrajnában egyre inkább egy proxy háborúhoz hasonlít amit Ukrajna vív Washington és a NATO érdekében Moszkva ellen" - írta a szakértő. 

Tarjányi emlékeztet, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter árpilis 25-dikei beszédében úgy fogalmazott: “Oroszországot olyannyira meggyengültnek akarjuk látni, hogy ne tudjon olyan dolgokat megtenni, amilyeneket Ukrajna megszállása során véghez vitt”… illetve “ az oroszok már sokat veszítettek katonai képességeikből, és az emberállományukból is, de azt akarjuk látni, hogy ne tudják gyorsan reprodukálni ezeket a képességeket…” 

Austin kijelentéseit igyekeztek is korrigálni a Fehér Házból azzal, hogy az amerikai miniszter Moszkva hadiipari kapacitásaira gondolt, de a Kreml azonnal kihasználta a feldobott “magas labdát” és áldozati szerepben az egész világ ellen harcoló “báránynak” igyekezett mutatkozni ami elég szürreális önmagában - jegyezte meg Tarjányi. 

A harcok folytatódnak általános fegyverzeti és hírszerzési szempontból Ukrajna egyre erősebb, és Oroszország komolyan elgondolkodott azon a háború második fázisának katonai stratégiája kapcsán, mi van abban az esetben ha nem lesz képes legyőzni Kijevet. "Bizony billen a mérleg nyelve most, és nem Putyin felé. De, ne gondoljuk hogy az orosz elit nem keres valamilyen megoldást. Első lépésként méginkább fokozza a támadások mértékét ez biztos!!! És az elkövetkező napokban, hétben látni fogjuk az új stratégia első megnyilvánulásait…" - foglalta össze a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen