Ugrás a fő tartalomra

Kuleba: Lavrov undorító megjegyzései sértik Zelenszkijt

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elítélte hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentését, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Adolf Hitler náci vezérhez hasonlította azzal, hogy utóbbi ereiben is "zsidó vér folyt".

Lavrov egy olasz televíziónak tett nyilatkozatában hozzátette még, hogy "a legnagyobb antiszemiták zsidók". Izrael is tiltakozott az orosz külügyminiszter szavai miatt.

Kuleba a Twitteren kijelentette: Lavrov kijelentései sértők mind Zelenszkij, mind Izrael és az egész zsidó nép számára. "Lavrov nem tudta elrejteni az orosz elit mélyen gyökerező antiszemitizmusát. Undorító megjegyzései sértik Zelenszkij elnököt, Ukrajnát, Izraelt és a zsidó népet" - fogalmazott az ukrán külügyminiszter. Hozzáfűzte, hogy "tágabb értelemben Lavrov szavai azt demonstrálják, hogy a modern Oroszország tele van más népek iránti gyűlölettel".  

Zelenszkij közben egy ausztrál tévécsatornának adott interjúban közölte: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni háborúban akár atomfegyvert is bevethet, hiszen  - mint rámutatott - az oroszok már az ukrán atomerőműveknél is felelőtlenséget tanúsítottak. Emlékeztetett arra, hogy az orosz katonák előbb elfoglalták a csernobili atomerőművet, ki akarták űzni onnan a teljes műszaki személyzetet, miközben fogalmuk sem volt, a nukleáris létesítmény működéséről. Ezután az Európában legnagyobbnak számító zaporozzsjai atomerőművet foglalták el, harckocsikkal és más páncélosokkal lőtték a létesítményt. Szavai szerint egyenesen a reaktorokat lőtték. Hangsúlyozta, hogy a zaporizzsjai erőmű hatszor nagyobb, mint a csernobili, egy ottani robbanás esetén egész Európát halál fenyegetné.     

Eközben az orosz erők többemeletes lakóházakat vették tűz alá vasárnap a keleti országrészben lévő Zaporizzsja közelében fekvő Orihiv településen, az előzetes információk szerint két civil repesztalálatoktól életét vesztette, négy pedig megsérült - közölte hétfőn a megyei kormányzói hivatal az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai odesszai katonai adminisztráció képviselője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy az elmúlt egy hét alatt most harmadjára intézett rakétatámadást az orosz hadsereg ugyanaz a híd ellen, amely a Dnyeszter folyó torkolatán ível át és Zatoka településnél található. Az egyben vasúti és közúti hidat a mostanit megelőzően április 26-án és 27-én érte hasonló támadás, amelyek miatt a vonatok közlekedését egy időre le kellett állítani.

Közben Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elmondta, hogy hétfőn az ukrán katonák megsemmisítettek két orosz Raptor osztályú járőrhajót a Fekete-tengeren, a Romániához közel eső, orosz megszállás alá került Kígyó-szigetnél.

Az ukrán légideszant támadóerők parancsnoksága pedig sajtóközpontján keresztül azt adta hírül, hogy tagjai megsemmisítették az orosz különleges erők  Szibériából érkezett egyik alakulatát a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, Jampil falu közelében. Az ukrán parancsnokság videót tett erről közé, amelyen páncélozott járművek roncsai, és a 24. különleges orosz dandár halott katonái láthatók.

A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 23 800 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 194 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, nyolc hadihajót, 1048 harckocsit, 2519 páncélozott harcjárművet, 459 tüzérségi és 80 légvédelmi rendszert, valamint 152 rakéta-sorozatvetőt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy értesülései szerint az orosz erők "több kisebb szállítmányra bontva és kizárólag éjszaka" viszik ki az országból halott katonáik holttesteit, hogy elfedjék az ukrajnai háborúban elszenvedett valós veszteségeiket.   

(MTI) 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Az ukrán kormány módosított a határátlépési szabályzaton

A Miniszteri Kabinet módosított a határátlépési szabályzaton, valamint az egyes dolgozók katonai szolgálat alól való felmentésének rendjén. A rendelet értelmében a háború alatt engedélyezik a sofőrök, a vasutasok és a sportolók külföldre történő utazását. A rendelet engedélyezi az egészségügyi, valamint a hadseregnek, más katonai szerveknek és a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket szállító sofőröknek a külföldre történő utazást. A járművezetők számára az ország elhagyásával kapcsolatban az Infrastrukturális Minisztérium vagy a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció hozza meg a döntést. Összesen 30 napot tartózkodhatnak külföldön, amennyiben ezt meghaladják, vagy a külföldre utazás célja megváltozott, a fent említett hivatalok visszavonják az érintett sofőrrel kapcsolatos határátlépési határozatot a jogsértést követő hét munkanapon belül. A külföldre utazás olyan cégek járművezetői számára is engedélyezett, amelyek rendelkeznek engedéllyel a külföldi áruszállításra. Ebben az esetbe

Zelenszkij katasztrofális áremelkedésre figyelmeztet

Oroszország Ukrajna elleni háborúja az élelmiszerárak katasztrofális emelkedésével fenyegeti a világot - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szavai szerint Oroszország blokkolta a hozzáférést a Fekete-tenger kikötőihez, és elfoglalta az Azovi-tenger ukrán partvidékét, ami a hagyományos kereskedelmi útvonalak lezárásához vezetett - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Jelenleg 22 millió tonna gabona van raktáron, amit nem tudunk kiküldeni a világpiacra, ahol szükség lenne rá. Már most érezhető, hogy a gabona, majd ezt követően más élelmiszerek ára katasztrofálisan emelkedni fog" - prognosztizálta az államfő. Hozzátette: az élelmiszer-exportáló államok kormányainak dönteniük kell arról, hogy felfüggesztik egyes mezőgazdasági termékek kivitelét az országukból, hogy megakadályozzák az árak robbanásszerű emelkedését. Hangsúlyozta: júliusban, amikor majd sok országban elfogynak a tavalyi terméskészletek, nyilvánvalóvá válik, hogy valóban katasztrófa közeledik. "Nézzé

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi

Szijjártó visszaszólt Zelenszkijnek

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, ukránul azt jelenti, hogy: "köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!", akkor "a válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!" Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni a