Ugrás a fő tartalomra

Kik kézbesíthetik, hol oszthatják ki a behívókat? - A jogász válaszol

Ukrajnában jelenleg minden 18 és 60 év közötti férfi kaphat behívót, még akkor is, ha nem tartozik a mozgósítás alá esők kategóriájába vagy éppen halasztási engedéllyel rendelkezik. Ezenkívül a behívókat a hadkiegészítő parancsnokság munkatársain kívül a rendőrök, a munkáltatók vagy akár a helyi önkormányzat munkatársai is kézbesíthetik.

Volodimir Szilvási jogász a témában elmondta, hogy egy egyszerű közúti ellenőrzés során is kioszthatják a rendőrség vagy a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai a katonai szolgálatra szánt behívókat a hadköteles korú állampolgároknak. Az igazoltatásnál a behívót kiállító hatósági személy nem köteles ellenőrizni, hogy az adott állampolgárnak van-e kiutazási engedélye vagy nincs, kapott-e felmentést a mozgósítás alól. Mindezeket a következő lépésben fogják tisztázni. A behívón szerepelnie kell a parancsnok aláírásának, a bélyegzőjének (pecsétjének), valamint a behívott személy valóságnak megfelelő adatainak. A behívott személynek minden behívó átvételekor alá kell írnia az átvételi elismervényt, amely az illetékes szervnél marad beiktatásra. Továbbá a behívón feltétlenül szerepelnie kell, hogy mikor és hol kell megjelennie a behívottnak.

Egy üres behívó lap – még ha van rajta pecsét és aláírás is – érvénytelen, vagyis ez azt jelenti, hogy azt a személyt, aki üres értesítést kapott, nem terheli felelősség, ha nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Viszont ha valaki egy helyesen kitöltött behívó átvételét utasítja vissza, az nem mentesül a felelősségre vonás és mozgósítás alól.

Miután egy igazoltatást követően a behívóra felírták az állampolgár személyi adatait, akkor az adott személynek alá kell írnia az átvételi elismervényt. Ha valaki ellenkezik vagy jogsértésre hivatkozik, akkor ennek is megvan az előírt eljárása. A hadkiegészítő parancsnokság munkatársai írnak egy átvétel megtagadásáról szóló jegyzőkönyvet. Ezt követően pedig hangosan felolvassák a behívó tartalmát, ami egyenértékű azzal, hogy az adott személyt értesítették a katonai szolgálatra történő behívásáról. Ezzel az eljárással a hadköteles állampolgárnak tudomására lett hozva, hogy mikor kell megjelennie a parancsnokságon. Amennyiben azonban az illető arra hivatkozik, hogy ő nem írt alá semmit és nem jelenik meg a kijelölt parancsnokságon a kijelölt időben, akkor a hadiállapot alatt komoly következményekre kell számítania. Tettét mozgósítás alóli kibúvásként fogják minősíteni, amivel kapcsolatban a büntető törvénykönyv 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő.

A jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendvédelmi szerveknek nincs jogában erővel senkit sem elvinni a hadkiegészítő parancsnokságra. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy a rokonok, barátok, szomszédok által átvett és továbbított, vagy az ajtóba, postaládába tűzött behívó nem minősül kézbesítettnek, ami azt jelenti, hogy az adott személyt semmilyen felelősség nem terheli annak figyelmen kívüli hagyása miatt.

A hadiállapot idején minden polgárnak magánál kell hordania a személyi igazolványát, amelyet a rendvédelmi szervek képviselői joggal kérhetnek az igazoltatás során. Miután azonosították az illetőt, ráírják az adatait a behívóra és átadják neki, ettől kezdve az érintett köteles az átvett behívón szereplő időpontban megjelenni a kijelölt hadkiegészítő parancsnokságon.

(Kárpátalja)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Augusztus végén véget ér a hadiállapot Ukrajnában?

Ukrajnában a hadiállapot valószínűleg nem ér véget augusztus 23-án - jelentette ki az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában Olekszandr Zavitnevics, a Legfelsőbb Tanács Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottságának vezetője. Szavai szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, Ukrajnának meg kell nyernie a háborút. "Nem csak be kell fejezni, hanem katonai győzelmet kell aratnunk, fel kell szabadítani az összes megszállt területet" - tette hozzá. Zavitenics biztos abban, hogy ilyen rövid időn belül nem valószínű a győzelem. Szerinte ősszel várható a háború aktív szakasza. "Sok múlik a beérkező fegyvereken, azok mennyiségén és minőségén” – jegyezte meg. Zavitenics hangsúlyozta: jelenleg a mozgósítás második hulláma zajlik az országban, egyelőre nem terveznek újabbat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hatályba lép az ukrán nyelvtörvény második és hatodik cikkelye, a szabálysértőket akár 12 ezer hrivnyára is büntethetik

Július 16-án lép hatályba Ukrajna Az ukrán nyelv államnyelvként való működésének biztosításáról szóló törvényének második és hatodik cikkelye. Ennek értelmében minden árunak az ukrán fogyasztókat kell megcélozni. Az az áru, amely jelenleg már Ukrajna területén van, megmaradhat a korábbi formájában, de minden másnak, amely július 16-át követően jelenik meg országunkban, ukrán felülettel kell rendelkeznie. Az ukrán nyelvre való átállást a vállalkozásoknak kell biztosítaniuk. A törvény betartását az államnyelv védelméért felelős biztos felügyeli. A felület ukrán nyelvű változatának hiánya esetében első alkalommal három és fél ezer hrivnyától hét és fél ezer hrivnyáig terjedő pénzbírság szabható ki. A jogszabályi normák ismételt be nem tartásáért 7500-tól csaknem 12 ezer hrivnyáig terjedő pénzbírságot kell fizetnie a szabálysértőnek. Ezenkívül Olekszandr Packan, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője elmondta, hogy a web- és közösségi oldalak, a YouTube-, a Viber-, a

Törvényben tiltanák meg a 18 és 60 év közötti katonaköteles férfiak külföldre történő kiutazását

Ukrajna Legfelső Tanácsa azt javasolja, hogy törvényben tiltsák meg a 18 és 60 év közötti katonaköteles férfiak külföldre történő kiutazását a hadiállapot idején. A képviselők által összeállított törvényjavaslat szövege felkerült a parlament hivatalos honlapjára. A törvényjavaslat meghatározná azon személyek kategóriáit is, akik katonai szolgálatot teljesíthetnek a tartózkodási vagy nyilvántartási helyükön. Jelenleg Ukrajnában a hadiállapot idején az ukrán állampolgárságú hadköteles férfiak kiutazásának rendjét csak az ukrán elnök rendelete szabályozza, azonban törvény erről nem rendelkezik.  Az ukrán törvényalkotók új cikkellyel egészítenék ki Ukrajna Alkotmányát: Az állampolgárok Ukrajnából való kilépésének és Ukrajnába való belépésének eljárásáról. Kivételt képeznének az ukrán kormány által felmentett személyek és a halasztásra jogosultak. Ilyenek például a felsőfokú szakképzési és felsőoktatási intézmények hallgatói, az asszisztensek és gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok, ha

Kreml: a nap végére véget érhet a háború, ha Kijev teljesíti Moszkva feltételeit

Akár már a mai nap végére véget érhetne a háború, ha Ukrajna kapitulálna és teljesítené az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az RBK-Ukrajina hírportál szerint.  Peszkov szerint amennyiben Kijev kiadja a parancsot a fegyverletételre és elfogadja Moszkva követeléseit, az a harcok végét jelentené. Arról, hogy Moszkva milyen feltéleket szabott, Peszkov nem adott bővebb tájékoztatást. Volodimir Zelenszkij szerint a legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak. Korábban Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a ITV brit televíziónak adott interjújában azt állította, hogy augusztustól fordulópont következik be az orosz-ukrán háborúban, az év végére a harcok intenzitása szinte a nullára fog csökkenni. KÖVESSEN MIN

Fény derült az oroszok igazi tervére

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat leleplezte az orosz vezérkar főigazgatóságának (GRU) Ukrajnában tevékenykedő ügynökhálózatát, amely az ország elfoglalását próbálta segíteni. Köztük volt egy ukrán parlamenti képviselő is - írta az Index . Egy ukrán parlamenti képviselő is segítette Oroszországot Ukrajna elfoglalásában – állítja az ukrán titkosszolgálat (SZBU). Andrij Derkacs parlamenti képviselő a nyomozás szerint felügyelte számos magánbiztonsági cég létrehozását különböző régiókban, hogy „ezeket Ukrajna gyors átvételére használja fel”. A titkosszolgálat szerint a hálózat operatív fejlesztése már régóta zajlott, de az SZBU végül a háború elején semlegesítette azt egy volt képviselői asszisztens, Ihor Kolesznyikov letartóztatásával. Az ukrán fél állítása szerint a letartóztatott asszisztens fedőneve „Veterán” volt, és ő volt az összekötő az orosz különleges szolgálat és Andrij Derkacs parlamenti képviselő között. Kolesznyikov szerint Derkacsot 2016-ban vették fel, és személyesen a GRU fel

Ekkora pusztítást végzett az amerikai nehézfegyver egy orosz bázison (videó)

Az ukránok nemrég jutottak az új fegyverhez, a felvétel Donbaszban készült - szúrta ki a Mandiner . Egy videofelvételen látható, hogy milyen károkat okozott egy orosz katonai bázison egy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető, amelyhez nemrég jutottak hozzá az ukránok. A felvétel a Donbaszban, Izjum környékén készült. The first results of American HIMARS work on the positions of the occupiers in the #Izyum direction. pic.twitter.com/nSFESPCHXS — NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2022 Az amerikai fegyverek a múlt hét közepén érkeztek meg Ukrajnába, szombaton pedig az ukrán hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy már hadrendbe állították ezeket, és megkezdték a működésüket. Hangsúlyozzák: a HIMARS-októl és a többi, nyugati államoktól érkező nehéztüzérségi eszköztől a szakértők azt várják, hogy ellensúlyozzák az orosz tüzérségi fölényt, amely a háború kezdete óta tapasztalható. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nyugtalanító kijelentést tett az orosz külügyminiszter arról, mikor ér véget az ukrajnai háború

Minél több nyugati ország küld fegyvereket Ukrajnába, annál tovább fog tartani a konfliktus – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Híradó szerint. Oroszország többször is a Nyugatot vádolta a konfliktus elhúzódásáért, és rakétacsapásokat intézett az Egyesült Államok és Európa által Kijevnek szállított fegyvereket tároló fegyverraktárak ellen. A türkmenisztáni látogatása során tartott sajtótájékoztatón Lavrov elmondta, hogy Oroszország nem célzott meg egy bevásárlóközpontot sem az ukrajnai Kremencsuk városában hétfőn. Lavrov – az orosz védelmi minisztérium által kedden kiadott nyilatkozatot megismételve – újságíróknak azt mondta, hogy a bevásárlóközpont üres volt, amikor a tűz keletkezett annak következtében, hogy Oroszország csapást mért egy nyugati fegyvereket tároló fegyverraktárra, amely a bevásárlóközpont mellett volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: