Ugrás a fő tartalomra

Csökkenő fizetések, drágább élet

Az Ukrán Nemzeti Bank a napokban részletes jelentést készített Ukrajna gazdasági állapotáról. Ez alapján az országnak folyamatosan külföldi támogatásokra van szüksége, nemcsak a háborús kiadások fedezésére, hanem az alapvető állami feladatok ellátására is - írta a 444.hu.

A jelentés alapján a háború kitörése óta havonta több mint 5 milliárd dollár külső támogatásra van szüksége az államnak, hogy működőképes maradjon. Ezt a pénzt eddig Ukrajna jórészt kedvezményes, hosszúlejáratú hitelek formájában kapta meg, nagyobb részt az Egyesült Államoktól, illetve más kormányoktól és nemzetközi pénzügyi szervezetektől. A támogatások folyamatos utalása éppen úgy feltétele Ukrajna megmaradásának, mint a fegyverszállítások.

A háború eddig az ország teljes területének 35 százalékát érintette. Ezeken a vidékeken február 24. óta legalább időszakosan teljesen leállt az élet, és sok helyen nem is indult újra a gazdaság.

A helyzet februárban és márciusban volt a legrosszabb, amikor Kijevet is folyamatosan lőtték. Akkoriban az ukrán GDP felét előállító régiókban teljesen leállt a gazdaság. Azzal, hogy az ország északi részén jelentős területekről sikerült kiverni az oroszokat, valamelyest javultak a kilátások.

Június közepére a tavalyi GDP 20 százalékát megtermelő terület maradt orosz kézen, vagy szenvedett el harcokat.

Az ukrán jegybank számítása szerint ha ez az arány érdemben nem romlik már az idén, azaz sikerül az orosz előrenyomulást feltartóztatni, akkor is legalább harmadával lesz alacsonyabb az ukrán GDP a tavalyinál. Ez óriási veszteség, és ebben még nincs benne az a rengeteg lerombolt épület, gyár, infrastruktúra, amit szétlőttek az oroszok. A fizikai kárt a jegybank 100 milliárd dollárra becsüli.

Március elején az ukrajnai cégek 61 százaléka csökkentette legalább egyharmaddal a termelését, de sok közülük teljesen leállt. Mostanra ez az arány 54 százalékra mérséklődött, de ez így is hatalmas kiesés.

Május végére az összes ukrajnai vállalkozás 14 százaléka szűnt meg, és 22 százaléka kevesebb mint felére csökkentette az aktivitását. Az összes vállalkozásnak mindössze 25 százaléka nem kényszerült leépítésre, és ezek szinte mind az ország nyugati felében működnek. Átlagosan 40 százalékkal csökkent a termelés.

Akiknek megmaradt a munkájuk, azoknak a helyzete is rosszabbodott. A fizetések átlagosan 25 százalékkal csökkentek a jegybank adatai szerint, mert a még működő cégek bevételei is jelentősen csökkentek. Mindeközben májusban már 18 százalék volt az infláció (éves szinten), ami miatt az emberek egyébként is csökkenő jövedelme egyre kevesebbet ér. Az elszegényedést mutatja, hogy az albérletárak - az infláció ellenére is - 40 százalékkal mérséklődtek.

Nagyon sok ember vesztette el a munkáját, és a munkanélküliség annak ellenére is növekedett, hogy a lakosság lélekszáma 5 millió fővel csökkent - ennyien vannak jelenleg külföldön a háború miatt. Összesen 7 millióan mentek el, de közülük 2 millió fő már hazatért.

A külföldre menekült munkaképes életkorúak felének volt állása a háború előtt, és kétharmaduknak van felsőfokú végzettsége. Vagyis a legértékesebb munkaerő távozott, és a menekültek egyharmada nem is tervez már hazatérni a felmérések szerint.

Érdekes, hogy miközben a magyar kormány azt állítja, hogy 600-700 ezer menekültet fogadott be, addig a jegybanki jelentés szerint Magyarországon lényegében nincsenek ukránok. A dokumentum szerint Lengyelországban 1,169 millióan, Németországban 800 ezren, Csehországban 400 ezren vannak, illetve további 7 európai országot sorolnak még fel, ahol 200 ezer és 30 ezer fő között lehetnek, de Magyarország még csak nem is szerepel a 10 legtöbb embert befogadó ország listáján. Ez arra utal, hogy a Magyarországra érkezők szinte esetben minden továbbmentek egy másik EU-s tagállamba.

Óriási kárt okoz, hogy az orosz blokád miatt Ukrajna nem használhatja a kikötőit. Naponta 170 millió dollár veszteséget okoz ez az ország gazdaságának. Ezt alig kompenzálja, hogy az EU és az USA eltörölte a vámokat a legtöbb ukrán termék esetében. A vasúti szállításokkal nem lehet pótolni a tengeri útvonalakat, még a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem, áll a jelentésben.

A mezőgazdasági termelés hiába folytatódott az ország nagyobbik részén, óriási problémákkal néz szembe Ukrajna itt is. A megmaradt silók és magtárak ugyanis tele vannak, a tengeri blokád miatt nem lehet belőlük az árut elszállítani, és a frissen betakarított termények jelentős részét nincs hova tenni. Mivel Ukrajna óriási élelmiszer-exportőr volt a háború előtt, ezt az egész világ megszenvedi. A világ kukoricaexportjának 12,9 százalékát, a búzának 8,7 százalékát, a napraforóolajnak 43 százalékát adta Ukrajna 2016-2020 között átlagosan.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési

A fronton életét vesztette egy kárpátaljai ezredes

A fronton vesztette életét Ihor Olekszjuk ezredes – tudatta a Munkácsi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán. Olekszjuk ezredest Volodimr Zelenszkij elnök korábban a Bohdan Hmelnickij érdemrend III. fokozatával tüntette ki. A katona temetési szertartását augusztus 15-én tartják Munkácson - tudatta a Kárpátalja ma.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: