Ugrás a fő tartalomra

Katonai nagyhatalom válhat Ukrajnából

Az ukrán nép kitartásának és a példátlan nyugati támogatásnak köszönhetően ma már szinte biztosra vehető, hogy nemhogy túléli Ukrajna az orosz inváziót, de Európa, sőt, a világ egyik legerősebb haderejével rendelkező országaként emelkedik majd ki a konfliktusból. Úgy tűnik ugyanis, hogy egyelőre a nyugati országok sokkal gyorsabban küldik a katonai felszereléseket Ukrajnába, mint azt az orosz haderő leszerelni képes, ráadásul régiós összehasonlításban nem igaz, hogy az ukrán haderőt csupán „leselejtezésre váró szeméttel” szerelik fel a nyugati országok. Ukrajna a példátlan nyugati támogatásnak köszönhetően a háború után alighanem teljesen új geopolitikai szerepben találhatja magát tapasztalt és jól felszerelt haderejének köszönhetően, amely ezzel a dinamikával még a német vagy lengyel haderőnél is ütőképesebbé válhat - írta a Portfolio.

Aaz ukrán haderő a háború után a világ egyik legtapasztaltabb, legfelkészültebb katonai erejeként lesz nyilvántartva, hiszen

  • kézzel fogható tapasztalatuk van / lesz arról, hogy kell egy modern háborút megvívni reguláris erőkkel egy nagyhatalom ellen,
  • az ukrán haderő nagy része tevékenyen részt vesz az orosz haderő elleni harcokban, így az ukrán fegyveres erők állománya többnyire tapasztalt, veterán katonákból fog állni, akik a nyugati kiképzést valós harctéri élményekkel tudják párosítani,
  • az ukrán reguláris erők mellett a civil lakosság jelentős része is fegyvert és kiképzést kapott, az ukrán polgári lakosság jelentős része is rendelkezni fog katonai háttérrel,
  • az Oroszország ellen viselt háború és az ukrán nép helytállása alighanem beég az ukrán kultúrába; nem kizárt, hogy az ország sikerein felbuzdulva sokkal militánsabb jellegű hagyományokat fog ápolni a következő években, évtizedekben.

Más, modern haderővel rendelkező országokhoz képest is jelentős lesz az ukránok tapasztalata, hiszen

A LEGTÖBB NYUGATI HATALOM AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN CSUPÁN LÉNYEGESEN ROSSZABBUL FELSZERELT ÉS KIKÉPZETT, IRREGULÁRIS ERŐKKEL SZEMBENI HARCOKBAN VETT RÉSZT, MIKÖZBEN UKRAJNA A VILÁG EGYIK LEGÜTŐKÉPESEBBJÉNEK TARTOTT HADEREJÉVEL ÁLL SZEMBEN.

Az Oroszországgal való háború tehát alighanem örökre beég az ukrán kultúrába, történelembe, miközben a világ egyik legtapasztaltabb haderejeként emelkedhet ki az ukrán haderő a háborúból. Ez igaz lesz abban az esetben is, ha fordul az oroszok hadi szerencséje és az ukránok akár még területi veszteségek elismerésébe is hajlandók lesznek belemenni.

Az ukránok teljesítménye természetesen nem csupán személyi szempontokon múlik; megkérdőjelezhetetlen fontosságú a nyugati országok által nyújtott hadianyag-támogatás.

Szinte a teljes NATO és számos, korábban semleges ország (pl. Svédország, Finnország) is számottevő mennyiségű fegyvert küldött Ukrajnába az orosz agresszió miatt. Az alábbi térképen kékkel láthatók azok az országok, melyek fegyverekkel is támogatják Ukrajna védekezési műveleteit.

Nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen típusú fegyverrendszerből mennyit kapott Ukrajna, hiszen számos ország nem teszi ezt közzé vagy csupán felületesen, például a fegyverszállítmányok becsült, dollárban denominált értékét publikálva teszi ezt meg. Értékesebb fegyverrendszereket (például vadászgépeket) pedig titokban adnak át az ukrán haderőnek külföldi támogatóik, félve Oroszország esetleges megtorlásától.

Az Egyesült Államok csupán a február 24-én indult orosz invázió kezdete óta 3,4 milliárd dollárnyi fegyverrendszert küld vagy tervez küldeni az ukrán haderőnek, publikált információik szerint többek közt 19 500 páncéltörő fegyvert, 821 drónt, 200 páncélozott szállító harcjárművet, 90 tüzérségi eszközt, 7000 kézifegyvert és 50 millió kézifegyver-lőszert küldtek Ukrajnának.

Lengyelország legalább 236 tankot és meg nem nevezett számú önjáró tarackot, valamint rakéta-sorozatvetőt küldött eddig Ukrajnának, nagy mennyiségű személyvédelmi eszköz, lőszer és kézifegyver mellett. Van rá esély, hogy az Egyesült Államok által emlegetett, titkos vadászgép-átadás kínálati oldalán is Lengyelország jelentkezett.

Németország eddig közel tízezer páncéltörő fegyvert és rakétagránátvetőt, 16 millió kézifegyver-lőszert, 100 ezer kézigránátot, 20 ezer golyó- és repeszálló mellényt és 50 Gepard légvédelmi járművet adott vagy tervez adni az ukrán haderőnek, illetve szó volt arról is, hogy a Rheinmetall Leopard 1-es harckocsikat és Marder IFV-ket küld Ukrajnába.

Csehország közel 50 ezer kézifegyvert, körülbelül 40 tankot és meg nem nevezett számú rakéta-sorozatvetőt és 56 gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának.

Az Egyesült Királyság több ezer páncéltörő-eszközt küldött Ukrajnának, olyan sokat, hogy Ben Wallace védelmi miniszter elismerte egyszer nem hivatalosan, hogy saját készletük is kezd kifogyni. Ezen kívül legalább 75 lánctalpas katonai járművet és 80 Mastiff MRAP-et is küldtek már az ukrán haderőnek.

Olaszország nagyvonalúan önjáró lövegek és páncélozott szállító harcjárművek nagy mennyiségét ajánlotta fel Ukrajnának, de egyelőre még nem döntöttek a pontos darabszámról. Ha nem csupán szimbolikus felajánlás lesz, az olasz „katonai segítségnyújtás” tartalmazhatja a legtöbb modern haditechnikai eszközt, hiszen egyebek mellett Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegeket is terveznek adni Ukrajnának.

Szlovákia 12 ezer darab tüzérségi lőszert, körülbelül 600 légvédelmi eszközt és egyetlen Sz-300-as légvédelmi rendszerét is Ukrajnának adta.

Nagyobb fegyverszállítmányokat (többnyire páncéltörő fegyvereket, légvédelmi rakétavetőket és katonai járműveket) kapott Ukrajna még Svédországtól, Finnországtól, Spanyolországtól, Norvégiától, Hollandiától, a balti országoktól, Kanadától, Franciaországtól, Belgiumtól, Görögországból és Ausztráliától is.

UKRAJNA A NYUGATI ORSZÁGOKTÓL EGYARÁNT KAP RÉGI, SZOVJET EREDETŰ TECHNIKAI ESZKÖZÖKET, AZZAL A MAGYARÁZATTAL, HOGY EZEK HASZNÁLATÁRA VANNAK AZ UKRÁN KATONÁK KIKÉPEZVE ÉS MODERN, NYUGATI FEGYVEREKET IS.

Az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától kapott Javelin és NLAW fire-and-forget páncéltörő rakétarendszerek a világ legmodernebb gyalogsági páncéltörő eszközeinek minősülnek és nem véletlen játszanak döntő szerepet az orosz harcjárművek elleni harcokban.

Az ukrán haderőnek küldött SCAR-L gépkarabélyok (Belgiumból), CZ Bren 2-es gépkarabélyok (Csehországtól), és M4 gépkarabélyok (az Egyesült Államokból) kifejezetten modern, élvonalbeli fegyvernek számítanak. Talán itt inkább a lőszerellátás lehet problémás, hiszen ezek az Ukrajna által korábban nem használt 5,56 NATO lőszert igénylik, de az utánpótlásról Amerika gondoskodik.

Az Egyesült Államok által küldött Switchblade 300 és 600-as, illetve Phoenix Ghost kamikaze-drónok élvonalbeli technológiának számítanak, az utóbbit még csak soha nem is használták éles helyzetben.

Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália által biztosított M777-es vontatott tarackok a 2000-es évek elején kezdték meg szolgálatukat a nyugati országok fegyveres erőiben. Mint olyan, a vontatott tarack persze múlt századi technológia, de úgy tűnik, Ukrajna M109-es (Olaszországtól és Norvégiától) és Panzerhaubitze 2000-es (Hollandiától és Olaszországtól) önjáró tarackokat is kaphat, ami viszont game-changer lehet a háborúban a leszállított mennyiségtől függően.

Az ausztrálok által leszállított Bushmaster 4x4-esek szintén viszonylag új, ’90-es évek végi technológia, már a modern MRAP-ek konstrukciós elveit követi.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT ELMONDHATÓ, HOGY AZ UKRÁN HADERŐ A RÉGIÓ, HA NEM A VILÁG EGYIK LEGJOBBAN FELFEGYVERZETT ORSZÁGA JELENLEG, ELSŐSORBAN A FEGYVERRENDSZEREK SZÁMÁT, DE BIZONYOS FEGYVERTÍPUSOK ESETÉN AZOK TECHNIKAI SZÍNVONALÁT TEKINTVE IS.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megfoszthatják az ukrán állampolgárságtól azokat a férfiakat, akik a hadiállapot idején hagyták el Ukrajnát

Azokat az ukrán férfiakat, akik a hadiállapot idején elhagyták az országot, és 30 napon belül nem tértek vissza Ukrajnába, megfoszthatják állampolgárságuktól. A törvénytervezetet már benyújtották a Legfelsőbb Tanács elé - írta az RBK-Ukrajina hírportál . A határozat azokat a személyeket érintené, akik alapos indok nélkül távoztak és nem tértek vissza Ukrajnába. Ezt az intézkedést kiterjesztik az Oroszországba távozottakra is. Jelenleg a következő kategóriába tartozó férfiak elhagyhatják az országot: Akik egészségügyi okok miatt alkalmatlan katonai szolgálatra, s ezt a hadkiegészítő parancsnokságon kapott okmánnyal igazolni is tudja. Életvitelszerűen külföldön élnek (útlevelében rendelkezik pecséttel az állandó lakcímről vagy „Konzuli regisztrációra elfogadva” – jelöléssel a diplomáciai képviselettől). Külföldön végzi tanulmányait (szakiskolában, felsőoktatási intézményben), s ezt igazolni is tudja. Ha azon ellenőrzőcsoport tagja, mely részt vesz a külföldön tartózkodó gyerekek helyzeté

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Belügyminisztérium: a behívóosztások törvénytelenek

Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. A Belügyminisztériumnál úgy vélik, a mozgósításnak minőségesnek kell lennie, s nem a mennyiség számít - tudatta a Kárpát.in.ua. A helyzetről Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsos nyilatkozott az ukrán 24-es csatornának. A szakértő hangsúlyozta, Ukrajnának van elegendő forrása, azonban meg kell érteni, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek az első napok óta harcolnak, pihenésre van szüksége. „Rotációt kell végeznünk, mert az emberek lelkileg sem bírják elviselni ezt a leterheltséget” – mondta Andrusiv. Megjegyezte, hogy valójában van elég fegyver és egyenruha. „Van elég tartalékos is, de van egy probléma: helyre kell állítani a rendet a hadkiegészítő parancsnokságokon” – mondta a miniszter tanácsadója. „Nem lehet mindenkit sorban behívni […] Ezek a behívóosztások törvénytelenek, hiszen a helyzetet nem ismerve

Nem lehet elfogadni az ukrán állampolgárság megvonásáról szóló törvényjavaslatot

A képviselők visszavonták aláírásaikat, ezért a Legfelsőbb Tanács nem fogja vizsgálni a 7381. számú törvénytervezetet, amely elfogadása esetén állampolgárság-megvonással büntetné a mozgósítás elől külföldre távozó férfiakat – adta hírül az rbc.ua hírportál szombaton Olha Szovhirja, a parlament alkotmánybírósági megbízottja Telegram-csatornájára hivatkozva. A Kárpát.in.ua hírportál szerint Szovhirja közölte: „nem fogják vizsgálni a parlamentben a napokban bejegyzett 7381. számú törvénytervezetet, amely az állampolgárság megvonásával büntetné a mozgósítás elől külföldre távozókat.” Mint jelezte, a képviselők visszavonják aláírásukat a törvényjavaslat alól. „Hogy miért nem lehet elfogadni a törvényjavaslatot, elmagyaráztam a kollégáimnak. Az egyensúly helyreállt a társadalmi elvárás és az alkotmány között” – mutatott rá Olha Szovhirja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi