Ugrás a fő tartalomra

Nyilvánosságra hozta a pénzügyminiszter, ez idáig Ukrajna mennyit költött a háborúra

Nyilvánosságra hozta az ukrán pénzügyminiszter, ez idáig mennyi pénzt költöttek a február 24-e óta tartó, Oroszország által indított háborúra. Szerhij Marcsenko elmondta, az eredetileg fejlesztésre szánt mintegy 245,1 milliárd hrivnyát (8,3 milliárd amerikai dollár) fegyvervásárlásra és -javításra, valamint a belső menekültek sürgősségi támogatására költötték. 

A szociálpolitikai minisztérium hivatalosan 2,7 millió belső menekültet tart nyilván, a valós szám ennek minden bizonnyal a többszöröse. A miniszter arról is beszélt, hogy áprilisban a tervezett adóbevételek csupán 60 százalékát szedte be a kormány, a hiányt a külföldi partnerektől kapott támogatásokkal egészítették ki 79,5 százalékra - írta a Magyar Nemzet.

"Kijevnek sürgősen szüksége van a külföldi támogatásokra, mivel további dollármilliárdokat kell sürgősségi kiadásokra fordítani"– fogalmazott Marcsenko.

Ukrajna a múlt hónapban közel kétmilliárd dollár értékű külső finanszírozást kapott, amelyből 719 millió dollár vissza nem térítendő támogatást jelent. A teljes háborús időszakot tekintve a külső támogatás értéke 5,4 milliárd dollár, amelyből 801 millió dollárt nem kell visszafizetnie Kijevnek.

"Ha nem vesszük figyelembe a külföldi segélyeket, akkor a májusi és júniusi bevételeket a tervezett érték 45-50 százalékára becsüljük, feltéve, hogy a helyzet nem romlik tovább" – ismertette a pénzügyminiszter.

A tavalyi kiadások alapján a háborúra fordított nyolcmilliárd dollárt meghaladó összeg több mint egyhavi állami összkiadásnak felel meg. Hivatalos adatok szerint 2021-ben 62,28 milliárd dollár volt Ukrajna teljes kiadása, ami havi szintre lebontva átlagosan 5,19 milliárd dollárt jelent. Marcsenko elmondta, a kormány tárgyalásokat folytat különböző külső pénzügyi támogatásokról, amelyekhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által indított különleges lehívási jogok (SDR) számláján keresztül szeretne hozzájutni. Hozzátette, elsődlegesen a G7-országoktól számítanak támogatásra, de arról is beszélt, Kanadától mintegy 767 millió amerikai dollár értékben kapnak kölcsönt májusban.

"Arra buzdítjuk partnereinket, hogy a támogatások minél nagyobb része segély legyen, ezáltal ugyanis csökken az országra nehezedő adósságteher" – magyarázta a pénzügyminiszter.

Marcsenko arról is beszámolt, a háború ellenére Kijev továbbra is elkötelezett hitelei törlesztése mellett. A pénzügyminiszter áprilisban annak is hangot adott, hogy az orosz invázió a teljes gazdasági összeomlást eredményezheti, becslései szerint a GDP 30–50 százalékkal eshet vissza.

Oroszország sem keveset költ a háborúra: Sean Spoonts, a SOFREP katonai hírekkel foglalkozó internetes portál főszerkesztője szerint Moszkvának napi szinten 900 millió amerikai dollárnyi kiadást jelentenek az ukrajnai harcok. Ez az összeg magába foglalja az orosz katonák fizetését, a fegyvereket, a lőszereket, továbbá a sérült katonai felszerelések javításának költségeit. A szakértő példaként megemlítette a Newsweek amerikai hetilapnak adott interjújában, hogy egy cirkáló rakéta ára körülbelül 1,5 millió dollár. A Kreml egyik legnagyobb háborús vesztesége az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva, amelynek értéke 750 millió amerikai dollár körül mozgott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f