Ugrás a fő tartalomra

Johnson: azok, akik rossz békét szorgalmaznak Ukrajnában, Putyint biztatják

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint részleges siker elérését sem szabad megengedni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna ellen általa indított háborúban. Johnson kijelentette azt is, hogy a háború gazdasági hatásai idővel enyhülnek majd.

A brit kormányfő csütörtökön a nyugat-angliai Blackpool városában tartott beszédet elsősorban a kormány szociális lakáspolitikai terveiről, de részletesen kitért az ukrajnai helyzetre is.

Kijelentette: a világpiaci árak meredek kiugrással reagáltak részben az Oroszország elleni szankciókra, részben a kockázati felárak emelkedésére, és emiatt külföldön többen is azzal érvelnek, hogy a világ most már túl magas árat fizet Ukrajna támogatásáért.

Elhangzanak részükről olyan érvek is, hogy Ukrajnát a Putyin által kért bármilyen feltételek elfogadására kell biztatni.

Johnson szerint ugyanakkor ez nem reális lehetőség, nem utolsósorban azért, mert erkölcsileg visszataszító lenne, ha Ukrajnát a világ magára hagyná, hiszen Ukrajna az áldozat, és maradéktalanul jogában áll megvédeni magát szabad és független országként.

Putyin ugyanakkor "kolosszális stratégiai hibát" követett el, mivel alapvető mértékben félreértette a vele szemben állók lélektanát, "és egyáltalán azt, hogy valójában mi is Ukrajna" - fogalmazott csütörtöki beszédében a brit miniszterelnök.

Johnson szerint az orosz elnöknek soha nem sikerül majd alávetnie Ukrajnát, és "annál jobb, minél hamarabb eljut ő is erre a felismerésre".

Azt sem szabad azonban megengedni, hogy Putyin Ukrajna egy részének bekebelezésével részleges sikert érjen el, és ezután hirdessen tűzszünetet, mivel egyrészt ebben az esetben még több területet akarna, másrészt azt mondhatná, hogy agressziója kifizetődött - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Johnson szerint ez katasztrófával érne fel Ukrajna számára és az egykori Szovjetunió összes többi olyan térségére, amely ellen Putyin szintén támadást indíthatna. Ez érvényes a volt szovjet határokon túl is, és "itt az embernek például Lengyelország jut az eszébe" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Kijelentette: azok, akik rossz békét szorgalmaznak Ukrajnában, Putyint biztatják, és mindazokat szerte a világban, akik úgy gondolják, hogy az agresszió kifizetődik.

Johnson szerint ez olyan hiba lenne, amely további konfliktusok, további instabilitás és globális bizonytalanság, ebből eredően pedig további gazdasági nyomorúság lehetőségét teremtené meg.

A brit miniszterelnök közölte: nem hiszi, hogy Ukrajnában gyors megoldást lehetne találni, de folytatni kell az ukránok támogatását mindaddig, ameddig ez szükséges.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború gazdasági következményei idővel enyhülnek majd, és az európaiak - másokkal együtt, akik szintén rá vannak utalva az orosz szénhidrogén-szállításokra - más beszerzési forrásokat találnak.

Mindemellett "ez az egész tragikus ügy" jelentősen felgyorsítja az átállást a tiszta, alacsony karbonkibocsátású energiaforrásokra, és idővel az inflációs nyomás is enyhülésnek indul - mondta csütörtöki beszédében a brit miniszterelnök.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: