Ugrás a fő tartalomra

Kuleba az Ukrajnának nyújtott nyugati segítségről, Magyarországról és a kárpátaljai magyarokról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a HVG-nek beszélt az Ukrajnának nyújtott nyugati segítségről, Magyarországról és a kárpátaljai magyarokról.

"Az eddig nyújtott támogatás minden várakozást felülmúlt, és nagyra értékeljük, amit kaptunk.  De a háború olyan méreteket ölt, hogy a hatalmas segítség sem elég.  Ez azonban nem a mi vagy a partnereink hibája. Az az Oroszország a bűnös, amely a február 24-én indított háborúban teljes hadigépezetét mozgósította Ukrajna ellen. Csak egy példa arra, mennyire súlyos a helyzet: a jelenleg a fő hadszíntérnek számító Szeverodonyeck térségében az orosz hadseregnek tizenötször annyi ágyúja van, mint az ukránnak. Ennyi is elég annak megértéséhez, hogy több fegyverre van szükségünk" - mondta a politikus.

Már felmerült a hetedik szankciós csomag lehetősége. Arról, hogy annak mit kellene tartalmaznia Kuleba a következőket mondta: "Három héttel ezelőtt, amikor az EU még nem fogadta el a hatodik szankciós csomagot, azt az üzenetet kaptuk több tagországtól, hogy amint megszületik, egyből elkezdik összeállítani a hetediket. Az EU azonban a vártnál jóval később véglegesítette, most pedig azt halljuk, várni kell, az újabb büntetőintézkedések megszavazása előtt ugyanis fel kell mérni, miként hatnak a már megtett lépések. Nekünk erre az a válaszunk, hogy nem várhatunk, mert Oroszország sem vár az offenzíva folytatásával."

Hozzátette: "Nem késlekedhetünk, az újabb szankciós csomag részeként még inkább el kell vágni Oroszországot a globális pénzügyi folyamatoktól,még több bankot felvenni a tiltólistákra és tovább korlátozni a pénzügyi tranzakciókat. Azt szeretnénk, ha a hetedik csomagban tovább szűkítenék az orosz árucikkek exportját, és bővítenék a szankciókkal sújtott személyek listáját. Arra az oligarchák mellett fel kell venni az állami vállalatok vezetőit, különösen azokat, akik a hadsereg megrendeléseit elégítik ki. És be kell zárni az eddigi büntetőintézkedések hatékonyságát csökkentő kiskapukat."

"Az egyeztetések elején tartunk az EU-val és a G7 csoporttal. Korai lenne arról beszélni, mikor fogadja el az EU az újabb szankciós csomagot. Egy hét múlva már tudni fogjuk, hogy az unió kész lépni, vagy inkább a halogatás mellett dönt" - adott választ a külügyminiszter arra a kérdésre, hogy mennyi az esélye az újabb csomag gyors elfogadásának.

A HVG megjegyezte: a késlekedés egyik oka, hogy a magyar kormány is fékezte a folyamatot. 

Dmitro Kuleba a lapnak azt is elmondta, mi a véleménye Budapest politikájáról és a Kijevet bíráló magyar nyilatkozatokról. A külügyminiszter három részre osztotta a magyar állásponttal kapcsolatos véleményét. 

Az első kérdéskör az, hogy mit tesz Magyarország a humanitárius területen. "Ezt az alkalmat is megragadom arra, hogy megköszönjem mindazt a magyar kormánynak, amit ezen a téren eddig tett. Látjuk, hogy Magyarország elkötelezett az Ukrajnának és az ukrajnai menekülteknek adandó humanitárius segítség folytatása mellett" - mondta.

A második elem az energetikai és személyes szankcióké, illetve a közvetlenül Ukrajnának szánt, valamint a Magyarországon keresztül eljuttatandó fegyverek ügye. "Ezen a téren véleménykülönbség van közöttünk, de Magyarország az EU tagja, nem pedig Ukrajna. Ez az EU és a magyar kormány belső ügye, nekik kell dűlőre jutni. De nem értjük, milyen érvek szólnak a mellett, hogy védelembe vegyék, s kivonják a személyek elleni uniós szankciók alól Kirill pártiárkát, az orosz ortodox egyház fejét. Ennek semmi köze a vallásszabadsághoz, Kirill ugyanis szemet huny az orosz agresszió és az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények fölött. Bízunk abban, hogy Magyarország a kompenzációkért cserébe felülvizsgálja az energiaszállításokkal kapcsolatos szankciók ügyében elfoglalt álláspontját."

A harmadik kérdéskör az állami vezetőktől érkező sértő nyilatkozatok ügye. Ezeket Kijev kategorikusan visszautasítja, úgy vélik, ezek a megnyilvánulások semmilyen körülmények között nem elfogadhatóak. "Vannak vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni, ezek közé tartoznak a személyeknek címzett sértések. Amit például Kövér László parlamenti elnök mondott néhány nappal ezelőtt, az teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetek közötti kommunikációban." - tette hozzá.

A magyar állásponttal kapcsolatban Kuleba kifejtette: az mindenképpen figyelemre méltó, hogy míg az egyik oldalon ott van Kirill megvédelmezése, a másikon az látszik, hogy Magyarország támogatja Ukrajna európai integrációját, ami pedig egyáltalán nem áll Oroszország érdekében. A külügyminiszter reméli, hogy Budapest nem változtatja meg az álláspontját, és a június végi EU-csúcson támogatni fogja, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státust. Ukrajna és Magyarország egymás szomszédja, és történelmi barátság köti össze a két nemzetet - jegyezte meg. "Magyarország és Ukrajna is európai állam, Oroszország pedig Európa-ellenes pályán halad" - tette hozzá. 

"Úgy vélem, hogy a szomszédoknak és a valódi európaiaknak együtt kell működniük a társadalmaink alapvető értékeinek védelmében. Mivel igaz ügyért harcolunk, és az Isten is velünk van, győzni fogunk. És jobb a győztesekkel lenni, mint azokkal, akik végül vereséget szenvednek." - hangoztatta.

Kárpátalján állítólag sokan panaszkodnak amiatt, hogy megromlik az ott élő ukránok és magyarok viszonya, az ukránok ugyanis a helyi magyarokon töltik ki a hivatalos budapesti politika miatti dühüket. 

Függetlenül a nemzetiségi hátterünktől, mindannyian ukrajnaiak vagyunk. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy magyar nemzetiségű katonák is harcolnak a fronton, mert Ukrajnát tartják hazájuknak, és meg akarják azt védeni. Biztos vagyok abban, hogy az ukránok és a magyar származású ukrán állampolgárok közti nézeteltérésekről szóló hírek túloznak, én nem is tudok semmiféle komoly incidensről. A politikusok feladata nem az, hogy elmélyítsék a megosztottságot, hanem az, hogy hidakat építsenek. Nagyra értékeljük az összes Ukrajnában élő nemzetiséget, mert ők is a társadalom részét képezik, ahogy az ukrán kisebbség is részét képezi a magyar, a román, a lengyel vagy a szlovák társadalomnak." - fejtette ki véleményét Dmitro Kuleba.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: