Ugrás a fő tartalomra

Orosz házelnök: Amerika jobban teszi, ha emlékszik, van ott orosz terület

"A tisztességesség még nem jelent gyengeséget. Mindig van mivel válaszolnunk. Amerika pedig jobban teszi, ha mindig emlékszik: van ott orosz terület – Alaszka. Amikor rendelkezni kezdenek a mi külföldön lévő vagyonunkkal, mielőtt ezt tennék, jobban teszik, ha belegondolnak, hogy nekünk is van mit visszaszereznünk!" – jelentette ki a duma ülésén Vjacseszlav Volodin házelnök, Vlagyimir Putyin államfő közeli szövetségese. Szavai arra utalnak, hogy a Kreml lázasan keresi, mivel tudna visszavágni az ukrajnai háború miatt szankciók sorát elfogadó „kollektív nyugatnak”, legfőképpen pedig az Egyesült Államoknak - írta a Népszava.

Alaszka visszaszerzését korábban csak az orosz politika kedvenc provokátora, a tavasszal koronavírus-fertőzésben elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij vetette föl időről időre. Az ötlet azonban nagyjából annyira vehető komolyan, mint amikor Donald Trump elnök meg akarta venni Dániától Grönlandot. Talán még annyira sem, hiszen feltételezi, hogy az USA önként lemondana egyik tagállamáról – vagy azt, hogy Oroszország háborúban legyőzné a világ messze legerősebb hadseregét. Zsirinovszkij halála után a Kreml pártjához, az Egységes Oroszországhoz tartozó Oleg Matvejcsev duma-képviselő állt elő azzal, hogy Oroszországnak mindent vissza kell szereznie, ami egykor az övé vagy a Szovjetunióé volt. Mike Dunleavy alaszkai kormányzó erre a Twitteren válaszolt: „Sok szerencsét hozzá!… Több százezer felfegyverzett alaszkai polgár és katona gondolja másként a dolgot.”

Ha Alaszka miatt nem is valószínű, hogy kitörne az atomháború, Putyin elnök nyilatkozatai miatt világszerte érezhető az aggodalom. Lengyelországban és Romániában már jódtablettát osztogatnak, amelyet nukleáris támadás esetén kellene bevenni, csökkentendő a sugárfertőzés hatásait. A kereslet Belgiumban, Hollandiában és másutt is megugrott, a patikusok nem győznek figyelmeztetéseket kiadni, miszerint előre értelmetlen és káros bevenni a pirulákat.

A világon mintegy 9600 nukleáris robbanófej áll bevetésre készen – még néhány ezer raktárakban várja, hogy szétszereljék. Az arzenál 90 százalékán Oroszország és az Egyesült Államok osztozik, a harmadik helyezett Kínának „csupán” 350 robbanófeje van. Egyedül az orosz védelmi doktrína feltételezi az atomfegyver elsőként való bevetését egy hagyományos fegyverekkel vívott háborúban – ha az létében fenyegeti az országot. Az egzisztenciális veszély mibenléte homályos, de feltételezhető, hogy a Putyin-rezsim túlélését fenyegető vereségre is érthető. Arra pedig mindenképpen, ha Ukrajna a mostani realitásokra rácáfolva netán hatékony támadást tudna indítani a 2014-ben elveszített Krím visszafoglalására.

Amerikai részről fokozottan figyelik a Putyin által elrendelt nukleáris gyakorlatokat és az orosz raktárokat. A kérdés szakértője, Eric Schlosser amerikai újságíró a The Atlantic honlapján azt írta, hogy az oroszok azonnal csak a tengeralattjárókon és a szárazföldi silókban telepített stratégiai rakétáikat vethetik be. Minden más, így a repülőgépekről indítható vagy szárazföldi taktikai fegyverek esetében előbb ki kell hozni a robbanófejeket a depóból és eljuttatni a hordozókhoz. Ez legalábbis néhány órát venne igénybe és az amerikai hírszerzés több forrásból is értesülne róla: a műholdak, az országutakra telepített titkos kamerák és a tározókat szemmel tartó ügynökök révén. A Fehér Háznak tehát lenne némi ideje a válasz megfontolására.

Az oroszok négy forgatókönyv közül választhatnak, robbanthatnak bombát demonstrációs céllal a Fekete-tenger fölött, megpróbálhatják lefejezni az ukrán politikai vezetést, csapást mérhetnek egy kizárólag katonai célpontra, végül okozhatnak tömeges emberveszteséget egy nagyvárosban. Az amerikai válasz nyilván attól is függene, hogy ezek közül mi következne be. Felmerülhet a Fekete-tengeri hadiflotta vagy a Kercsi-híd elleni nukleáris csapás, de az ukrán légtér fölötti teljes repülési tilalom is, akár az orosz honi légvédelem részleges kiiktatásával. Ha viszont Litvániát vagy Lengyelországot érné orosz atomtámadás, az bizonyosan világháborúhoz vezetne. A Pentagon szimulációi során egyik lehetséges forgatókönyv sem végződne jól, s a Fehér Ház állandó stábot hozott létre az opciók vizsgálatára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f