Ugrás a fő tartalomra

A lengyel miniszterelnök szerint Putyin rosszabb, mint Sztálin vagy Hitler

A lengyel miniszterelnök úgy látja, hogy az orosz elnök újraélesztette a 20. század legszörnyűbb ideológiáit, így most halálos veszély fenyegeti Európát. Mateusz Morawiecki a konzervatív brit Daily Telegraphban fejtette ki véleményét, miszerint Moszkva új életre keltette a történelem démonjait, ezért ismét rettegett kísértetek keringenek Ukrajna fölött - írta a HVG.

Kiemelte: az elmúlt 100 év nagy ellentmondása az volt, hogy minél fejlettebbnek tűnt a civilizáció, annál rettenetesebb formában mutatta meg magát. Ahogyan fogalmazott: a nihilizmussal átitatott fasizmus és a kommunizmus az emberiség legnagyobb tragédiájához vezetett. "A két ideológiában közös, hogy az ember már nem cél, hanem eszköz. Az emberi méltóságot feláldozták beteges fantazmagóriák oltárán. Lásd a proletariátus forradalmát vagy a kiválasztott faj ezeréves uralmát." - tette hozzá.

Morawiecki szerint mindkettő azt tartalmazta, hogy egyesek irányítanak, mások viszont alávetik magukat: zsidók, kulákok, tőkések. Bizonyos nemzetek pedig eltűnnek a térképről, vagy legjobb esetben is szolgasorsra jutnak - jegyezte meg. Február 24. megmutatta: illúzió, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát. Amikor rakéták hullottak Kijevre és más városokra, az elképzelhetetlenből tény lett. Egy demokratikus államban, a földrész szívében - írta.

"Győzelem napi beszédében Putyin megint megkínálta a világot a nácik felett aratott orosz siker mítológiájával. Figyelmen kívül hagyta, hogy a Vörös Hadsereg ugyan megverte a hitleri Németországot, ám rabságot hozott egy sor nemzetnek. A Nyugat kompromisszumot kötött Sztálinnal, pedig tudta, hogy az ördöggel paktál le. Az árat Közép- és Kelet-Európa fizette meg." - fejtette ki véleményét a lengyel kormányfő.

Szerinte a kontinens csak úgy születhetett újjá, hogy olyan rendszer jön létre, amelyben immár lehetetlen az önkényuralom és a háború. "Ám az orosz invázió láttán egész Európa azt kérdezi, mennyire sértetlenek még a szabadság alapjai. Putyin nem Hitler és nem is Sztálin. Sokkal veszélyesebb. Nem csak azért, mert még halálosabb fegyverek vannak a kezében, hanem mivel az új média csakis az ő propagandáját terjeszti." - fogalmazott Morawiecki.

Az általa hirdetett „orosz béke” egyenlő a kommunizmussal és a nácizmussal - véli a lengyel kormányfő. "Olyan ideológia, amivel Moszkva igazolja az ország vélt jogait és kiváltságait. Egyben alapul szolgál az orosz nép „különleges történelmi küldetésének” igazolására. Ennek alapján tették a földdel egyenlővé pl. Mariupolt, győzték meg felsőbbrendűségükről a hadba küldött katonákat, bátorították őket háborús bűncselekményekre. De ugyanez az eszmerendszer támasztja alá, hogy ukránokat hurcoljanak el Oroszországba." - hangoztatta Morawiecki.

"Kár minden illúzióért. Itt nem a rendszer őrült, hanem nagyon is tudatos stratégiáról van szó, ami utat nyitott a népirtáshoz. Az „orosz béke” rák, ami felemészti nem csupán az orosz társadalom többségét, hanem végzetes fenyegetést jelent Európa egész számára. Ám pont ezért nem elég csupán katonailag támogatni Ukrajnát. Teljes mértékben ki kell irtani a gyalázatos ideológiát." - jegyezte meg.

"Ahogy a németek egykor eltávolították a volt nácikat a közéletből, most Oroszország és a civilizált világ számára csupán egyetlen esély marad: a putyintalanítás. Ha nem kezdődik meg azonnal, akkor nem csupán Ukrajnát veszítjük el, hanem a lelkünket, szabadságunkat és szuverenitásunkat is. Mert a Kreml nem fog megállni Kijevnél. Tovább fog vonulni nyugat felé. Rajtunk múlik, hogy hol állítjuk meg "– figyelmeztet Morawiecki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rakétatámadás ért egy orosz légibázist Moszkva mellett

Feltételezhetően ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Engels–2 légibázist – számolt a Twitterre feltöltött videók alapján a német Focus Online. A jelentések szerint két orosz Tu–95-ös vadászrepülő megsérült a robbanásban. A Focus szerint az orosz légierő gépei rendszeresen indítottak innen bombázásokat ukrán városok ellen. Az Engels–2 légibázis Moszkvától 450 kilométerre délkeletre, Szaratov mellett található, tehát nem az ukrán határ közelében - tudatta a Híradó . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

Az orosz támadás miatt a kijevi, a dnyipropetrovszki és a donyecki régiókban kritikus a helyzet

Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő hozzátette, hogy egy embert szállítottak sérülésekkel kórházba. Arra nem tért ki, konkrétan mit találtak el az orosz rakéták. Az odesszai városi tanács arról adott hírt, hogy a megyeközpont egy részében megszakadt az áramellátás, emiatt leállították az elektromos árammal működő közösségi közlekedési eszközöket a városban. Úgyszintén leállították a távhőt biztosító összes városi kazánházat is, valamint a helyi vízművek közlése szerint teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata közölte, hogy több helyütt vészleállás történt az elektromos infrastruktúra károsodása miatt. Részleteket későbbre ígértek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetet intézett a lakossághoz

A zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát

Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat elnöke felszólította a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit, hogy ne írjanak alá semmit az oroszokkal és a Roszatom orosz vállalattal.  Kijelentette, hogy Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát, és együttműködik az oroszokkal. Szavai szerint Csernyicsuk - akit az oroszok szerdán kineveztek az erőmű igazgatójának - ahelyett, hogy minden erőfeszítést megtett volna az erőmű mielőbbi felszabadítása érdekében, "úgy döntött, hogy segít az orosz támadóknak legalizálni a nukleáris létesítmény jogellenes megszállását, és más atomtudósokat is erre buzdít". Kotyin közölte, hogy Csernyicsukot menesztették az Enerhoatomtól, és "előbb-utóbb mindenért felelni fog a törvény és az emberek előtt". Az Enerhoatom elnöke felszólította az erőmű dolgozóit, hogy "ne tegyenek olyan helyrehozhatatlan lépéseket, amelyekkel áthúzzák egész korábbi életútjukat, semmissé teszik mind

Zelenszkij az orosz olaj árplafonjáról: komolytalan és kényelmes döntés a terrorista állam költségvetése szempontjából

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek nevezte, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig elutasította a döntést. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül. Az uniós testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte,

Az EU pénzügyminiszterei nem járultak hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajnának

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) nem járult hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére, de jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében - tájékoztatott a tagállamokat tömörítő Tanács kedden. Az uniós költségvetési rendelet módosítása hozzájárul az Ukrajnának nyújtani szánt pénzügyi támogatásról szóló jogalkotási csomag létrehozásához, azonban ez csak az egyike annak a három intézkedésnek, amelyek célja, hogy az EU strukturális megoldást biztosítson Ukrajna 2023-as támogatására. A rendelet elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a makroszintű pénzügyi támogatás finanszírozására az úgynevezett diverzifikált finanszírozási stratégia keretében kerüljön sor - tették hozzá. A pénzügyminiszterek tanácsa nem fogadta el az Európai Bizottság által javasolt támogatási csomag többi elemét, köztük a többéves u

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: