Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: a nácik csináltak olyat korábban, amit az oroszok most elkövetnek Mariupolban

A háború Ukrajnában folyik, Moszkva utcáin nincsenek holttestek. Logikus lenne először Ukrajnába menni, megnézni az ottani embereket és a megszállás következményeit – kritizálta Volodomir Zelenszkij az ENSZ főtitkárát, Antonio Guterrest, miután kiderült, hogy a diplomata előbb az orosz vezetéssel egyeztet Moszkvában, aztán repül csak tovább Kijevbe.

A konfliktus kirobbanása óta egyébként az ENSZ vezetője alig egyeztetett bármelyik féllel, Putyin nem is volt hajlandó eddig találkozni vele, miután Guterres azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ alapokmányát.

Antonio Guterres kedden találkozik Putyinnal, majd két nappal később, csütörtökön utazik Zelenszkijhez.

Zelenszkij szombat esti beszédében úgy fogalmazott, a nácik csináltak olyat korábban, amit az oroszok most elkövetnek Mariupolban. Az elnök emlékeztetett, hogy napról napra új tömegsírokat fedeznek fel a városban, ahova a város lemészárolt lakosságát temették.

Az ukrán elnök utalt a szombati odesszai rakétatámadásra is, amelyben nyolcan meghaltak, köztük egy pár hónapos csecsemő, valamint édesanyja és nagymamája is.

Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy mindenkit azonosítani fognak, aki részt vett az odesszai támadásban, azokat is, akik kiadták a parancsot, és azokat is, akik végrehajtották.

Az ukrán elnök beszélt továbbá az oroszok által felállított szűrőtáborokról is. Az ukrán hatóságok információi szerint az oroszok a megszállt területeken elkobozzák az ukránok útlevelét és más személyazonossági okmányaikat, majd szűrőtáborokba viszik őket, ahonnan Oroszország különböző távoli városaiba deportálják őket. Zelenszkij úgy fogalmazott, ezekre a helyekre sokkal inkább illik a konentrációs tábor elnevezés, majd rávilágított arra, hogy ezeken a pontokon gyerekeket is elvisznek Ukrajnából, abban a reményben, hogy elfelejtik, hol születtek, honnan származnak, hogy aztán orosz identitással nőjjenek fel.

A szűrőtáborok létezését egyébként az oroszok sem tagadják, igaz, ők azt állítják, hogy a táborok a humanitárius segélyprogram részeit képezik.

Közben Anthony Blinken és Lloyd Austin személyében az Egyesült Államok külügyminisztere és védelmi minisztere is az ukrán fővárosba utazik. A Guardian szerint célzott újságírói kérdésre Zelenszkij azt mondta, az amerikaiaknak nem szabad üres kézzel érkezniük, konkrét dolgokra, konkrét fegyverekre számít tőlük.

Ugyanezt mondtam más országok vezetőivel kapcsolatban is. Minden vezetőhöz azzal fordulunk, hogy itt egy igazi háború van. Jöjjönek el hozzánk, szívesen látjuk őket, de adják meg azt a segítséget, amit megbesézltünk és amire lehetőségük van.

Mint ismert, Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke  a héten jóváhagyta a második 800 millió dolláros, Ukrajnának nyújtandó katonai segélycsomagot, amely kifejezetten a Donbasz régió védelmére szolgáló felszereléseket tartalmaz.

(24.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen