Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij a heves harcok sújtotta Donyec-medencében járt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn virradóra látogatást tett a heves harcok sújtotta Donyec-medencei régiókban, Luhanszk és Donyeck megyékben, ahol felkereste az ukrán katonák frontvonal menti állásait is - közölte hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál az államfő hivatalos honlapján megjelentetett közleményre hivatkozva.

Előtte a szomszédos délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyét kereste fel az elnök, ahol a tájékoztatás szerint a régió védelmi élvonalának hadműveleti helyzetével ismerkedett meg, valamint beszélt a katonákkal, állami kitüntetéseket és ajándékokat adott át nekik. A megyében meglátogatott egy szanatóriumot, ahol olyan ukrán lakosokat helyeztek el, akik Oroszország fegyveres agressziója miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A Donyeck megyei Mariupolból érkezett menekültek arra kérték az elnököt, hogy segítsen megoldani elveszett irataik pótlását és az ideiglenesen megszállt területeken elhunyt hozzátartozóik halotti anyakönyvi kivonatának kiállítását.

A közleményben arra nem tértek ki, hogy a Donyec-medencei frontvonalon pontosan mely pontokat kereste fel Zelenszkij.

Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés főnöke eközben a súlyos harcok sújtotta Szeverodoneckben járt - hozta nyilvánosságra hivatala. A Luhanszk megyében most közigazgatási központként működő városban a hírszerzési főnök ellenőrizte az általa vezetett hírszerzési főigazgatóság szeverodonecki egységeinek munkáját. Budanov megismerkedett a front ezen szektorának hadműveleti helyzetével, és meghatározta a hírszerzési főigazgatóság egységeinek további lépéseit - áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben. A hírszerzés megállapította, hogy "egyes területeken a tüzérségi eszközök szempontjából az orosz csapatok tízszeres erőfölényben vannak". Ennek ellenére az ukrán fegyveres erők mindent megtesznek, hogy kiszorítsák az oroszokat a városból.

Petro Kuzik, a nemzeti gárda egyik egységének parancsnoka eközben az ukrán Szabadság Rádió műsorában arról számolt be, hogy Szeverodoneckben szinte már házról házra folynak az utcai harcok. Szavai szerint az ukrán katonáknak állandó manővereket kell végrehajtaniuk. Azt mondta, a helyzet naponta többször is változik. Kijelentette, hogy az ukrán védelmi erőket mihamarabb meg kell erősíteni, különösen tüzérségi fegyverekre van nagy szükség az orosz hadsereg szüntelen támadásainak visszaverésére.

Szerhij Hajdaj Luhanszki kormányzó egy hétfői tévéműsorban úgyszintén nagyon dinamikusnak nevezte a szeverodonecki harcokat. Elmondta, hogy reggelre az ukrán katonák helyzete ismét romlott, az előző napon még sikerült a város felében visszavenniük az ellenőrzést. Most visszaszorultak a város ipari övezetébe, de ott tartják az állásaikat. Hajdaj megerősítette, hogy a városban a harci helyzet szinte "óráról órára" változik.

A kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon beszámolt még arról, hogy az orosz csapatok ostromműveleteket hajtanak végre a régióban Bilohorivka és Mikolajivka települések ellen, Liszicsanszkra légicsapásokat mértek, a megye többi részét pedig a tüzérség támadja. Kitért arra, hogy Liszicsanszkban az orosz erők szétlőttek egy pékséget, amely még utolsóként sütött kenyeret a helyi lakosoknak. A pékségen kívül több kormányzati épület és két toronyház is megrongálódott. Privillja településen egy nő megsérült, kórháza szállították. Zolotéban 16 lakóház, Hirszkében három, Vrubivkában hat semmisült meg. Szeverodoneckben a folyamatos harcok miatt nem tudni, hány lakóépület dőlt eddig romba - tette hozzá.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai adminisztráció szóvivője közben arról számolt be, hogy a Fekete-tengeren több, szárnyasrakétákkal felszerelt orosz hajó is tartózkodik. Kijelentette, hogy változatlanul fennáll a veszélye az orosz desszantegységek partra szállásának a városban, noha készülődés egyelőre nem látható.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy Fehéroroszországban, az ukrán határ mentén az orosz erők Iszkander-M rakétarendszereket, Pancir-SZ1 önjáró légvédelmi ágyúrendszereket, SZ-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint hadműveleti-taktikai repülőgépeket állomásoztat.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Augusztus végén véget ér a hadiállapot Ukrajnában?

Ukrajnában a hadiállapot valószínűleg nem ér véget augusztus 23-án - jelentette ki az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában Olekszandr Zavitnevics, a Legfelsőbb Tanács Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottságának vezetője. Szavai szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, Ukrajnának meg kell nyernie a háborút. "Nem csak be kell fejezni, hanem katonai győzelmet kell aratnunk, fel kell szabadítani az összes megszállt területet" - tette hozzá. Zavitenics biztos abban, hogy ilyen rövid időn belül nem valószínű a győzelem. Szerinte ősszel várható a háború aktív szakasza. "Sok múlik a beérkező fegyvereken, azok mennyiségén és minőségén” – jegyezte meg. Zavitenics hangsúlyozta: jelenleg a mozgósítás második hulláma zajlik az országban, egyelőre nem terveznek újabbat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hatályba lép az ukrán nyelvtörvény második és hatodik cikkelye, a szabálysértőket akár 12 ezer hrivnyára is büntethetik

Július 16-án lép hatályba Ukrajna Az ukrán nyelv államnyelvként való működésének biztosításáról szóló törvényének második és hatodik cikkelye. Ennek értelmében minden árunak az ukrán fogyasztókat kell megcélozni. Az az áru, amely jelenleg már Ukrajna területén van, megmaradhat a korábbi formájában, de minden másnak, amely július 16-át követően jelenik meg országunkban, ukrán felülettel kell rendelkeznie. Az ukrán nyelvre való átállást a vállalkozásoknak kell biztosítaniuk. A törvény betartását az államnyelv védelméért felelős biztos felügyeli. A felület ukrán nyelvű változatának hiánya esetében első alkalommal három és fél ezer hrivnyától hét és fél ezer hrivnyáig terjedő pénzbírság szabható ki. A jogszabályi normák ismételt be nem tartásáért 7500-tól csaknem 12 ezer hrivnyáig terjedő pénzbírságot kell fizetnie a szabálysértőnek. Ezenkívül Olekszandr Packan, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője elmondta, hogy a web- és közösségi oldalak, a YouTube-, a Viber-, a

Törvényben tiltanák meg a 18 és 60 év közötti katonaköteles férfiak külföldre történő kiutazását

Ukrajna Legfelső Tanácsa azt javasolja, hogy törvényben tiltsák meg a 18 és 60 év közötti katonaköteles férfiak külföldre történő kiutazását a hadiállapot idején. A képviselők által összeállított törvényjavaslat szövege felkerült a parlament hivatalos honlapjára. A törvényjavaslat meghatározná azon személyek kategóriáit is, akik katonai szolgálatot teljesíthetnek a tartózkodási vagy nyilvántartási helyükön. Jelenleg Ukrajnában a hadiállapot idején az ukrán állampolgárságú hadköteles férfiak kiutazásának rendjét csak az ukrán elnök rendelete szabályozza, azonban törvény erről nem rendelkezik.  Az ukrán törvényalkotók új cikkellyel egészítenék ki Ukrajna Alkotmányát: Az állampolgárok Ukrajnából való kilépésének és Ukrajnába való belépésének eljárásáról. Kivételt képeznének az ukrán kormány által felmentett személyek és a halasztásra jogosultak. Ilyenek például a felsőfokú szakképzési és felsőoktatási intézmények hallgatói, az asszisztensek és gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok, ha

Kreml: a nap végére véget érhet a háború, ha Kijev teljesíti Moszkva feltételeit

Akár már a mai nap végére véget érhetne a háború, ha Ukrajna kapitulálna és teljesítené az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az RBK-Ukrajina hírportál szerint.  Peszkov szerint amennyiben Kijev kiadja a parancsot a fegyverletételre és elfogadja Moszkva követeléseit, az a harcok végét jelentené. Arról, hogy Moszkva milyen feltéleket szabott, Peszkov nem adott bővebb tájékoztatást. Volodimir Zelenszkij szerint a legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak. Korábban Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a ITV brit televíziónak adott interjújában azt állította, hogy augusztustól fordulópont következik be az orosz-ukrán háborúban, az év végére a harcok intenzitása szinte a nullára fog csökkenni. KÖVESSEN MIN

Fény derült az oroszok igazi tervére

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat leleplezte az orosz vezérkar főigazgatóságának (GRU) Ukrajnában tevékenykedő ügynökhálózatát, amely az ország elfoglalását próbálta segíteni. Köztük volt egy ukrán parlamenti képviselő is - írta az Index . Egy ukrán parlamenti képviselő is segítette Oroszországot Ukrajna elfoglalásában – állítja az ukrán titkosszolgálat (SZBU). Andrij Derkacs parlamenti képviselő a nyomozás szerint felügyelte számos magánbiztonsági cég létrehozását különböző régiókban, hogy „ezeket Ukrajna gyors átvételére használja fel”. A titkosszolgálat szerint a hálózat operatív fejlesztése már régóta zajlott, de az SZBU végül a háború elején semlegesítette azt egy volt képviselői asszisztens, Ihor Kolesznyikov letartóztatásával. Az ukrán fél állítása szerint a letartóztatott asszisztens fedőneve „Veterán” volt, és ő volt az összekötő az orosz különleges szolgálat és Andrij Derkacs parlamenti képviselő között. Kolesznyikov szerint Derkacsot 2016-ban vették fel, és személyesen a GRU fel

Ekkora pusztítást végzett az amerikai nehézfegyver egy orosz bázison (videó)

Az ukránok nemrég jutottak az új fegyverhez, a felvétel Donbaszban készült - szúrta ki a Mandiner . Egy videofelvételen látható, hogy milyen károkat okozott egy orosz katonai bázison egy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető, amelyhez nemrég jutottak hozzá az ukránok. A felvétel a Donbaszban, Izjum környékén készült. The first results of American HIMARS work on the positions of the occupiers in the #Izyum direction. pic.twitter.com/nSFESPCHXS — NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2022 Az amerikai fegyverek a múlt hét közepén érkeztek meg Ukrajnába, szombaton pedig az ukrán hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy már hadrendbe állították ezeket, és megkezdték a működésüket. Hangsúlyozzák: a HIMARS-októl és a többi, nyugati államoktól érkező nehéztüzérségi eszköztől a szakértők azt várják, hogy ellensúlyozzák az orosz tüzérségi fölényt, amely a háború kezdete óta tapasztalható. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nyugtalanító kijelentést tett az orosz külügyminiszter arról, mikor ér véget az ukrajnai háború

Minél több nyugati ország küld fegyvereket Ukrajnába, annál tovább fog tartani a konfliktus – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Híradó szerint. Oroszország többször is a Nyugatot vádolta a konfliktus elhúzódásáért, és rakétacsapásokat intézett az Egyesült Államok és Európa által Kijevnek szállított fegyvereket tároló fegyverraktárak ellen. A türkmenisztáni látogatása során tartott sajtótájékoztatón Lavrov elmondta, hogy Oroszország nem célzott meg egy bevásárlóközpontot sem az ukrajnai Kremencsuk városában hétfőn. Lavrov – az orosz védelmi minisztérium által kedden kiadott nyilatkozatot megismételve – újságíróknak azt mondta, hogy a bevásárlóközpont üres volt, amikor a tűz keletkezett annak következtében, hogy Oroszország csapást mért egy nyugati fegyvereket tároló fegyverraktárra, amely a bevásárlóközpont mellett volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: