Ugrás a fő tartalomra

Kramatorszk központját lőtték az orosz erők

Az orosz erők csapást mértek kedden a Donyeck megyei, stratégiai fontosságú Kramatorszk központjára, a támadás következtében legalább egy ember életét vesztette - közölte Olekszandr Honcsarenko, a város polgármestere.

Pavlo Kirilenko a megye kormányzója hozzáfűzte, hogy az első információk szerint az oroszok repülőgépről indított rakétákat lőttek ki a városra. Tűz ütött ki a becsapódások epicentrumában lévő többszintes lakóépületekben. Az állami katasztrófavédelmi szolgálat munkatársai oltják a tüzeket és segítséget nyújtanak az embereknek - számolt be a kormányzó.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy az elmúlt napokban az orosz erők több csapást is mértek Kramatorszk ipari övezetére.

Az országos rendőrség sajtóközleménye szerint az orosz hadsereg az elmúlt napban 26-szor lőtte Donyeck megyét, kilenc településre mértek csapást repülőgépekről, illetve Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkből. Kramatorszkon kívül támadást hajtottak végre Bahmut, Avgyijivka, Kosztyantinyivka és Szoledar települések ellen is. A támadások következtében 22 polgári létesítmény semmisült meg, ezen belül 15 lakóház, két gyár, egy tehenészet és egy technikum.

Az Ukrajinszka Pravda megyei kormányzói hivatalok közléseiből készített összefoglalójában kiemelte, hogy keddre virradó éjjel az orosz hadsereg rakétákat lőtt ki Odessza térségére, aminek következtében hatan megsebesültek. Az ukrán légvédelemnek csupán egy rakétát sikerült megsemmisítenie a levegőben. Harkiv városát az éjjel nem ágyúzták, de egy orosz rakéta becsapódott a régió csuhujivi járásában. Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol és Krivij Rih térségét lőtték, több lakóház megrongálódott, de senki nem sebesült meg. A keletkezett tüzeket eloltották.

A megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán minisztérium közölte, hogy az oroszokkal lezajlott csere keretében újabb 45 elesett ukrán katona holttestét kapta vissza Ukrajna. Arról a tárca nem számolt be, hogy cserébe hány holttestet adtak át az orosz félnek.

Az ukrán parlament kedden megszavazta Ivan Bakanov menesztését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről és Irina Venegyiktova főügyész leváltását - számolt be Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Mindkét tisztségviselő menesztését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, aki a korábbi híradások szerint elégedetlen volt munkájukkal. Az ukrán alkotmány szerint az államfő joga vezetőt jelölni az SZBU és a főügyészség élére. A parlament kinevezte Okszana Zsolnovicsot szociálpolitikai miniszternek. Elődje, Marina Lazebna július 15-én nyújtotta be lemondását. Zsolnovicsot Denisz Smihal miniszterelnök jelölte a tárca élére. Az új miniszter eddig az elnöki iroda szociálpolitikai és egészségügyi osztályát vezette.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ekkor függeszthetik fel a nyugdíj utalását Ukrajnában

Abban az esetben, ha a nyugdíjra jogosult személy számláján hat hónapon keresztül nem látnak a kiutaláson kívül más mozgást, a Nyugdíjalap felfüggeszti a folyósítást - mondta el az Interfax ukrán hírügynökségnek adott interjújában Okszana Zholnovics szociálpolitikai miniszter. A tárcavezető szavai szerint erre azért van szükség, mert nem tudhatják, hogy az adott személy valami oknál fogva nem tud a pénzéhez jutni, vagy történt vele valami. Megnyugtatásul elmondta, az összeg nem tűnik el: amint a nyugdíjas jelentkezik, és igazolja a személyazonosságát, folytatják a folyósítást. A miniszter hangsúlyozta: a korábban zárolt összegek is kiutalásra kerülnek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: