Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Ukrajna az egész szabad világ hősévé vált

A háború 50 napja alatt Ukrajna az egész szabad világ hősévé vált – hangoztatta Volodimir Zelenszkij elnök az ukrán néphez intézett beszédében. "A legbátrabb ország megtörhetetlen népe!" - tette hozzá.

"Már 50 napja kitartunk. 50 napja az orosz invázió kezdete óta, bár a megszállók maximum öt napot jósoltak nekünk. Ennyire „ismernek minket". Ennyire vannak „barátságban a valósággal". 

"Oroszország nem február 24-én kezdte meg a háborút Ukrajna ellen. Már 2014-ben orosz csapatok törtek be hozzánk. Elfoglalták Krím-félszigetünket. Nagy katonai bázissá alakították. A Fekete-tengert és az Azovi-tengert a világ egyik legveszélyesebb tengerévé tették. Szörnyű, abszolút cinikus háborút indítottak a mi Donbászunkban. 8 éve gyilkolják embereinket. 14 ezren haltak meg ez idő alatt!" - mondta.

"Hogyan reagált erre a világ? A kérdés költői maradt. De éppen ezért döntöttek úgy, hogy megengedhetnek maguknak egy teljes körű háborút is." - folytatta.

Az ukrán elnök szerint "egyesek még mindig vitatkoznak" az Orosz Föderáció elleni szankciók súlyosságáról. "De miről lehet beszélni, amikor az orosz csapatok ugyanazt a szörnyűséget teszik a földünkön, amit Európa csak a második világháború idején látott?" - tette fel a kérdést.

"Az Orosz Föderáció elleni teljes körű invázió 50 napja alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Donbász a fő célpont Oroszország számára. Oroszország elsősorban Donbászt akarja elpusztítani. Elsősorban Luhanszk és Donyeck régióit pusztítják az orosz csapatok, "mintha csak arra törekednének, hogy kő kövön ne maradjon. Hogy egyáltalán ne maradjanak emberek." - mondta Zelenszkij.

Beszédében az elnök azt állította: Moszvak erőszakkal toborozza e területek lakóit a hadseregükbe. A legsúlyosabb csatákba vetik be őket, szó szerint a védelem frontvonalába - jegyezte meg. "Lerombolják Donbász városait és falvait. Felégetnek mindent, ami a háború nyolc évét még kibírta." - tette hozzá.

Ahogyan fogalmazott: a büszke és rendezett Harkiv 80 éve nem élt át olyan megpróbáltatásokat, mint most Oroszország által megtapasztal. "Miért rombolják le? Mit érnek el Harkiv felgyújtásával? Pontosan mit adhat Oroszországnak a Saltivkán vagy a Szabadság téren véghezvitt pusztítás?" - tette fel a kérdést Zelenszkij:

Oroszország állítólag „véd", az orosz kultúráért, a nemzettel való kapcsolatokért, sőt az orosz nyelvért is - folytatta az ukrán elnök, hozzátéve, Oroszország mindezt a fegyvereivel égeti fel, évtizedekre, nemzedékekre.

"Az ősi Csernyihiv. Amely több mint ezer éves. Amely annyi háborút és annyi ellenséget látott, hogy legalább már a XXI. században megérdemelné a békét és a nyugalmat. De... Jött Oroszország. Jött a legrosszabb, amit Csernyihiv átélt a X. század óta. Az orosz kapcsolat időszaka óta, amellyel Oroszország egykor hivalkodott. Most ezt a mítoszt is felégették. A Rusz nem pusztítaná saját magát. Idegenek tették ezt vele. Hordák és más betolakodók. Ám most ők jöttek a földünkre. És harcolnak pontosan úgy - a fosztogatás és a kínzás kedvéért.

"Hála Istennek, Ukrajna Fegyveres erői és népünk, országunk nagy részén ellenálltunk." - mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij emlékeztetett: a világ nagyhatalmai sem voltak biztosak benne, hogy Ukrajna ellen tud állni. "Sokan azt tanácsolták, hogy meneküljünk el az országból. Azt tanácsolták, hogy tulajdonképpen adjuk meg magunkat a zsarnoknak. De ők nem ismertek minket. És nem tudták, milyen bátrak az ukránok, mennyire értékeljük a szabadságot." - emelte ki.

Kijelentette: a megszállók a felelősek mindazért, amit Ukrajnában történt, ők lesznek felelősek a Bucsa, Kramatorszk, Volnovakha, Okhtirka, Hosztomel és Borodjanka településeken történtekért. Izjumért, Mariupolért és Ukrajna összes többi városáért és közösségéért, amelyeket az orosz hadsereg visszakényszerített a 80 évvel ezelőtti időszakba - tette hozzá.

Zelenszkij azt mondta, hálás mindenkinek, aki támogatta Ukrajnát.

"Ez az időszak, ez az 50 nap sok világvezetőt mutatott be számomra más szemszögből. Különböző államok vezetőit. Nagylelkűséget láttam azokban, akik maguk sem gazdagok. Láttam azok rendkívüli elszántságát, akiket a globális vezetők nem vettek komolyan. Láttam, hogy a demokratikus világban vannak olyanok, akiknek az akarata elég ahhoz, hogy megvédje a szabadságot a zsarnokság támadásától. Láttam politikusokat, akik úgy viselkednek, mintha nem rendelkeztek volna a hatalmukkal. És láttam olyan nem politikusokat, akik többet tettek ebben az elmúlt 50 napban, mint néhány államférfi, akik vezető szerepet tölt be." - hangoztatta az ukrán elnök.

"De mindez csak egy kiegészítő. Kiegészítése annak, hogy miként védi Ukrajnát népünk, minden emberünk. Akik megállították az orosz harci felszerelések végtelen oszlopainak előrenyomulását. Akik visszaverik az állandó támadásokat Donbászban. Akik hősiesen védik Mariupolt, segítve egész államunkat, hogy ellenálljon. Akik délről leállították az offenzívát. És híressé tették Csornobaivkánkat. Akik kiűzték az ellenséget északról." - tette hozzá.

Hatalmas eredménynek nevezte, hogy Ukrajna ellenáll 50 napja.

"Az emberiség ősidőktől napjainkig hősöket keres. Az emberek mindig értékelik a hősöket. Mindig támogatják azokat, akik bátrak. És mindig érzik, hogy ki harcol a jó ügyért. A háború 50 napja alatt Ukrajna az egész szabad világ hősévé vált. Olyan hősökké, akiknek van bátorságuk, hogy a dolgokat nevükön nevezzék. Olyanokká, akiket nem mérgez meg a propaganda. Mindannyian hősök lettetek. Minden ukrán férfi és nő, aki ellenállt és nem adja fel. És akik győzni fognak. Akik visszaadják a békét Ukrajnának. Biztos vagyok benne." - jelentette ki az ukrán elnök.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének