Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: a nácik csináltak olyat korábban, amit az oroszok most elkövetnek Mariupolban

A háború Ukrajnában folyik, Moszkva utcáin nincsenek holttestek. Logikus lenne először Ukrajnába menni, megnézni az ottani embereket és a megszállás következményeit – kritizálta Volodomir Zelenszkij az ENSZ főtitkárát, Antonio Guterrest, miután kiderült, hogy a diplomata előbb az orosz vezetéssel egyeztet Moszkvában, aztán repül csak tovább Kijevbe.

A konfliktus kirobbanása óta egyébként az ENSZ vezetője alig egyeztetett bármelyik féllel, Putyin nem is volt hajlandó eddig találkozni vele, miután Guterres azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ alapokmányát.

Antonio Guterres kedden találkozik Putyinnal, majd két nappal később, csütörtökön utazik Zelenszkijhez.

Zelenszkij szombat esti beszédében úgy fogalmazott, a nácik csináltak olyat korábban, amit az oroszok most elkövetnek Mariupolban. Az elnök emlékeztetett, hogy napról napra új tömegsírokat fedeznek fel a városban, ahova a város lemészárolt lakosságát temették.

Az ukrán elnök utalt a szombati odesszai rakétatámadásra is, amelyben nyolcan meghaltak, köztük egy pár hónapos csecsemő, valamint édesanyja és nagymamája is.

Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy mindenkit azonosítani fognak, aki részt vett az odesszai támadásban, azokat is, akik kiadták a parancsot, és azokat is, akik végrehajtották.

Az ukrán elnök beszélt továbbá az oroszok által felállított szűrőtáborokról is. Az ukrán hatóságok információi szerint az oroszok a megszállt területeken elkobozzák az ukránok útlevelét és más személyazonossági okmányaikat, majd szűrőtáborokba viszik őket, ahonnan Oroszország különböző távoli városaiba deportálják őket. Zelenszkij úgy fogalmazott, ezekre a helyekre sokkal inkább illik a konentrációs tábor elnevezés, majd rávilágított arra, hogy ezeken a pontokon gyerekeket is elvisznek Ukrajnából, abban a reményben, hogy elfelejtik, hol születtek, honnan származnak, hogy aztán orosz identitással nőjjenek fel.

A szűrőtáborok létezését egyébként az oroszok sem tagadják, igaz, ők azt állítják, hogy a táborok a humanitárius segélyprogram részeit képezik.

Közben Anthony Blinken és Lloyd Austin személyében az Egyesült Államok külügyminisztere és védelmi minisztere is az ukrán fővárosba utazik. A Guardian szerint célzott újságírói kérdésre Zelenszkij azt mondta, az amerikaiaknak nem szabad üres kézzel érkezniük, konkrét dolgokra, konkrét fegyverekre számít tőlük.

Ugyanezt mondtam más országok vezetőivel kapcsolatban is. Minden vezetőhöz azzal fordulunk, hogy itt egy igazi háború van. Jöjjönek el hozzánk, szívesen látjuk őket, de adják meg azt a segítséget, amit megbesézltünk és amire lehetőségük van.

Mint ismert, Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke  a héten jóváhagyta a második 800 millió dolláros, Ukrajnának nyújtandó katonai segélycsomagot, amely kifejezetten a Donbasz régió védelmére szolgáló felszereléseket tartalmaz.

(24.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ekkor függeszthetik fel a nyugdíj utalását Ukrajnában

Abban az esetben, ha a nyugdíjra jogosult személy számláján hat hónapon keresztül nem látnak a kiutaláson kívül más mozgást, a Nyugdíjalap felfüggeszti a folyósítást - mondta el az Interfax ukrán hírügynökségnek adott interjújában Okszana Zholnovics szociálpolitikai miniszter. A tárcavezető szavai szerint erre azért van szükség, mert nem tudhatják, hogy az adott személy valami oknál fogva nem tud a pénzéhez jutni, vagy történt vele valami. Megnyugtatásul elmondta, az összeg nem tűnik el: amint a nyugdíjas jelentkezik, és igazolja a személyazonosságát, folytatják a folyósítást. A miniszter hangsúlyozta: a korábban zárolt összegek is kiutalásra kerülnek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: