Ugrás a fő tartalomra

Ursula von der Leyen: Oroszország tulajdonképpen már el is veszítette a háborút

Az Európai Bizottság elnöke nagyon bízik abban, hogy az állam- és kormányfők a hét második felében esedékes ülésükön pozitív választ adnak a testület javaslatára, megadva a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának (Georgiának pedig bizonyos feltételek teljesítésétől teszik függővé). „Tudom, hogy a tagjelöltség már most nagyon pozitív hatást gyakorolt az ország erkölcsi tartására” – tette hozzá Ursula von der Leyen, aki hétfőn nyilatkozott több európai lapnak, köztük a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar kiadásának.

A testület elnöke hangsúlyozta, hogy Ukrajna már eddig is hosszú utat tett meg a reformokban, különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére, a korrupcióellenes fellépésre, megfelelve többek között a Velencei Bizottság által tett ajánlások nyolcvan százaléknak. Ursula von der Leyen külön is kiemelte, hogy Ukrajna a korrupció elleni harc jegyében mindmáig egyedüliként egy oligarchaellenes törvényt is elfogadott, és megkezdte a végrehajtását is.

„Ugyanakkor még mindig rengeteg a teendő, és ezzel az ukránok is tisztában vannak. Az intézmények felálltak, de még életet kell lehelni beléjük. Eredményeket szeretnénk látni az oligarchaellenes törvény végrehajtásában és a korrupció elleni fellépésben” – szögezte le a bizottság elnöke.

Von der Leyen a még 1999-ben tagjelölti státuszt kapó és 2005 óta az EU-val felvételi tárgyalásokat folytató Törökország példáját hozta fel annak szemléltetésére, hogy a tagjelöltség még nem jelent automatikus csatlakozást. „A folyamat akár vissza is fordítható. 1999-ben Szlovákia és Törökország is megkapta ezt a perspektívát. Miközben a szlovákok öt évvel később taggá váltak, addig a törökök ma távolabb vannak az EU-tól, mint 1999-ben” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a továbblépés elsősorban Ukrajnán fog múlni.

A bizottsági elnök nem osztja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a hosszabb ideje sorban álló nyugat-balkáni országok számára rossz üzenet lenne Ukrajna, Moldova és Georgia előrelépése. A politikus szerint a Nyugat-Balkán többsége előrébb jár, és még a leghátrébb tartó Bosznia-Hercegovinát is a számára korábban meghatározott tizennégy feltétel teljesítése választja csak el a tárgyalások megkezdésétől. „Ezért bízom abban, hogy bátorító üzenetként tekintenek majd a Nyugat-Balkánon Ukrajna, Moldova és Georgia előrelépésére” – mondta.

Az Európai Bizottság feje úgy véli, hogy külön kellene kezelni az EU további kiszélesítésének és az arra való alkalmasságát biztosító reformokat, vagyis az unió mélyítésének folyamatát, miközben mindkettőt egyformán fontosnak tartja. „Én mindig a reformok oldalán állok, mert ez mindig a jövőhöz történő alkalmazkodásról szól. Úgy gondolom, hogy az EU jövőjéről szóló konferencia és az, hogy mihez kezdünk az eredményeivel, ebből a szempontból szerepet fog játszani” – tette hozzá.

Von der Leyen személyes meggyőződése, hogy az EU-nak külügyi kérdésekben egyértelműen el kellene mozdulnia az egyhangúság követelményétől a minősített többségi döntések felé. „Nem fenntartható, hogy az Európai Unió egy ország blokkolása miatt nem képes állást foglalni kulcsfontosságú kérdésekben, és lépést tartani az eseményekkel. A világ hallani szeretné Európa hangját” – jegyezte meg.

Von der Leyen szerint a két – a bizottsági és az európai tanácsi – elnöki tisztség összevonása (ahogy azt korábban az előző bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker is javasolta) nem tenne jót az unión belül kialakult hatalmi rendszer egyensúlyának, amelynek az intézmények közötti egészséges verseny is része. A téma a Von der Leyen és Charles Michel európai tanácsi elnök közötti, olykor áldatlannak tűnő rivalizálást látva mostanában újra divatba jött. „Képzeljék el, hogy a bizottsági elnök felelősségi körébe tartozna a tanácsi ülések megszervezése is” – jegyezte meg a testület német elnöke.

Ursula von der Leyen szerint az, hogy jelenleg hat uniós tagállamot érint az orosz földgázszállítás teljes vagy részleges leállítása, Oroszország mint energiaexportőr teljes megbízhatatlanságának bizonyítéka. Ebben a helyzetben az elnök szerint az EU-nak három irányba kell elindulnia. Rövid távon a legfontosabb az orosz földgáz megbízható forrásokból történő helyettesítése. Ez a folyamat már elindult a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a vezetékes földgáz alternatív forrásokból történő beszerzésével.

A második pillér az energiahatékonyság javítása, ami változásokat feltételez az emberek hozzáállásában. A bizottsági elnök szerint ha Európa-szerte két Celsius-fokkal lejjebb csavarnák a fűtést, illetve ennyivel magasabb fokozaton hagynák a légkondit, azzal ki lehetne váltani az Északi Áramlat 1 vezetéken egy év alatt Európába érkező orosz gázt.

A harmadik teendő a bizottság elnöke szerint a megújuló energiákba való beruházások növelése. „A megújuló jó az éghajlatnak, jó a függetlenségünknek és jó az energiaellátás biztonságának is” – mutat rá a politikus, aki az interjúban emlékeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltbeli jelentésére, amely jelentős többletkapacitásokat tárt fel 2021-ben és idén a megújulókban. Olyan mennyiségről van szó – tette hozzá –, amellyel akár az egész orosz földgázexportot ki lehetne váltani.

Von der Leyen nagyon büszke arra, amit az EU az elmúlt két és fél évben a válságkezelés terén elért. „Nagyon büszke vagyok az EU-ra, és hálás az egységért, az elszántságért és a gyors végrehajtásért” – sorolta a bizottság elnöke, miben múlta felül magát az unió a Covid–19-járvány és az ukrajnai háború alatt.

„Bizonyos dolgokat lehetett volna jobban is csinálni. De az összkép eléggé pozitív. Az Ukrajna elleni agressziót illetően Moszkva félénk és megosztott EU-ra számított. Ennek éppen az ellenkezője történt” – húzta alá az Európai Bizottság elnöke, aki úgy véli, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút, sőt tulajdonképpen már el is veszítette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló