Ugrás a fő tartalomra

Öt hónapja tart a háború Ukrajnában, fotókon az oroszok pusztításai

A háború első napjától az ukrán városok az orosz rakéták célpontjaivá váltak. A megszállók serege immár 5 hónapja támadja a lakónegyedeket, iskolákat és bevásárlóközpontokat. Az agresszor cinikus támadásai naponta követelik civilek életét, ukránokat tesznek hajléktalanná - olvasható az RBK-Ukrajina hírportál összefoglalójában.

A háború első hónapjaiban Kijev élte át a legmasszívabb rakétatámadásokat. A megszállók a főváros különböző pontjain csaptak le lakónegyedekre. Március 18-án 6 lakóépületet, egy óvodát és egy iskolát ért rakétatalálat a főváros Podolszkij kerületében. Egy ember meghalt, 19-en megsérültek, köztük 4 gyermek.

Lakónegyed Kijev Podolszkij kerületében
Az orosz csapatok lerombolták Borogyanka (Kijev megye) lakóépületeinek nagy részét. Március 1-jén a megszállók egy 500 kilogrammos bombát dobtak le egy kilencemeletes épületre egy repülőgépről. A pincékben megbúvó embereket élve temették maguk alá az épület darabjai. A halálos áldozatok pontos száma nem ismert. A romok eltakarítása során 41 ember holttestét találták meg.
Borogyanka a rakétatámadás után
A Mariupolért folytatott harcok során a város épületeinek több mint 90%-a megsérült, a drámaszínházat ért támadás volt a háború leghalálosabb csapása. Március 16-án az orosz légierő egyik repülőgépe dobott le bombát az épületre. A színház pincéje több száz embernek nyújtott menedéket. Közel 600 mariupoli lakos vesztette életét.
Mariupoli drámaszínház
Július 9-én az orosz megszálló csapatok a Donyeck megyében található Csaszov Jar városában egy ötemeletes lakóházat lőttek  Uragan rakéta sorozatvető rendszerrel, ami jelenleg az egyik legpusztítóbb szárazföldi fegyverrendszer. 48-an vesztették életüket a támadásban.
A lerombolt lakóház Csaszov Jar városban

Március 1-jén az oroszok cirkálórakétákkal támadták meg Harkiv központját. Az egyik rakéta a Szabadság teret, a másik a Megyei Állami Adminisztrációt érte. Az épületben megsérültek a mennyezetek, betörtek az ablakok, csak a falak maradtak fenn. Aznap 29 ember halt meg.
Harkivi Megyei Állami Adminisztráció
Harkiv Szaltivka kerületében szinte minden toronyház megsérült a háború alatt. Az Oroszországi Föderáció inváziója előtt körülbelül 300 ezer ember élt itt. A megszállók továbbra is napi szinten bombázzák a kerületet.
Lakóépület Szaltivka kerületben
Március 29-én a Mikolajivi Megyei Állami Közigazgatást érte támadás, 33 ember holttestét emelték ki a romok alól, további 4 áldozat a kórházban vesztette életét.
A Mikolajivi Megyei Állami Közigazgatás épülete a támadás után
Április 23-án az orosz erők Odesszát támadták. Hat cirkálórakétát lőttek ki a Kaszpi-tenger térségében. Egy lakóházat ért találat következtében nyolcan haltak meg, köztük egy 3 hónapos kislány, 20-an pedig megsérültek.
Az orosz által lőtt odesszai lakóépület
Július 1-jén éjszaka Odessza megyét Kh-22 rakétákkal támadták meg. Találat ért egy többszintes épületet Szerhijivkában. Egy másik rakéta megsemmisítette a településen található rekreációs központot. 22 ember halt meg.
A lerombolt rekreációs központ
Április 18-án a Kaszpi-tengerről négy rakétát lőttek ki az oroszok Lvivre. Több katonai létesítmény és egy közvetlenül a vasút mellett található gumijavító műhely épület rongálódott meg. Tűz keletkezett, 40 autó sérült meg. 7 ember meghalt, 11-en megsérültek.
Rakétatámadás Lvivben
Július 14-én az orosz hadsereg Kalibr rakétákkal találta el Vinnicjét. Két rakétát lelőtt az ukrán légvédelmet, három viszont polgári objektumokat semmisített meg: 26 ember meghalt.
Támadás Vinnicja ellen
A Kijev elleni rakétacsapások egyik legnagyobb mértékű pusztítása a Retroville bevásárlóközpont ért támadás volt március 21-én. Az épület egyes részei súlyosan megrongálódtak. A lövések következtében nyolc ember meghalt, egy pedig megsebesült.
Retroville bevásárlóközpont, Kijev
22 ember lett az orosz rakétaterror áldozata Kremencsukban, 66-an megsérültek. Június 27-én az oroszok két X-22 rakétát lőttek ki Tu-22 M3 bombázókból Kurszk térségében. Az egyik egy stadiont, a másik az Amstor bevásárlóközpontot találta el, ahol 1000 ember tartózkodhatott.
Az Amstor bevásárlóközpont
Március 9-én a Nikolskiy bevásárló- és szórakoztató központ egy ellenséges támadás célpontja lett Harkivban. Az épület kupoláját egy Tornádó rakéta rongálta meg, tűz keletkezett. Szerencsére a támadásnak nem volt áldozat. A bevásárlóközpont 2021-ben nyílt meg.
Nikolskiy bevásárló- és szórakoztató központ
Április 7-én a harkivi Karaván bevásárlóközpontot érte ellenséges találat, melynek következtében tűz keletkezett az épületben, A bevásárlóközpont ekkor nem működött, nem tartózkodtak benne emberek.
Karaván bevásárlóközpont
Május 9-én a megszállók 7 rakétát lőttek ki Odesszára, amelyek közül az egyik gyakorlatilag megsemmisítette a város elején található Riviera bevásárló- és szórakoztató központot . A bevásárlóközpontnak 190 üzlete volt. A földszinten volt a régió egyetlen Auchan hipermarketje. Áldozatok szerencsére nem voltak.
Riviera bevásárló- és szórakoztató központ, Odessza
A 134-es harkivi iskola a február 27-i harcok következtében súlyosan megrongálódott.
A 134-es harkivi iskola
A csernyihivi 18-as számú iskola március 3-án egy légicsapásban megsemmisült. Az épületben akkoriban humanitárius főhadiszállás működött. 14-en megsérültek, ketten meghaltak.
A 18-as számú csernyihivi iskola
Harkivban több egyetemet is leromboltak az orosz katonák.
A közgazdaságtudományi kar épülete Harkivban
Május 7-én az orosz hadsereg légibombát dobott egy iskolára a Luhanszk megyében található Bilohorivka településen. A robbanás tüzet okozott az épületben. Körülbelül 100 ember rejtőzött az iskola alagsorában, több mint 60-at életüket vesztették.
A bilohorivkai iskola a támadás után
Július 15-én az oroszok 10 rakétát lőttek ki Mikolajivra , megsemmisítve a Mikolajivi Nemzeti Egyetem és a Nemzeti Hajógyártási Egyetem épületeit. Két ember megsérült.
Mikolajivi Nemzeti Egyetem

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Bombariadót hirdettek Munkácson és Ungváron

Munkácson és Ungváron is érkezett bejelentés a rendőrséghez, miszerint bombát helyeztek el két helyszínen - írta a Kárpátalja . Munkácson a „zöldpiac”-nál, Ungváron pedig a Krasznodonciv piacnál hirdettek bombariadót. Hanna Dan rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a bejelentések az email-címükre érkeztek, a helyszínre azonnal kivonultak az illetékesek. Hozzátette továbbá, hogy a több hasonló bejelentés is érkezett a hatóságokhoz Nyugat-Ukrajna területén.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési