Ugrás a fő tartalomra

Orosz házelnök: Amerika jobban teszi, ha emlékszik, van ott orosz terület

"A tisztességesség még nem jelent gyengeséget. Mindig van mivel válaszolnunk. Amerika pedig jobban teszi, ha mindig emlékszik: van ott orosz terület – Alaszka. Amikor rendelkezni kezdenek a mi külföldön lévő vagyonunkkal, mielőtt ezt tennék, jobban teszik, ha belegondolnak, hogy nekünk is van mit visszaszereznünk!" – jelentette ki a duma ülésén Vjacseszlav Volodin házelnök, Vlagyimir Putyin államfő közeli szövetségese. Szavai arra utalnak, hogy a Kreml lázasan keresi, mivel tudna visszavágni az ukrajnai háború miatt szankciók sorát elfogadó „kollektív nyugatnak”, legfőképpen pedig az Egyesült Államoknak - írta a Népszava.

Alaszka visszaszerzését korábban csak az orosz politika kedvenc provokátora, a tavasszal koronavírus-fertőzésben elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij vetette föl időről időre. Az ötlet azonban nagyjából annyira vehető komolyan, mint amikor Donald Trump elnök meg akarta venni Dániától Grönlandot. Talán még annyira sem, hiszen feltételezi, hogy az USA önként lemondana egyik tagállamáról – vagy azt, hogy Oroszország háborúban legyőzné a világ messze legerősebb hadseregét. Zsirinovszkij halála után a Kreml pártjához, az Egységes Oroszországhoz tartozó Oleg Matvejcsev duma-képviselő állt elő azzal, hogy Oroszországnak mindent vissza kell szereznie, ami egykor az övé vagy a Szovjetunióé volt. Mike Dunleavy alaszkai kormányzó erre a Twitteren válaszolt: „Sok szerencsét hozzá!… Több százezer felfegyverzett alaszkai polgár és katona gondolja másként a dolgot.”

Ha Alaszka miatt nem is valószínű, hogy kitörne az atomháború, Putyin elnök nyilatkozatai miatt világszerte érezhető az aggodalom. Lengyelországban és Romániában már jódtablettát osztogatnak, amelyet nukleáris támadás esetén kellene bevenni, csökkentendő a sugárfertőzés hatásait. A kereslet Belgiumban, Hollandiában és másutt is megugrott, a patikusok nem győznek figyelmeztetéseket kiadni, miszerint előre értelmetlen és káros bevenni a pirulákat.

A világon mintegy 9600 nukleáris robbanófej áll bevetésre készen – még néhány ezer raktárakban várja, hogy szétszereljék. Az arzenál 90 százalékán Oroszország és az Egyesült Államok osztozik, a harmadik helyezett Kínának „csupán” 350 robbanófeje van. Egyedül az orosz védelmi doktrína feltételezi az atomfegyver elsőként való bevetését egy hagyományos fegyverekkel vívott háborúban – ha az létében fenyegeti az országot. Az egzisztenciális veszély mibenléte homályos, de feltételezhető, hogy a Putyin-rezsim túlélését fenyegető vereségre is érthető. Arra pedig mindenképpen, ha Ukrajna a mostani realitásokra rácáfolva netán hatékony támadást tudna indítani a 2014-ben elveszített Krím visszafoglalására.

Amerikai részről fokozottan figyelik a Putyin által elrendelt nukleáris gyakorlatokat és az orosz raktárokat. A kérdés szakértője, Eric Schlosser amerikai újságíró a The Atlantic honlapján azt írta, hogy az oroszok azonnal csak a tengeralattjárókon és a szárazföldi silókban telepített stratégiai rakétáikat vethetik be. Minden más, így a repülőgépekről indítható vagy szárazföldi taktikai fegyverek esetében előbb ki kell hozni a robbanófejeket a depóból és eljuttatni a hordozókhoz. Ez legalábbis néhány órát venne igénybe és az amerikai hírszerzés több forrásból is értesülne róla: a műholdak, az országutakra telepített titkos kamerák és a tározókat szemmel tartó ügynökök révén. A Fehér Háznak tehát lenne némi ideje a válasz megfontolására.

Az oroszok négy forgatókönyv közül választhatnak, robbanthatnak bombát demonstrációs céllal a Fekete-tenger fölött, megpróbálhatják lefejezni az ukrán politikai vezetést, csapást mérhetnek egy kizárólag katonai célpontra, végül okozhatnak tömeges emberveszteséget egy nagyvárosban. Az amerikai válasz nyilván attól is függene, hogy ezek közül mi következne be. Felmerülhet a Fekete-tengeri hadiflotta vagy a Kercsi-híd elleni nukleáris csapás, de az ukrán légtér fölötti teljes repülési tilalom is, akár az orosz honi légvédelem részleges kiiktatásával. Ha viszont Litvániát vagy Lengyelországot érné orosz atomtámadás, az bizonyosan világháborúhoz vezetne. A Pentagon szimulációi során egyik lehetséges forgatókönyv sem végződne jól, s a Fehér Ház állandó stábot hozott létre az opciók vizsgálatára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna hozzálátott a nyelvtörvény módosításának előkészítéséhez

Bedő Dávid, a Momentum képviselője egyhetes ukrajnai úton vett részt, a tapasztalatairól pedig a Magyar Narancsnak számolt be. A politikus szerint a magyar kormány a háború kirobbanása óta nem áll teljes mellszélességgel Ukrajna mellé, ezért is érezték erkölcsi kötelességüknek a támogatást - írta az Index .  A küldöttség az ukrajnai útja során találkozott ukrán kormány Európa Tanács-beli képviselőjével, kijevi parlamenti képviselőcsoportokkal, a kisebbségi ombudsmannal, valamint a beregszászi polgármesterrel is. Bedő Dávid szerint a magyar nyelv oktatását is korlátozó nyelvtörvényt, illetve a munkácsi várból eltávolított turulszobor esetét is érintették.  "A kisebbségi ügyekért felelős ombudsman biztosított minket arról, hogy a legfőbb prioritások között kezeli a nyelvtörvény ügyét, de a többi partnerünk is foglalkozik a kérdéssel. A tárgyalásokon azt a visszajelzést kaptuk a kormány, illetve a parlament képviselőitől, hogy bő egy éven belül módosítani fogják a nyelvtörvényt, am

Sztefanisina: Ukrajna megtudja oldani a magyar kisebbség nyelvhasználati ügyét

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút, melyet a Mandiner szemlézett.  A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.  A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel. A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.  Olga Sztefanisina elmo

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Baloga: az ukránoknak a Nagy-Magyarország összes szimbólumával és szellemiségével végképp le kell számolni

Viktor Baloga szerint „Nagy-Magyarország összes szimbólumával és szellemiségével végképp le kell számolni” - írta a Mandiner . Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálja késztette megszólalásra az ukrán politikust. „Egyértelmű, hogy a magyar fasiszták nem kapták meg a magukét a második világháború alatt, ha azt hiszik, hogy más országok területeinek elfoglalásával hatalmas állammá válhatnak. Mindenesetre jó, hogy felfedte a térképet, így könnyebb lesz nekünk, ukránoknak Nagy-Magyarország összes szimbólumával, szellemiségével végképp leszámolni” – fogalmazott az ukrán politikus. „Orbán Viktornak jól fog még jönni a sál, ha végképp megőrül és úgy dönt, hogy elfoglalja Ukrajna egy részét, lesz majd mivel törölgesse a pofáját” - írta Baloga. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

Szijjártó: amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, nem járulunk hozzá a NATO Ukrajna Bizottság hivatalos ülésének összehívásához

Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben az M1 aktuális csatornán élőben közvetített nyilatkozatában. A tárcavezető a NATO külügyminiszteri üléséről nyilatkozva, újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a Financial Times című brit lap értesüléseit, amelyek szerint Magyarország ezúttal sem járult hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz majd részt. "Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá" - szögezte le. Szijjártó Péter hangsúlyozta: amióta

Novák Katalin: a kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni

Legyen béke! Legyen békés jövő a magyaroknak is Kárpátalján! - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a beregszászi járási Csepében, ahol vasárnap ünnepélyesen átadták a Tulipán Tanoda épületét, ahol a gyerekek ápolhatják a népi hagyományokat, népzenei és néptáncoktatásban részesülhetnek. Novák Katalin kifejtette, hogy "azért kell ez a hely, hogy megtanulják a legkisebbek is közös kultúránknak a kincseit, hogy aztán ők is tovább tudják majd adni a gyerekeiknek". A köztársasági elnök aláhúzta, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére, amikor az intézmények általában bezárnak, Kárpátalján ennek az ellenkezője történik. A kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni, de "nem csak túlélni kell - élni kell" - mondta Novák Katalin. "Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz magyar jövő itt, Kárpátalján is" - fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy ehhez most és a jövőben is számíthatnak Magyarország támogatására az o