Ugrás a fő tartalomra

Nyilvánosságra hozta a pénzügyminiszter, ez idáig Ukrajna mennyit költött a háborúra

Nyilvánosságra hozta az ukrán pénzügyminiszter, ez idáig mennyi pénzt költöttek a február 24-e óta tartó, Oroszország által indított háborúra. Szerhij Marcsenko elmondta, az eredetileg fejlesztésre szánt mintegy 245,1 milliárd hrivnyát (8,3 milliárd amerikai dollár) fegyvervásárlásra és -javításra, valamint a belső menekültek sürgősségi támogatására költötték. 

A szociálpolitikai minisztérium hivatalosan 2,7 millió belső menekültet tart nyilván, a valós szám ennek minden bizonnyal a többszöröse. A miniszter arról is beszélt, hogy áprilisban a tervezett adóbevételek csupán 60 százalékát szedte be a kormány, a hiányt a külföldi partnerektől kapott támogatásokkal egészítették ki 79,5 százalékra - írta a Magyar Nemzet.

"Kijevnek sürgősen szüksége van a külföldi támogatásokra, mivel további dollármilliárdokat kell sürgősségi kiadásokra fordítani"– fogalmazott Marcsenko.

Ukrajna a múlt hónapban közel kétmilliárd dollár értékű külső finanszírozást kapott, amelyből 719 millió dollár vissza nem térítendő támogatást jelent. A teljes háborús időszakot tekintve a külső támogatás értéke 5,4 milliárd dollár, amelyből 801 millió dollárt nem kell visszafizetnie Kijevnek.

"Ha nem vesszük figyelembe a külföldi segélyeket, akkor a májusi és júniusi bevételeket a tervezett érték 45-50 százalékára becsüljük, feltéve, hogy a helyzet nem romlik tovább" – ismertette a pénzügyminiszter.

A tavalyi kiadások alapján a háborúra fordított nyolcmilliárd dollárt meghaladó összeg több mint egyhavi állami összkiadásnak felel meg. Hivatalos adatok szerint 2021-ben 62,28 milliárd dollár volt Ukrajna teljes kiadása, ami havi szintre lebontva átlagosan 5,19 milliárd dollárt jelent. Marcsenko elmondta, a kormány tárgyalásokat folytat különböző külső pénzügyi támogatásokról, amelyekhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által indított különleges lehívási jogok (SDR) számláján keresztül szeretne hozzájutni. Hozzátette, elsődlegesen a G7-országoktól számítanak támogatásra, de arról is beszélt, Kanadától mintegy 767 millió amerikai dollár értékben kapnak kölcsönt májusban.

"Arra buzdítjuk partnereinket, hogy a támogatások minél nagyobb része segély legyen, ezáltal ugyanis csökken az országra nehezedő adósságteher" – magyarázta a pénzügyminiszter.

Marcsenko arról is beszámolt, a háború ellenére Kijev továbbra is elkötelezett hitelei törlesztése mellett. A pénzügyminiszter áprilisban annak is hangot adott, hogy az orosz invázió a teljes gazdasági összeomlást eredményezheti, becslései szerint a GDP 30–50 százalékkal eshet vissza.

Oroszország sem keveset költ a háborúra: Sean Spoonts, a SOFREP katonai hírekkel foglalkozó internetes portál főszerkesztője szerint Moszkvának napi szinten 900 millió amerikai dollárnyi kiadást jelentenek az ukrajnai harcok. Ez az összeg magába foglalja az orosz katonák fizetését, a fegyvereket, a lőszereket, továbbá a sérült katonai felszerelések javításának költségeit. A szakértő példaként megemlítette a Newsweek amerikai hetilapnak adott interjújában, hogy egy cirkáló rakéta ára körülbelül 1,5 millió dollár. A Kreml egyik legnagyobb háborús vesztesége az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva, amelynek értéke 750 millió amerikai dollár körül mozgott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megfoszthatják az ukrán állampolgárságtól azokat a férfiakat, akik a hadiállapot idején hagyták el Ukrajnát

Azokat az ukrán férfiakat, akik a hadiállapot idején elhagyták az országot, és 30 napon belül nem tértek vissza Ukrajnába, megfoszthatják állampolgárságuktól. A törvénytervezetet már benyújtották a Legfelsőbb Tanács elé - írta az RBK-Ukrajina hírportál . A határozat azokat a személyeket érintené, akik alapos indok nélkül távoztak és nem tértek vissza Ukrajnába. Ezt az intézkedést kiterjesztik az Oroszországba távozottakra is. Jelenleg a következő kategóriába tartozó férfiak elhagyhatják az országot: Akik egészségügyi okok miatt alkalmatlan katonai szolgálatra, s ezt a hadkiegészítő parancsnokságon kapott okmánnyal igazolni is tudja. Életvitelszerűen külföldön élnek (útlevelében rendelkezik pecséttel az állandó lakcímről vagy „Konzuli regisztrációra elfogadva” – jelöléssel a diplomáciai képviselettől). Külföldön végzi tanulmányait (szakiskolában, felsőoktatási intézményben), s ezt igazolni is tudja. Ha azon ellenőrzőcsoport tagja, mely részt vesz a külföldön tartózkodó gyerekek helyzeté

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Belügyminisztérium: a behívóosztások törvénytelenek

Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. A Belügyminisztériumnál úgy vélik, a mozgósításnak minőségesnek kell lennie, s nem a mennyiség számít - tudatta a Kárpát.in.ua. A helyzetről Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsos nyilatkozott az ukrán 24-es csatornának. A szakértő hangsúlyozta, Ukrajnának van elegendő forrása, azonban meg kell érteni, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek az első napok óta harcolnak, pihenésre van szüksége. „Rotációt kell végeznünk, mert az emberek lelkileg sem bírják elviselni ezt a leterheltséget” – mondta Andrusiv. Megjegyezte, hogy valójában van elég fegyver és egyenruha. „Van elég tartalékos is, de van egy probléma: helyre kell állítani a rendet a hadkiegészítő parancsnokságokon” – mondta a miniszter tanácsadója. „Nem lehet mindenkit sorban behívni […] Ezek a behívóosztások törvénytelenek, hiszen a helyzetet nem ismerve

Nem lehet elfogadni az ukrán állampolgárság megvonásáról szóló törvényjavaslatot

A képviselők visszavonták aláírásaikat, ezért a Legfelsőbb Tanács nem fogja vizsgálni a 7381. számú törvénytervezetet, amely elfogadása esetén állampolgárság-megvonással büntetné a mozgósítás elől külföldre távozó férfiakat – adta hírül az rbc.ua hírportál szombaton Olha Szovhirja, a parlament alkotmánybírósági megbízottja Telegram-csatornájára hivatkozva. A Kárpát.in.ua hírportál szerint Szovhirja közölte: „nem fogják vizsgálni a parlamentben a napokban bejegyzett 7381. számú törvénytervezetet, amely az állampolgárság megvonásával büntetné a mozgósítás elől külföldre távozókat.” Mint jelezte, a képviselők visszavonják aláírásukat a törvényjavaslat alól. „Hogy miért nem lehet elfogadni a törvényjavaslatot, elmagyaráztam a kollégáimnak. Az egyensúly helyreállt a társadalmi elvárás és az alkotmány között” – mutatott rá Olha Szovhirja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi