Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: érthető miért könyörög az ukrán politikai vezetés több fegyverért

Az orosz hadsereg folytatta támadásait Kelet-Ukrajnában és taktikai sikereket ért el. Ezt a magyarországi szakértők egy része túldimenzionálja és döntő csataként állítja be az ukrán haderő szempontjából - írta elemzésében Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: a valóság az, hogy Donbászban és Luhanszkban az orosz tüzérségi fölény párosul a két területre kiterjedő orosz légi-fölénnyel ami lehetővé teszi, hogy Moszkva részeredményeket érjen el néhány 10 kilométeres frontszakaszon. 

"Pontosítást igényel az a kijelentés is ami arról szól, hogy Ukrajna 20 százaléka orosz kézben van. Önmagában a szám igaz, de a területeket nem az elmúlt három hónapban, hanem az elmúlt nyolc évben szerezte meg a Kreml. Ami igazán Kijevnek fáj az az ukrán gazdaság komoly részének a lerombolása, amit szisztematikusan folytat nap mint nap Oroszország" - írta. 

Tarjányi szerint a katonai műveletek jelenleg hullámzanak és nincs döntő áttörés egyik fél oldaláról sem. 5-10 kilométeres előrenyomulás jellemzi mindkét fél időleges “sikereit”, majd több esetben egy ellentámadás utáni visszavonulás, kiszorítás történik, hogy minden kezdődjön elölről. A megjelent nyugati fegyverszállítmányok adatai alapján páncéltörő fegyverek tekintetében az ukrán hadsereg jól áll, de tüzérségi fegyverek tekintetében alaposan el van maradva az orosz erőktől. "Így érthető miért könyörög az ukrán politikai vezetés több fegyverért" - fogalmazott a szakértő. 

A segítség úton van az Egyesült Államokból illetve Nagy-Britanniából, sőt Norvégia is két tucat önjáró tarackot küldött Kijevnek, de ezek a számok még nem elegendőek Moszkva fölényének ellensúlyozásához - véli a szakértő. "Ez azonban változni fog, de lassabban mint várható volt" - jegyezte meg.

Komoly gond a humanitárius és egészségügyi válság Kelet-Ukrajnában - hívja fel a figyelmet Tarjányi. Az ivóvíz rossz minősége, a csatornahálózat megsemmisülése miatt az ukrán területek egyes részein várható a kolera megjelenése amit a nyári meleg még fokozni tud. Emellett a Fekete-tengeren működő orosz blokád miatt Észak és Kelet-Afrikában illetve a Közel-Keleten élelmiszer válság, éhínség várható 1-2 hónapon belül amiatt, hogy Ukrajna nem tud gabonát, kukoricát szállítani. De a szankciók közvetett mellékhatásaként Oroszország is nehezen tudja ugyanezt megtenni, ami komoly fejtörést okoz mindenkinek Nyugaton és Keleten egyaránt. 

"Moszkva kijelentette semmi köze a problémához, sőt tulajdonképpen áldozat illetve azt is, hogy szívesen segít a Fekete-tengeren ha, Kijev tengeri-aknamentésítést hajt végre. Nyilván nem fog, mert ha megtenné nagyobb mozgást biztosítana az orosz haditengerészetnek. Megjegyzem nemcsak Kijev telepített a tengeren “aknamezőket” hanem Oroszország is. Ezt itthon a szakértők egy része totál nem érti. Bő 100 éve minden tengeri háborúban minden fél használt ilyen fegyvereket. Egyszerűen azért, mert így blokkolni lehet területeket, hajózási irányokat. Az aknamentesítést mindkét félnek végre kéne hajtani ami hónapokat jelent és ez előrevetíti a valós éhínség rémképét a fent említett országokban" - írta Tarjányi.

Törökország igyekszik ebben a kérdésben közvetíteni de még nincs eredmény.

"Ez az egy eseménysor is jól példázta, hogy világunkban minden összefügg mindennel. A harc önmagában hiába lokális annak gazdasági hullámai az egész bolygóra kihatnak" - összegzett a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: