Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: érthető miért könyörög az ukrán politikai vezetés több fegyverért

Az orosz hadsereg folytatta támadásait Kelet-Ukrajnában és taktikai sikereket ért el. Ezt a magyarországi szakértők egy része túldimenzionálja és döntő csataként állítja be az ukrán haderő szempontjából - írta elemzésében Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: a valóság az, hogy Donbászban és Luhanszkban az orosz tüzérségi fölény párosul a két területre kiterjedő orosz légi-fölénnyel ami lehetővé teszi, hogy Moszkva részeredményeket érjen el néhány 10 kilométeres frontszakaszon. 

"Pontosítást igényel az a kijelentés is ami arról szól, hogy Ukrajna 20 százaléka orosz kézben van. Önmagában a szám igaz, de a területeket nem az elmúlt három hónapban, hanem az elmúlt nyolc évben szerezte meg a Kreml. Ami igazán Kijevnek fáj az az ukrán gazdaság komoly részének a lerombolása, amit szisztematikusan folytat nap mint nap Oroszország" - írta. 

Tarjányi szerint a katonai műveletek jelenleg hullámzanak és nincs döntő áttörés egyik fél oldaláról sem. 5-10 kilométeres előrenyomulás jellemzi mindkét fél időleges “sikereit”, majd több esetben egy ellentámadás utáni visszavonulás, kiszorítás történik, hogy minden kezdődjön elölről. A megjelent nyugati fegyverszállítmányok adatai alapján páncéltörő fegyverek tekintetében az ukrán hadsereg jól áll, de tüzérségi fegyverek tekintetében alaposan el van maradva az orosz erőktől. "Így érthető miért könyörög az ukrán politikai vezetés több fegyverért" - fogalmazott a szakértő. 

A segítség úton van az Egyesült Államokból illetve Nagy-Britanniából, sőt Norvégia is két tucat önjáró tarackot küldött Kijevnek, de ezek a számok még nem elegendőek Moszkva fölényének ellensúlyozásához - véli a szakértő. "Ez azonban változni fog, de lassabban mint várható volt" - jegyezte meg.

Komoly gond a humanitárius és egészségügyi válság Kelet-Ukrajnában - hívja fel a figyelmet Tarjányi. Az ivóvíz rossz minősége, a csatornahálózat megsemmisülése miatt az ukrán területek egyes részein várható a kolera megjelenése amit a nyári meleg még fokozni tud. Emellett a Fekete-tengeren működő orosz blokád miatt Észak és Kelet-Afrikában illetve a Közel-Keleten élelmiszer válság, éhínség várható 1-2 hónapon belül amiatt, hogy Ukrajna nem tud gabonát, kukoricát szállítani. De a szankciók közvetett mellékhatásaként Oroszország is nehezen tudja ugyanezt megtenni, ami komoly fejtörést okoz mindenkinek Nyugaton és Keleten egyaránt. 

"Moszkva kijelentette semmi köze a problémához, sőt tulajdonképpen áldozat illetve azt is, hogy szívesen segít a Fekete-tengeren ha, Kijev tengeri-aknamentésítést hajt végre. Nyilván nem fog, mert ha megtenné nagyobb mozgást biztosítana az orosz haditengerészetnek. Megjegyzem nemcsak Kijev telepített a tengeren “aknamezőket” hanem Oroszország is. Ezt itthon a szakértők egy része totál nem érti. Bő 100 éve minden tengeri háborúban minden fél használt ilyen fegyvereket. Egyszerűen azért, mert így blokkolni lehet területeket, hajózási irányokat. Az aknamentesítést mindkét félnek végre kéne hajtani ami hónapokat jelent és ez előrevetíti a valós éhínség rémképét a fent említett országokban" - írta Tarjányi.

Törökország igyekszik ebben a kérdésben közvetíteni de még nincs eredmény.

"Ez az egy eseménysor is jól példázta, hogy világunkban minden összefügg mindennel. A harc önmagában hiába lokális annak gazdasági hullámai az egész bolygóra kihatnak" - összegzett a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen