Ugrás a fő tartalomra

Vigyázzon, mit posztol a közösségi médiában a háború idején

Március 27-én lépett életbe az a törvénymódosítási csomag, amely jelentősen szigorítja az ukrán hadsereg és egyéb fegyveres testületek alakulatainak, fegyvereinek, lőszereinek mozgására, elhelyezkedésére vonatkozó információk terjesztésének megítélését hadiállapot és szükségállapot idején.

A Büntető törvénykönyv Speciális részének Ukrajna nemzetbiztonságának alapjai elleni bűncselekmények című 1. fejezete bővült a 114.2-es cikkellyel. Ennek 1. pontja büntetendőnek mondja ki hadiállapot vagy szükségállapot idején fegyverek, fegyverzetek és lőszerek Ukrajnába irányításával, haladásával (beleértve az Ukrajna területén történő mozgásukat is) kapcsolatos információk terjesztését, ha az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara, Ukrajna Védelmi Minisztériuma, Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főosztálya, Ukrajna Biztonsági Szolgálata vagy a partnerországok hivatalos forrásai korábban nem tették közzé (nem terjesztették) azokat. Ezért a tényállásért háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

A cikkely 2. pontja értelmében az Ukrán Fegyveres Erők vagy más, Ukrajna törvényeivel összhangban megalakult fegyveres testületek alakulatainak mozgására, helyváltoztatására vagy elhelyezkedésére vonatkozó információk terjesztése, amennyiben lehetséges az alakulatok helyszíni azonosítása, ha az ilyen információt nem hozta nyilvánosságra korábban az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara, a Védelmi Minisztérium vagy más, erre jogosult állami hatóság, hadiállapot vagy szükségállapot idején öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A 114.2-es cikkelynek van egy harmadik pontja is, melynek értelmében az 1. és 2. pontokban leírt cselekmények, ha azokat személyek egy csoportjának előzetes összeesküvése eredményeként vagy haszonszerzés céljából követték el; vagy ha a szóban forgó információkat átadták az Ukrajna ellen fegyveres agressziót elkövető államnak, a képviselőinek vagy más illegális fegyveres csoportoknak; vagy ha a cselekmény súlyos következményekkel járt, árulásra vagy kémkedésre utaló jelek hiányában nyolctól tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Bár sokan tartják fontosnak a lakosság tájékoztatását, tisztában kell mindenkinek lennie azzak, hogy az ismertetett törvénycikkely szerint csak az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara, Ukrajna Védelmi Minisztériuma és más, arra jogosult hatóságok által közzétett információk posztolása tekinthető minden kétséget kizáróan jogszerűnek, ha katonai jelentőségű információkról van szó. Felhívnám a figyelmét, hogy az ilyen esetekben nem mindig egyszerű eldönteni, mi minősül katonai információnak, s mi nem, mikor sértünk törvényt, s mikor nem, ezért nem árt az óvatosság.

Ukrajna nemzetbiztonságának alapjait sértő bűncselekmények esetében nem évül el a büntethetőség.

(Kárpátalja)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A KMKSZ közleménye

Tekintettel a háborús helyzetre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szeretne segítséget nyújtani azon honfitársainknak, akik helyben nem orvosolható súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek. A magyarországi egészségügyi intézmények lehetőségeit helyi koordinálással igénybe véve segítenék a betegek gyógyulását. Ebből a célból olyan segélyvonalat indítanak, amelyen azok jelentkezhetnek, akiknél életmentő műtét szükséges, veszélyeztetett terhesség áll fenn, illetve más olyan súlyos és sürgős egészségügyi probléma merült fel, amely Kárpátalján jelenleg nem oldható meg. Jelentkezni a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány 0507058549-es telefonszámán, vagy a munkacs.alap@gmail.com e-mail-címen lehet. A jelentkezést követően kérik, hogy az igénylők az alábbi információkat elektronikus úton juttassák el: A beteg személyes adatai ukrán nyelven (név, születési dátum, lakcím, telefonszám, s ha van, e-mail-elérhetőség). Amennyiben a beteg kiskorú, a szülő adatai is. Az egészségügyi problém