Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna fegyverellátása egyre komolyabb eszközökkel történik az Egyesült Államok és a NATO egyes országai által

Az orosz hadsereg lassú tempóban állandó logisztikai problémákkal küzdve igyekszik bekeríteni Kelet-Ukrajnában az ott állomásozó és harcoló mintegy 40-45 ezer fős ukrán haderőt. A harcok egyre hevesebbek, elesett Kreminna városa, és Izjumtól délre egyre hevesebb harcok dúlnak. Mindeközben az orosz erők északról és keletről Szlovjanszk és Kramatorszk városai felé próbálnak előrenyomulni és igyekeznek a fent említett bekerítést megvalósítani. Kijev a katonai támogatás mellé gazdasági támogatást is szeretne mintegy havi 5 millárd dollár értékben ami azt mutatja, hogy az ukrán állam működése egyre inkább akadozik. Ebben nyilván közrejátszik a háború is, de a harcok kirobbanása előtt sem volt jó állapotban Kijev gazdasága - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésben.

Oroszország továbbra is kapja az EU-tól napi szinten az 1 milliárd eurót földgáz és kőolaj szállításai miatt. Ezt szeretné valahogyan egy 6. szankciós csomaggal Brüsszel csökkenteni, akadályozni de ennek tartalma nem ismert és az energiafüggés miatt  megvalósíthatósága erősen kérdéses. 

Ukrajna fegyverellátása egyre komolyabb eszközökkel történik az Egyesült Államok és a NATO egyes országai által. Ezt Moszkva látja és a veszteségekben érzi is, ami miatt egyre komolyabb figyelmeztetéseket fogalmaz meg. "Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már a III. világháború esélyének növekedését látja ami önmagában nem igaz, de a mondás a feszültség növelésére tökéletesen alkalmas" - írta a szakértő. 

Kijev olyan fegyvereket kap amelyekkel tényleg legyőzheti Moszkvát - jegyezte meg Tarjányi. "Ebből próbál propaganda tőkét kovácsolni a Kreml úgyhogy azt mondja, a háborút - ahogy Moszkva szajkózza különleges műveletet - Oroszország tulajdonképpen már nem Ukrajna ellen vívja hanem a NATO és az USA ellen. Ettől reméli Putyin, hogy a háború támogatottsága méginkább erősödni tud Oroszországban. Sajnos ez össze is jöhet, hiszen az állítás részben igaz, mivel amit látunk Ukrajnában egyre inkább egy proxy háborúhoz hasonlít amit Ukrajna vív Washington és a NATO érdekében Moszkva ellen" - írta a szakértő. 

Tarjányi emlékeztet, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter árpilis 25-dikei beszédében úgy fogalmazott: “Oroszországot olyannyira meggyengültnek akarjuk látni, hogy ne tudjon olyan dolgokat megtenni, amilyeneket Ukrajna megszállása során véghez vitt”… illetve “ az oroszok már sokat veszítettek katonai képességeikből, és az emberállományukból is, de azt akarjuk látni, hogy ne tudják gyorsan reprodukálni ezeket a képességeket…” 

Austin kijelentéseit igyekeztek is korrigálni a Fehér Házból azzal, hogy az amerikai miniszter Moszkva hadiipari kapacitásaira gondolt, de a Kreml azonnal kihasználta a feldobott “magas labdát” és áldozati szerepben az egész világ ellen harcoló “báránynak” igyekezett mutatkozni ami elég szürreális önmagában - jegyezte meg Tarjányi. 

A harcok folytatódnak általános fegyverzeti és hírszerzési szempontból Ukrajna egyre erősebb, és Oroszország komolyan elgondolkodott azon a háború második fázisának katonai stratégiája kapcsán, mi van abban az esetben ha nem lesz képes legyőzni Kijevet. "Bizony billen a mérleg nyelve most, és nem Putyin felé. De, ne gondoljuk hogy az orosz elit nem keres valamilyen megoldást. Első lépésként méginkább fokozza a támadások mértékét ez biztos!!! És az elkövetkező napokban, hétben látni fogjuk az új stratégia első megnyilvánulásait…" - foglalta össze a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési

A fronton életét vesztette egy kárpátaljai ezredes

A fronton vesztette életét Ihor Olekszjuk ezredes – tudatta a Munkácsi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán. Olekszjuk ezredest Volodimr Zelenszkij elnök korábban a Bohdan Hmelnickij érdemrend III. fokozatával tüntette ki. A katona temetési szertartását augusztus 15-én tartják Munkácson - tudatta a Kárpátalja ma.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: