Ugrás a fő tartalomra

Külföldi önkéntesek nyilatkoztak, akik Ukrajnáért harcolnak

“Valakinek tennie kell valamit" - mondja ez egyik külföldi, aki önkéntesnek jelentkezett az ukrajnai háborúba. A Szabad Európa két amerikai és egy brit férfival beszélgetett, akik az ukrán hadseregben harcolnak. A külföldi önkéntesek között van, akit az orosz pusztítás látványa dühített fel annyira, hogy csatlakozzon, mások ukrán barátaikért harcolnak.

"A háború kitörésekor a családommal néztük a tudósításokat. Arra gondoltam: valakinek tennie kell valamit. Aztán amikor a mariupoli gyermekkórházat lőtték, rájöttem, hogy az a valaki én vagyok. A feleségem is volt katona, és nagyon vallásos, így megértette, hogy ez erkölcsi kötelességem. A lányom nehezen viselte. Nem akart elbúcsúzni tőlem, de szeretném hinni, hogy büszke arra, amit csinálok. Alig várom, hogy győzzünk, és visszamehessek megölelni őt" - mondta Aaron, az egyik amerikai önkétes.

"Az első naptól kezdve követtem az eseményeket. A barátnőm akkor nem volt otthon, nem aludtam, vártam, hogy hazaérjen. Dühös voltam. Egyszerűen úgy éreztem, hogy valami ide húz engem, ide kell jönnöm. Azt hiszem, helyesen döntöttem. Szerintem több embernek kellene itt lennie, a világ több részéről. Tartom a kapcsolatot a családommal, legalább hetente egyszer beszélünk. Néha pár hét kimarad, de tudják, hogy jól vagyok. Azt mondtam nekik, hogy ha meghalnék, azt nagyon gyorsan megtudnák. Úgyhogy ha kimarad egy-két hét a kommunikációban, az rendben van." - nyilatkozta a Szabad Európának Craig brit önkétes.

"Tudom, hogy az ukrán barátaimmal kell harcolnom ebben a pillanatban. Nem járhatunk külön utakon, ha velük egy világban akarok élni, akkor velük is kell harcolnom" -  szólalt meg Ryan, a mási amerikai önkétes.

"Többször is közel kerültem a halálhoz. Nem lehet nem gondolni rá. Lőttek már rám aknavetővel, de a gránátok végül fákba csapódtak. A társaimmal beszélgettünk már arról, hogy mi lenne, ha az oroszok megkínoznának, de ez nem változtat az erkölcsi kötelességemen. Bármi is történik velünk, az nem változtat semmin. Itt a helyünk, ez a helyes döntés. Amire Ukrajnának igazán szüksége van, az tüzérség, rakéták, HIMARS rendszerek. A barátaimat tankokkal és tűzérséggel lőtték, és azért éltük túl, mert képesek voltunk válaszcsapásra egy amerikai M777-es tarackkal. Szó szerint ez mentette meg az életünket. Szóval kérem, küldjetek még fegyvert. Szükségünk van rá." - jegyezte meg Aaron.

"Az összes ukrán, akivel találkoztam, hihetetlenül képzett, elkötelezett, és egy kicsit őrült is - ami a bátorságot illeti. A katonák hihetetlenül jók a harctéren. Nagyszerűek. Ellátják őket továbbra is mindennel, amire szükségük van, és ők el fogják végezni a feladatot." - jelentette ki Craig.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési

A fronton életét vesztette egy kárpátaljai ezredes

A fronton vesztette életét Ihor Olekszjuk ezredes – tudatta a Munkácsi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán. Olekszjuk ezredest Volodimr Zelenszkij elnök korábban a Bohdan Hmelnickij érdemrend III. fokozatával tüntette ki. A katona temetési szertartását augusztus 15-én tartják Munkácson - tudatta a Kárpátalja ma.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: