Ugrás a fő tartalomra

Kuleba: Ukrajna EU-tagjelölti státust vár el, és sértőnek tartja, ha cserébe más formátumokat ajánlanak fel neki

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében kijelentette, hogy Ukrajna EU-tagjelölti státust vár el, és sértőnek tartja, ha cserébe más formátumokat ajánlanak fel neki. "Az Ukrajna európai perspektívájával kapcsolatos stratégiai kétértelműség, amelyet egyes európai fővárosok az elmúlt években követtek, kudarcot vallott, és véget kell nekik vetni" - mondta Kuleba, hozzátéve, hogy szerinte "ez csak felbátorította" Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Leszögezte, hogy Ukrajnának nincs szüksége semmiféle pótmegoldásra, mert azzal Ukrajnát "másodosztályúként" kezelnék, és ez sérti az ukránok érzéseit.

Fegyir Venyiszlavszkij, az ukrán elnök alkotmánybírósági képviselője egy tévéműsorban közölte, hogy a parlament elé beterjesztett javaslat alapján a korábbiakkal ellentétben most nem harminc nappal, hanem három hónappal tervezik meghosszabbítani a hadiállapotot. Ezt azzal magyarázta, hogy az ellentámadás több időt vesz igénybe, mint a védekezés. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a parlament a hadiállapotot bármikor törölheti. Emlékeztetett arra, hogy február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot. Ezt követően Volodimir Zelenszkij elnök kezdeményezésére már két alkalommal - márciusban és áprilisban - harminc-harminc nappal meghosszabbították a hatályát, s most május 25-ig van érvényben.

Pavlo Kirilenko, a kelet-ukrajnai Donyeck megye kormányzója csütörtökön arról számolt be, hogy az orosz erők ismét légicsapást mértek Bahmut városra, és a lövedékek egy ötemeletes lakóépületbe, egy magánházba és egy irodaházba csapódtak. Hozzátette, hogy a magánház romjai alól hat embert mentettek ki a szakemberek, az állapotuk szavai szerint kielégítő. A többi épületben senki sem sérült meg. A kormányzó ismételten arra kérte a lakosokat, hogy aki tudja, hagyja el a Donyec-medencét, mert a régióban "nincs biztonságos hely".

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében is azt írta, hogy az orosz erők elsősorban a keleti műveleti övezetben hajtottak végre az elmúlt napban támadásokat. "Az ellenség fő erőfeszítései a donyecki irányra összpontosulnak" - írta a katonai vezetés. A vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 28 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 203 orosz repülőgépet, 167 helikoptert, 13 hadihajót, 1254 harckocsit, 3063 páncélozott harcjárművet, 595 tüzérségi és 93 légvédelmi rendszert, valamint 199 rakéta-sorozatvetőt.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán légierő mintegy húsz ellenséges páncélozott járművet semmisített meg, a légvédelem pedig lelőtt egy orosz vadászgépet Harkiv térsége felett.

Az Ukrajinszka Pravda a közösségi oldalakon megjelent videófelvételek alapján arról adott hírt, hogy Harkivban eltávolították I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem köztéri szobrát, egyelőre nem tudni, kinek az utasítására.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének