Ugrás a fő tartalomra

Német kancellár: "cinikusnak tűnne egy ukrán polgárnak, ha azt javasolnánk neki, hogy védekezzen fegyvertelenül a putyini agresszió ellen"

Az ukrajnai háború és a konfliktus gazdasági következményeinek kezelése volt a meghatározó téma a szakszervezeti mozgalom május elsejei németországi megmozdulásain, amelyek egyikén Olaf Scholz kancellár ismét megerősítette, hogy hazája továbbra is támogatja pénzzel, humanitárius segítséggel és fegyverekkel is az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát.

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) összesítése szerint a munkavállalói érdekképviseletek 401 felvonulást, demonstrációt tartottak, amelyeken 203 500 ember vett részt.

Az "Alakítsuk együtt a jövőt!" mottóval meghirdetett rendezvénysorozat központi, berlini rendezvényén Reiner Hoffmann, a csaknem hatmilliós tagságú érdekképviseleti szövetség (DGB) elnöke bírálta a legfőbb politikai szövetségüknek számító szociáldemokrata párt (SPD) által vezetett szövetségi kormány haderőfejlesztési terveit.

A katonai erőre támaszkodó béketeremtés nem mehet a társadalmi béke rovására, ezért a védelmi költségvetés növelése nem járhat együtt a szociális támogatások, a "jóléti állam" elhanyagolásával - fejtette ki a DGB elnöke az SPD, a Zöldek és a liberálisok koalíciójának legkevesebb százmilliárd eurós fegyverkezési, haderőkorszerűsítési programjával kapcsolatban.

Mint mondta, a védelmi képességek fejlesztésére szánt pénzre szükség van a társadalom jövőjét szolgáló beruházásokhoz és a jóléti állam teljesítőképességének fenntartásához. Ezért "egyértelműen és világosan nemet mondunk a nagyszabású fegyverkezésre" - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Hasonlóan fogalmazott a szövetség egyik legnagyobb tagja, a több mint kétmilliós tagságú vas-, fém- és elektronikai ipari szakszervezet (IG Metall) vezetője, Jörg Hoffmann is a május elseje alkalmából a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak adott interjújában, amelyben arról is szólt, hogy méltányosan meg kell osztani a munkaadók és a munkavállalók között a háborúval összefüggő, például az energiaárak emelkedéséből fakadó terheket.

Ez a tisztességes tehermegosztás a szakszervezetek célja a küszöbön álló bértárgyalásokon - mondta Jörg Hoffmann, kiemelve, hogy egyedül az energia drágulása az idén háztartásonként 1000 eurós, jövőre pedig már 2500 eurós plusz terhet jelent.

A DGB düsseldorfi rendezvényének fő szónoka Olaf Scholz kancellár volt, aki "törvénytelen támadásnak" és "pusztító birodalomépítésnek" nevezte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, és kijelentette, hogy "nem akarunk imperializmust Európában".

Mint mondta: Oroszország Ukrajna mellett más országokra is rárontott már, "imperialista törekvéseit" pedig nem szabad elfogadni. Ezért Németország, sok más európai országgal együtt, nemcsak pénzzel és humanitárius segítséggel, hanem fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, hogy megvédhesse magát.

Azzal kapcsolatban, hogy értelmiségiek egy csoportja a napokban  nyílt levélben bírálta az ukrajnai fegyverszállításokat, Scholz azt mondta, hogy tiszteli a pacifizmust, de "cinikusnak tűnne egy ukrán polgárnak, ha azt javasolnánk neki, hogy védekezzen fegyvertelenül a putyini agresszió ellen".

Olaf Scholz beszédét sokan hangos tiltakozással igyekeztek megzavarni, számos tüntető azt skandálta, hogy "teremtsünk békét fegyverek nélkül!".

Más megmozdulásokon is tiltakoztak vezető politikusok ellen, egy berlini szakszervezeti tüntetésen tojással dobálták meg Franziska Giffey kormányzó polgármestert, a tartományi rangú fővárost irányító kormány (szenátus) szociáldemokrata vezetőjét.

Németországban május elsején hagyomány, hogy a szakszervezeti mozgalom mellett a szélsőbaloldal is tüntetéseket rendez. Az utóbbi évtizedekben számos alkalommal előfordult, hogy randalírozásba, rendőrökkel folytatott összecsapásokba torkolltak ilyen demonstrációk, főleg Berlinben. Az idei megmozdulások biztosítására több tartományból mintegy hatezer rohamrendőrt vontak össze a fővárosba. Estig nem történt nagyobb rendbontás.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megfoszthatják az ukrán állampolgárságtól azokat a férfiakat, akik a hadiállapot idején hagyták el Ukrajnát

Azokat az ukrán férfiakat, akik a hadiállapot idején elhagyták az országot, és 30 napon belül nem tértek vissza Ukrajnába, megfoszthatják állampolgárságuktól. A törvénytervezetet már benyújtották a Legfelsőbb Tanács elé - írta az RBK-Ukrajina hírportál . A határozat azokat a személyeket érintené, akik alapos indok nélkül távoztak és nem tértek vissza Ukrajnába. Ezt az intézkedést kiterjesztik az Oroszországba távozottakra is. Jelenleg a következő kategóriába tartozó férfiak elhagyhatják az országot: Akik egészségügyi okok miatt alkalmatlan katonai szolgálatra, s ezt a hadkiegészítő parancsnokságon kapott okmánnyal igazolni is tudja. Életvitelszerűen külföldön élnek (útlevelében rendelkezik pecséttel az állandó lakcímről vagy „Konzuli regisztrációra elfogadva” – jelöléssel a diplomáciai képviselettől). Külföldön végzi tanulmányait (szakiskolában, felsőoktatási intézményben), s ezt igazolni is tudja. Ha azon ellenőrzőcsoport tagja, mely részt vesz a külföldön tartózkodó gyerekek helyzeté

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Belügyminisztérium: a behívóosztások törvénytelenek

Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. A Belügyminisztériumnál úgy vélik, a mozgósításnak minőségesnek kell lennie, s nem a mennyiség számít - tudatta a Kárpát.in.ua. A helyzetről Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsos nyilatkozott az ukrán 24-es csatornának. A szakértő hangsúlyozta, Ukrajnának van elegendő forrása, azonban meg kell érteni, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek az első napok óta harcolnak, pihenésre van szüksége. „Rotációt kell végeznünk, mert az emberek lelkileg sem bírják elviselni ezt a leterheltséget” – mondta Andrusiv. Megjegyezte, hogy valójában van elég fegyver és egyenruha. „Van elég tartalékos is, de van egy probléma: helyre kell állítani a rendet a hadkiegészítő parancsnokságokon” – mondta a miniszter tanácsadója. „Nem lehet mindenkit sorban behívni […] Ezek a behívóosztások törvénytelenek, hiszen a helyzetet nem ismerve

Nem lehet elfogadni az ukrán állampolgárság megvonásáról szóló törvényjavaslatot

A képviselők visszavonták aláírásaikat, ezért a Legfelsőbb Tanács nem fogja vizsgálni a 7381. számú törvénytervezetet, amely elfogadása esetén állampolgárság-megvonással büntetné a mozgósítás elől külföldre távozó férfiakat – adta hírül az rbc.ua hírportál szombaton Olha Szovhirja, a parlament alkotmánybírósági megbízottja Telegram-csatornájára hivatkozva. A Kárpát.in.ua hírportál szerint Szovhirja közölte: „nem fogják vizsgálni a parlamentben a napokban bejegyzett 7381. számú törvénytervezetet, amely az állampolgárság megvonásával büntetné a mozgósítás elől külföldre távozókat.” Mint jelezte, a képviselők visszavonják aláírásukat a törvényjavaslat alól. „Hogy miért nem lehet elfogadni a törvényjavaslatot, elmagyaráztam a kollégáimnak. Az egyensúly helyreállt a társadalmi elvárás és az alkotmány között” – mutatott rá Olha Szovhirja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi