Ugrás a fő tartalomra

Csökkenő fizetések, drágább élet

Az Ukrán Nemzeti Bank a napokban részletes jelentést készített Ukrajna gazdasági állapotáról. Ez alapján az országnak folyamatosan külföldi támogatásokra van szüksége, nemcsak a háborús kiadások fedezésére, hanem az alapvető állami feladatok ellátására is - írta a 444.hu.

A jelentés alapján a háború kitörése óta havonta több mint 5 milliárd dollár külső támogatásra van szüksége az államnak, hogy működőképes maradjon. Ezt a pénzt eddig Ukrajna jórészt kedvezményes, hosszúlejáratú hitelek formájában kapta meg, nagyobb részt az Egyesült Államoktól, illetve más kormányoktól és nemzetközi pénzügyi szervezetektől. A támogatások folyamatos utalása éppen úgy feltétele Ukrajna megmaradásának, mint a fegyverszállítások.

A háború eddig az ország teljes területének 35 százalékát érintette. Ezeken a vidékeken február 24. óta legalább időszakosan teljesen leállt az élet, és sok helyen nem is indult újra a gazdaság.

A helyzet februárban és márciusban volt a legrosszabb, amikor Kijevet is folyamatosan lőtték. Akkoriban az ukrán GDP felét előállító régiókban teljesen leállt a gazdaság. Azzal, hogy az ország északi részén jelentős területekről sikerült kiverni az oroszokat, valamelyest javultak a kilátások.

Június közepére a tavalyi GDP 20 százalékát megtermelő terület maradt orosz kézen, vagy szenvedett el harcokat.

Az ukrán jegybank számítása szerint ha ez az arány érdemben nem romlik már az idén, azaz sikerül az orosz előrenyomulást feltartóztatni, akkor is legalább harmadával lesz alacsonyabb az ukrán GDP a tavalyinál. Ez óriási veszteség, és ebben még nincs benne az a rengeteg lerombolt épület, gyár, infrastruktúra, amit szétlőttek az oroszok. A fizikai kárt a jegybank 100 milliárd dollárra becsüli.

Március elején az ukrajnai cégek 61 százaléka csökkentette legalább egyharmaddal a termelését, de sok közülük teljesen leállt. Mostanra ez az arány 54 százalékra mérséklődött, de ez így is hatalmas kiesés.

Május végére az összes ukrajnai vállalkozás 14 százaléka szűnt meg, és 22 százaléka kevesebb mint felére csökkentette az aktivitását. Az összes vállalkozásnak mindössze 25 százaléka nem kényszerült leépítésre, és ezek szinte mind az ország nyugati felében működnek. Átlagosan 40 százalékkal csökkent a termelés.

Akiknek megmaradt a munkájuk, azoknak a helyzete is rosszabbodott. A fizetések átlagosan 25 százalékkal csökkentek a jegybank adatai szerint, mert a még működő cégek bevételei is jelentősen csökkentek. Mindeközben májusban már 18 százalék volt az infláció (éves szinten), ami miatt az emberek egyébként is csökkenő jövedelme egyre kevesebbet ér. Az elszegényedést mutatja, hogy az albérletárak - az infláció ellenére is - 40 százalékkal mérséklődtek.

Nagyon sok ember vesztette el a munkáját, és a munkanélküliség annak ellenére is növekedett, hogy a lakosság lélekszáma 5 millió fővel csökkent - ennyien vannak jelenleg külföldön a háború miatt. Összesen 7 millióan mentek el, de közülük 2 millió fő már hazatért.

A külföldre menekült munkaképes életkorúak felének volt állása a háború előtt, és kétharmaduknak van felsőfokú végzettsége. Vagyis a legértékesebb munkaerő távozott, és a menekültek egyharmada nem is tervez már hazatérni a felmérések szerint.

Érdekes, hogy miközben a magyar kormány azt állítja, hogy 600-700 ezer menekültet fogadott be, addig a jegybanki jelentés szerint Magyarországon lényegében nincsenek ukránok. A dokumentum szerint Lengyelországban 1,169 millióan, Németországban 800 ezren, Csehországban 400 ezren vannak, illetve további 7 európai országot sorolnak még fel, ahol 200 ezer és 30 ezer fő között lehetnek, de Magyarország még csak nem is szerepel a 10 legtöbb embert befogadó ország listáján. Ez arra utal, hogy a Magyarországra érkezők szinte esetben minden továbbmentek egy másik EU-s tagállamba.

Óriási kárt okoz, hogy az orosz blokád miatt Ukrajna nem használhatja a kikötőit. Naponta 170 millió dollár veszteséget okoz ez az ország gazdaságának. Ezt alig kompenzálja, hogy az EU és az USA eltörölte a vámokat a legtöbb ukrán termék esetében. A vasúti szállításokkal nem lehet pótolni a tengeri útvonalakat, még a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem, áll a jelentésben.

A mezőgazdasági termelés hiába folytatódott az ország nagyobbik részén, óriási problémákkal néz szembe Ukrajna itt is. A megmaradt silók és magtárak ugyanis tele vannak, a tengeri blokád miatt nem lehet belőlük az árut elszállítani, és a frissen betakarított termények jelentős részét nincs hova tenni. Mivel Ukrajna óriási élelmiszer-exportőr volt a háború előtt, ezt az egész világ megszenvedi. A világ kukoricaexportjának 12,9 százalékát, a búzának 8,7 százalékát, a napraforóolajnak 43 százalékát adta Ukrajna 2016-2020 között átlagosan.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f