Ugrás a fő tartalomra

Ursula von der Leyen: Oroszország tulajdonképpen már el is veszítette a háborút

Az Európai Bizottság elnöke nagyon bízik abban, hogy az állam- és kormányfők a hét második felében esedékes ülésükön pozitív választ adnak a testület javaslatára, megadva a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának (Georgiának pedig bizonyos feltételek teljesítésétől teszik függővé). „Tudom, hogy a tagjelöltség már most nagyon pozitív hatást gyakorolt az ország erkölcsi tartására” – tette hozzá Ursula von der Leyen, aki hétfőn nyilatkozott több európai lapnak, köztük a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar kiadásának.

A testület elnöke hangsúlyozta, hogy Ukrajna már eddig is hosszú utat tett meg a reformokban, különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére, a korrupcióellenes fellépésre, megfelelve többek között a Velencei Bizottság által tett ajánlások nyolcvan százaléknak. Ursula von der Leyen külön is kiemelte, hogy Ukrajna a korrupció elleni harc jegyében mindmáig egyedüliként egy oligarchaellenes törvényt is elfogadott, és megkezdte a végrehajtását is.

„Ugyanakkor még mindig rengeteg a teendő, és ezzel az ukránok is tisztában vannak. Az intézmények felálltak, de még életet kell lehelni beléjük. Eredményeket szeretnénk látni az oligarchaellenes törvény végrehajtásában és a korrupció elleni fellépésben” – szögezte le a bizottság elnöke.

Von der Leyen a még 1999-ben tagjelölti státuszt kapó és 2005 óta az EU-val felvételi tárgyalásokat folytató Törökország példáját hozta fel annak szemléltetésére, hogy a tagjelöltség még nem jelent automatikus csatlakozást. „A folyamat akár vissza is fordítható. 1999-ben Szlovákia és Törökország is megkapta ezt a perspektívát. Miközben a szlovákok öt évvel később taggá váltak, addig a törökök ma távolabb vannak az EU-tól, mint 1999-ben” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a továbblépés elsősorban Ukrajnán fog múlni.

A bizottsági elnök nem osztja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a hosszabb ideje sorban álló nyugat-balkáni országok számára rossz üzenet lenne Ukrajna, Moldova és Georgia előrelépése. A politikus szerint a Nyugat-Balkán többsége előrébb jár, és még a leghátrébb tartó Bosznia-Hercegovinát is a számára korábban meghatározott tizennégy feltétel teljesítése választja csak el a tárgyalások megkezdésétől. „Ezért bízom abban, hogy bátorító üzenetként tekintenek majd a Nyugat-Balkánon Ukrajna, Moldova és Georgia előrelépésére” – mondta.

Az Európai Bizottság feje úgy véli, hogy külön kellene kezelni az EU további kiszélesítésének és az arra való alkalmasságát biztosító reformokat, vagyis az unió mélyítésének folyamatát, miközben mindkettőt egyformán fontosnak tartja. „Én mindig a reformok oldalán állok, mert ez mindig a jövőhöz történő alkalmazkodásról szól. Úgy gondolom, hogy az EU jövőjéről szóló konferencia és az, hogy mihez kezdünk az eredményeivel, ebből a szempontból szerepet fog játszani” – tette hozzá.

Von der Leyen személyes meggyőződése, hogy az EU-nak külügyi kérdésekben egyértelműen el kellene mozdulnia az egyhangúság követelményétől a minősített többségi döntések felé. „Nem fenntartható, hogy az Európai Unió egy ország blokkolása miatt nem képes állást foglalni kulcsfontosságú kérdésekben, és lépést tartani az eseményekkel. A világ hallani szeretné Európa hangját” – jegyezte meg.

Von der Leyen szerint a két – a bizottsági és az európai tanácsi – elnöki tisztség összevonása (ahogy azt korábban az előző bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker is javasolta) nem tenne jót az unión belül kialakult hatalmi rendszer egyensúlyának, amelynek az intézmények közötti egészséges verseny is része. A téma a Von der Leyen és Charles Michel európai tanácsi elnök közötti, olykor áldatlannak tűnő rivalizálást látva mostanában újra divatba jött. „Képzeljék el, hogy a bizottsági elnök felelősségi körébe tartozna a tanácsi ülések megszervezése is” – jegyezte meg a testület német elnöke.

Ursula von der Leyen szerint az, hogy jelenleg hat uniós tagállamot érint az orosz földgázszállítás teljes vagy részleges leállítása, Oroszország mint energiaexportőr teljes megbízhatatlanságának bizonyítéka. Ebben a helyzetben az elnök szerint az EU-nak három irányba kell elindulnia. Rövid távon a legfontosabb az orosz földgáz megbízható forrásokból történő helyettesítése. Ez a folyamat már elindult a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a vezetékes földgáz alternatív forrásokból történő beszerzésével.

A második pillér az energiahatékonyság javítása, ami változásokat feltételez az emberek hozzáállásában. A bizottsági elnök szerint ha Európa-szerte két Celsius-fokkal lejjebb csavarnák a fűtést, illetve ennyivel magasabb fokozaton hagynák a légkondit, azzal ki lehetne váltani az Északi Áramlat 1 vezetéken egy év alatt Európába érkező orosz gázt.

A harmadik teendő a bizottság elnöke szerint a megújuló energiákba való beruházások növelése. „A megújuló jó az éghajlatnak, jó a függetlenségünknek és jó az energiaellátás biztonságának is” – mutat rá a politikus, aki az interjúban emlékeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltbeli jelentésére, amely jelentős többletkapacitásokat tárt fel 2021-ben és idén a megújulókban. Olyan mennyiségről van szó – tette hozzá –, amellyel akár az egész orosz földgázexportot ki lehetne váltani.

Von der Leyen nagyon büszke arra, amit az EU az elmúlt két és fél évben a válságkezelés terén elért. „Nagyon büszke vagyok az EU-ra, és hálás az egységért, az elszántságért és a gyors végrehajtásért” – sorolta a bizottság elnöke, miben múlta felül magát az unió a Covid–19-járvány és az ukrajnai háború alatt.

„Bizonyos dolgokat lehetett volna jobban is csinálni. De az összkép eléggé pozitív. Az Ukrajna elleni agressziót illetően Moszkva félénk és megosztott EU-ra számított. Ennek éppen az ellenkezője történt” – húzta alá az Európai Bizottság elnöke, aki úgy véli, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút, sőt tulajdonképpen már el is veszítette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének