Ugrás a fő tartalomra

Ukrajnában bővítették azon állampolgárok listáját, akik haladékot, felmentést kaphatnak a mozgósítás alól

A Legfelsőbb Tanács bővítette azon állampolgárok listáját, akik haladékot, felmentést kaphatnak a mozgósítás alól. Ezt követően a kormány bővítette azok listáját, akik hadiállapot alatt külföldre utazhatnak, majd ismét leszűkítette - írta a Kárpát.in.ua a Zaxid.net nyomán.

Darja Taraszenko szakértő elmondta, kinek van joga a mozgósítás alól való felmentésre és kik utazhatnak külföldre.

Kiket nem mozgósítanak?

 • a stratégiailag fontos üzemek alkalmazottjait
 • azokat a nőket és férfiakat, akik három 18 év alatti gyereket nevelnek
 • azokat a nőket és férfiakat, akik egyedül nevelnek 18 év alatti gyereket
 • 18 év alatti fogyatékossággal élő gyerek szüleit, gondozóit, nevelőszüleit, gyámjait
 • súlyos betegségben szenvedő gyerek szüleit, gondozóit, nevelőszüleit, gyámjait (a betegségek listáját a Törvénykönyv 23. cikkelyében tekinthetik meg)
 • azon 18 év alatti gyerekek szüleit, gondozóit, nevelőszüleit, gyámjait, akik szüleit megfosztották szülői jogaiktól
 • azokat a férfiakat és nőket, akik állandó gondozói beteg házastársuknak, gyereküknek, szüleiknek
 • azokat a személyeket, akiknek házastársa vagy szülei I. és II. típusú fogyatékosságban szenvednek
 • parlamenti képviselőket
 • a Védelmi Minisztérium, a Fegyveres Erők, a Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálata, az SZBU, a Nemzeti Gárda, az Állami Határőrszolgálat, a Nemzeti Rendőrség, az adóhatóság, az Állami Nyomozó Iroda, a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda, Ukrajna Állami Végrehajtó Szolgálata, Ukrajna Államvédelmi Minisztériuma munkatársait, valamint a katonai egységek, hivatalok, vállalatok, szervezetek dolgozóit
 • felsőoktatásban részesülőket, asszisztens gyakornokokat, végzős hallgatókat és doktoranduszokat, akik nappali vagy duális képzésben részesülnek;
 • felsőoktatási és szakmai felsőoktatási intézmények tudományos és tudományos-pedagógiai dolgozóit, általános középiskolák pedagógiai dolgozóit, feltéve, hogy legalább 0,75-ös alapfizetéssel dolgoznak
 • azokat a férfiakat, akiknek közeli rokonai (házastársuk, gyermekük, szüleik, nagyszüleik, testvéreik) elhunytak vagy eltűntek az Egyesített Erők művelete (OOSZ) során.

Ki hagyhatja el az országot?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt hiszik, a mozgósítás halasztása egyenlő a szabad határátlépéssel. De ez nem egészen igaz.

„A hatályos határátlépési szabályok szerint A mobilizációs képzésről és mozgósításról szóló törvény 23. cikkében felsoroltak mindegyike jogosult a határátlépésre, kivéve bizonyos kategóriákat: egyetemi hallgatók, végzős hallgatók, egyetemi kutatók, valamint az OOSZ-övezetben elhunyt vagy eltűnt személyek hozzátartozói (utolsó három kategória). Joguk van a haladékhoz, azonban nem utazhatnak külföldre. Rajtuk kívül mindenki a listán szereplő személyek távozhatnak, de egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan valósul majd meg” közölte a jogász.

Hogyan léphetnek ki az országból azok az állampolgárok polgárok, akiknek engedélyezett a külföldre utazás?

„Vagy lehetőséget kapnak a határőrök, hogy minden esetben ellenőrizzék, van-e joga a férfinek arra, hogy átlépje a határt (ez nagyon nehéz lesz, mert a határőrök nincsenek teljesen tisztában a törvény árnyalataival). A második lehetőség, ami valószínűbb: a határőrök magyarázatot kapnak, hogy amennyiben az adott személy rendelkezik a megfelelő okiratokkal a hadkiegészítő parancsnokságtól, akkor elhagyhatja az országot” – mondta el Darja Taraszenko.

Emellett a vállalkozások által „lefoglalt” férfiakat nem engedik ki külföldre. Számukra az egyetlen lehetőség az, ha üzleti útra küldik, s ezt dokumentummal is tudja bizonyítani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének