Ugrás a fő tartalomra

Oroszország és Ukrajna háborújában semmi nem dőlt el, de az tisztán látszik, hogy egyre több dologról szól ez a küzdelem

Oroszország hadserege taktikai sikereket ért el Kelet-Ukrajnában. Azzal, hogy állandó tüzérségi támadások mellett pokoli ember veszteségeket szenvedve másfél hónap alatt elfoglalták Szeverodonyeck városát illetve annak környéket, elérték, hogy a Kreml által 2014-ben megfogalmazott hadicélok nyolc év után teljesülni látszanak - írta legfrissebb elemzésében Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő. "Még így is vannak területek ukrán kézben Donbászban illetve Luhanszkban, de az említett térségek orosz ellenőrzése közel száz százalékos" - tette hozzá. 

Tarjányi megjegyezte: Ukrajna 20 százalékát nem az elmúlt három és fél hónapban foglalta Oroszország, Moszkvának ehhez nyolc évre volt szüksége.

A szakértő szerint Kijev helyzete továbbra is súlyos. Az orosz haderő támadásai miatt az ukrán hadsereg is komoly veszteségeket szenvedett el és egyes alakulatok morálja megrendült, de a háborút Moszkva nem nyerte meg. "Az orosz hadsereg bevetett katonai eszközei alapján látszik, hogy a 70-es, 80-as évek hadianyag tartalékait is használja illetve egyre több orosz tartalékos jelenik meg a harcmezőkön" - jegyezte meg. Kiemelte: mindkét fél számára továbbra is a logisztikai, utánpótlási idő a legfontosabb a harctéri cselekmények mellett. 

"Azok, akik temetik Ukrajnát vagy Oroszországot egyaránt tévednek, mert a háború nem dőlt el. A gond az, hogy gazdasági szempontból egyre élesebb a helyzet az egész bolygón. A Kreml szövetségeseket gyűjt Brazíliától kezdve, Kínán át, Dél-Afrikáig. Tisztán látszik, hogy Oroszország a bolygóra kiterjedő globális érdekközösséget akar a Nyugat ellenében kereskedelmi, gazdasági, katonai fejlesztési, utánpótlási szempontból aminek az eredményei évek múlva jelentkezhetnek, de már most megmutatják, miért önbecsapás abban bízni, hogy az ukrán háború esetleges lezárulása egyben a katonai válság végét is jelenti" - írta.

"Meg kell értenünk, hogy a civilizációnknak vannak ellenségei akik például az EU kapcsán nem egy politikai, gazdasági értékközösséget látnak, hanem egy megszerezendő valamit amelynek leigázása, birtoklása megoldást nyújt politikai, vallási vagy gazdasági problémáikra. Ezért van, hogy az Ukrajnában zajló háború jóval többről szól, mint csupán arról ki birtokolja Dél vagy Kelet-Ukrajna területeit" - véli Tarjányi. 

Szerinte a NATO nagyon nem egységes abban mennyire legyen erős Kijev hadserege. "Ukrajna legyen képes rommá verni az orosz hadsereget és bizonyos stratégiai fontosságú területeket is megszerezni Oroszországban? Ez nem jó, mert abban a pillanatban ha orosz területeit birtokol vagy foglal el Ukrajna a Kreml komoly eséllyel nyúl atomfegyverhez. A NATO ne erősítse meg annyira Ukrajnát? Viszont, ha így tesz fennáll annak a lehetősége, hogy Moszkva győz és közép illetve hosszútávon megerősödve kerül ki a küzdelemből" - fejtette ki véleményét a szakértő.

Eközben szerinte például Törökország, vagy Kína saját céljaira használja a háborút. "Előbbi a kurdokkal akar leszámolni, utóbbi pedig egyfajta hintapolitika mentén hasznot húz mindkét oldal gazdasági problémaiból. Ezek a lépések nem szépek, de az adott országok számára hasznosak, azonban a világ szempontjából további destabilizációs tényezők" - tette hozzá.

Tarjányi meggyőződése, hogy 50 év múlva az orosz-ukrán háború "egy globális, az egész bolygóra kiterjedő válság nyitó epizódjaként kerül a történelemkönyvekbe."

Szerinte ezért is lényeges, hogy lépni kell az EU-s energia önállóság felé, és hogy erős NATO és EU-s haderő legyen. "Így készülhetünk fel a következő évtizedek biztonságpolitikai válságaira legyenek azok gazdasági vagy katonai formátumúak" - tette hozzá.

"Oroszország és Ukrajna háborújában semmi nem dőlt el, a harcok folytatódnak, de az tisztán látszik, hogy egyre több dologról szól ez a küzdelem és az életünk elkövetkező éveit alapjaiban befolyásolják a ma történései" - foglalta össze Tarjányi Péter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési

A fronton életét vesztette egy kárpátaljai ezredes

A fronton vesztette életét Ihor Olekszjuk ezredes – tudatta a Munkácsi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán. Olekszjuk ezredest Volodimr Zelenszkij elnök korábban a Bohdan Hmelnickij érdemrend III. fokozatával tüntette ki. A katona temetési szertartását augusztus 15-én tartják Munkácson - tudatta a Kárpátalja ma.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: