Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: ismét látható, hogy a háborúban elveszett emberi élet mennyire csak papíron és kommunikációban fontos

Kelet-Ukrajnában pokoli harcok folynak, Oroszország tüzérségi támadásokat hajt végre és nem tesz különbséget civil illetve katonai célpontok között - írta elemzésében Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a tüzérségi előkészítés után következik az orosz gyalogsági “roham” ami terepen eredményeket hoz Moszkvának, városi környezetben viszont csak súlyos véráldozattal tudnak eredményeket elérni. 

Tarjányi úgy véli, "az orosz hadigépezet" már elsősorban nem győzni akar, hanem pusztítani, hiszen a 200 ukrán halott és 400-500 sebesült naponta most már erős veszteség Kijevnek. "Ez a veszteség spirál heteken, hónapokon át nem lesz tartható. Ezt az “új” stratégiát követi Moszkva mivel emberi és általános katonai (nem precíziós fegyverek) tartalékok tekintetében jobban áll mint Ukrajna. Nyilván ez a jelenlegi állás és ezen változtathatnak a nyugati fegyverszállítmányok" - írta. 

A szakértő kiemelte: ukrán oldalon erősen fogyóban vannak a lőszer és fegyverkészletek illetve lassan érkeznek a fejlett nyugati fegyverrendszerek. Az ukrán katonai kezelőszemélyzet kiképzése szintén lelassult. "Ennek oka kettős. Egyrészt a mobilizálható nyugati tartalék készletek komoly része átadásra került. Másrészt erősen odafigyel a NATO vezetése különösen az USA, hogy ne a legjobb, legkorszerűbb eszközöket kapja Ukrajna, mert ez extrém durva lépéseket eredményezhet a Kreml oldaláról. Így Ukrajna időt húz és igyekszik minden méteren olyan erőfeszítéssel harcolni ami nagy veszteséget okoz Moszkvának és közben folyamatosan még több fegyverért könyörögnek mindenhol és mindenkinél" - véli Tarjányi.  

A szakértő megjegyezte: "Kijev retteg attól, hogy a Nyugat “ráun” a háború miatti gazdasági nehézségekre és valahogyan megállapodik Moszkvával". Álláspontja szerint erre van esély, mert az elmúlt két hétben elindultak olyan folyamatok az EU-ban és a NATO-ban is amelyek ilyen irányokat mutatnak. Ennek számtalan oka van: energetikai, élelmezési általános gazdasági és természetesen katonai is. "Nyilván a Baltikum, Lengyelország a legkeményebb, a legelkötelezettebb a Moszkva elleni harcban míg Németország, Franciaország már szíve szerint zárná ezt a háborút, mert túl sokba kerül a konfliktus" - jegyezte meg Tarjányi. "Ismét látható, hogy a háborúban elveszett emberi élet mennyire csak papíron és kommunikációban fontos" - tette hozzá.

Törökország igyekszik a gabonaválságot tárgyalásos úton Oroszország és Ukrajna között rendezni, nem sok sikerrel. A Közel-Keleten és Afrikában fogy az élelmiszer és nagyon szükség lenne az ukrán gabona - hívta fel a figyelmet a szakértő.

"A felek állóháborúban szisztematikusan gyilkolják egymást és arra várnak, hogy a másik tartalékainak kimerülése esetén jobb helyzetbe kerüljenek a tárgyalóasztalnál vagy a harcmezőn. Ha minden így marad akkor nyár végén várhatóak tárgyalások" - foglalta össze Tarjányi.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rakétatámadás ért egy orosz légibázist Moszkva mellett

Feltételezhetően ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Engels–2 légibázist – számolt a Twitterre feltöltött videók alapján a német Focus Online. A jelentések szerint két orosz Tu–95-ös vadászrepülő megsérült a robbanásban. A Focus szerint az orosz légierő gépei rendszeresen indítottak innen bombázásokat ukrán városok ellen. Az Engels–2 légibázis Moszkvától 450 kilométerre délkeletre, Szaratov mellett található, tehát nem az ukrán határ közelében - tudatta a Híradó . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz támadás miatt a kijevi, a dnyipropetrovszki és a donyecki régiókban kritikus a helyzet

Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő hozzátette, hogy egy embert szállítottak sérülésekkel kórházba. Arra nem tért ki, konkrétan mit találtak el az orosz rakéták. Az odesszai városi tanács arról adott hírt, hogy a megyeközpont egy részében megszakadt az áramellátás, emiatt leállították az elektromos árammal működő közösségi közlekedési eszközöket a városban. Úgyszintén leállították a távhőt biztosító összes városi kazánházat is, valamint a helyi vízművek közlése szerint teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata közölte, hogy több helyütt vészleállás történt az elektromos infrastruktúra károsodása miatt. Részleteket későbbre ígértek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetet intézett a lakossághoz

Az EU pénzügyminiszterei nem járultak hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajnának

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) nem járult hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére, de jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében - tájékoztatott a tagállamokat tömörítő Tanács kedden. Az uniós költségvetési rendelet módosítása hozzájárul az Ukrajnának nyújtani szánt pénzügyi támogatásról szóló jogalkotási csomag létrehozásához, azonban ez csak az egyike annak a három intézkedésnek, amelyek célja, hogy az EU strukturális megoldást biztosítson Ukrajna 2023-as támogatására. A rendelet elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a makroszintű pénzügyi támogatás finanszírozására az úgynevezett diverzifikált finanszírozási stratégia keretében kerüljön sor - tették hozzá. A pénzügyminiszterek tanácsa nem fogadta el az Európai Bizottság által javasolt támogatási csomag többi elemét, köztük a többéves u

Zelenszkij az orosz olaj árplafonjáról: komolytalan és kényelmes döntés a terrorista állam költségvetése szempontjából

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek nevezte, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig elutasította a döntést. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül. Az uniós testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte,

Az ukrán hadsereg nem fog megállni a határnál

A háború nem csak Ukrajna területének a teljes felszabadításával ér majd véget, hanem szükség lesz Oroszország határövezetének a demilitarizálására is – jelentette be szerdán Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója egy televíziós műsorban. A tisztségviselő az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva azt mondta: „úgy gondolom, hogy egyértelmű konvencionális háború lesz, amelynek során Oroszország fokozatosan vissza fog vonulni az 1991-es határaihoz.” De mint hozzátette, „a háború ott biztosan nem áll meg, mert szükség lesz az Oroszországi Föderáció határainak a demilitarizálására.” „Ezért az orosz csapatokat 50-100 kilométerre el kell távolítani a határtól. Így alakulnak majd tovább a háborús fejlemények” – mutatott rá Mihajlo Podoljak. ( Kárpát.in.ua / RBK-Ukrajina ) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Putyin: a háború elhúzódhat

Az ukrajnai "különleges hadművelet" elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának szerdai tanácskozásán. Azt mondta, hogy az ősszel végrehajtott részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona közül 150 ezret vezényeltek Ukrajnába, közülük 77 ezret harcoló egységekbe osztottak be. További 150 ezer ember még a kiképző bázisokon van, így további mobilizációról beszélni "nincs értelme". Putyin szerint a "különleges hadművelet" hosszú folyamattá válhat, de már eddig is hozott "jelentős eredményeket" Oroszország számára. Ezek között nevezte meg, hogy "új területek jelentek meg" és hogy az Azovi-tenger orosz "beltengerré" vált. A legfontosabbnak az ezeken a területeken élő több millió embert mondta, akik "amint azt a népszavazás eredménye megmutatta, Oroszországon belül akarnak lenni". Az