Ugrás a fő tartalomra

Öt hónapja tart a háború Ukrajnában, fotókon az oroszok pusztításai

A háború első napjától az ukrán városok az orosz rakéták célpontjaivá váltak. A megszállók serege immár 5 hónapja támadja a lakónegyedeket, iskolákat és bevásárlóközpontokat. Az agresszor cinikus támadásai naponta követelik civilek életét, ukránokat tesznek hajléktalanná - olvasható az RBK-Ukrajina hírportál összefoglalójában.

A háború első hónapjaiban Kijev élte át a legmasszívabb rakétatámadásokat. A megszállók a főváros különböző pontjain csaptak le lakónegyedekre. Március 18-án 6 lakóépületet, egy óvodát és egy iskolát ért rakétatalálat a főváros Podolszkij kerületében. Egy ember meghalt, 19-en megsérültek, köztük 4 gyermek.

Lakónegyed Kijev Podolszkij kerületében
Az orosz csapatok lerombolták Borogyanka (Kijev megye) lakóépületeinek nagy részét. Március 1-jén a megszállók egy 500 kilogrammos bombát dobtak le egy kilencemeletes épületre egy repülőgépről. A pincékben megbúvó embereket élve temették maguk alá az épület darabjai. A halálos áldozatok pontos száma nem ismert. A romok eltakarítása során 41 ember holttestét találták meg.
Borogyanka a rakétatámadás után
A Mariupolért folytatott harcok során a város épületeinek több mint 90%-a megsérült, a drámaszínházat ért támadás volt a háború leghalálosabb csapása. Március 16-án az orosz légierő egyik repülőgépe dobott le bombát az épületre. A színház pincéje több száz embernek nyújtott menedéket. Közel 600 mariupoli lakos vesztette életét.
Mariupoli drámaszínház
Július 9-én az orosz megszálló csapatok a Donyeck megyében található Csaszov Jar városában egy ötemeletes lakóházat lőttek  Uragan rakéta sorozatvető rendszerrel, ami jelenleg az egyik legpusztítóbb szárazföldi fegyverrendszer. 48-an vesztették életüket a támadásban.
A lerombolt lakóház Csaszov Jar városban

Március 1-jén az oroszok cirkálórakétákkal támadták meg Harkiv központját. Az egyik rakéta a Szabadság teret, a másik a Megyei Állami Adminisztrációt érte. Az épületben megsérültek a mennyezetek, betörtek az ablakok, csak a falak maradtak fenn. Aznap 29 ember halt meg.
Harkivi Megyei Állami Adminisztráció
Harkiv Szaltivka kerületében szinte minden toronyház megsérült a háború alatt. Az Oroszországi Föderáció inváziója előtt körülbelül 300 ezer ember élt itt. A megszállók továbbra is napi szinten bombázzák a kerületet.
Lakóépület Szaltivka kerületben
Március 29-én a Mikolajivi Megyei Állami Közigazgatást érte támadás, 33 ember holttestét emelték ki a romok alól, további 4 áldozat a kórházban vesztette életét.
A Mikolajivi Megyei Állami Közigazgatás épülete a támadás után
Április 23-án az orosz erők Odesszát támadták. Hat cirkálórakétát lőttek ki a Kaszpi-tenger térségében. Egy lakóházat ért találat következtében nyolcan haltak meg, köztük egy 3 hónapos kislány, 20-an pedig megsérültek.
Az orosz által lőtt odesszai lakóépület
Július 1-jén éjszaka Odessza megyét Kh-22 rakétákkal támadták meg. Találat ért egy többszintes épületet Szerhijivkában. Egy másik rakéta megsemmisítette a településen található rekreációs központot. 22 ember halt meg.
A lerombolt rekreációs központ
Április 18-án a Kaszpi-tengerről négy rakétát lőttek ki az oroszok Lvivre. Több katonai létesítmény és egy közvetlenül a vasút mellett található gumijavító műhely épület rongálódott meg. Tűz keletkezett, 40 autó sérült meg. 7 ember meghalt, 11-en megsérültek.
Rakétatámadás Lvivben
Július 14-én az orosz hadsereg Kalibr rakétákkal találta el Vinnicjét. Két rakétát lelőtt az ukrán légvédelmet, három viszont polgári objektumokat semmisített meg: 26 ember meghalt.
Támadás Vinnicja ellen
A Kijev elleni rakétacsapások egyik legnagyobb mértékű pusztítása a Retroville bevásárlóközpont ért támadás volt március 21-én. Az épület egyes részei súlyosan megrongálódtak. A lövések következtében nyolc ember meghalt, egy pedig megsebesült.
Retroville bevásárlóközpont, Kijev
22 ember lett az orosz rakétaterror áldozata Kremencsukban, 66-an megsérültek. Június 27-én az oroszok két X-22 rakétát lőttek ki Tu-22 M3 bombázókból Kurszk térségében. Az egyik egy stadiont, a másik az Amstor bevásárlóközpontot találta el, ahol 1000 ember tartózkodhatott.
Az Amstor bevásárlóközpont
Március 9-én a Nikolskiy bevásárló- és szórakoztató központ egy ellenséges támadás célpontja lett Harkivban. Az épület kupoláját egy Tornádó rakéta rongálta meg, tűz keletkezett. Szerencsére a támadásnak nem volt áldozat. A bevásárlóközpont 2021-ben nyílt meg.
Nikolskiy bevásárló- és szórakoztató központ
Április 7-én a harkivi Karaván bevásárlóközpontot érte ellenséges találat, melynek következtében tűz keletkezett az épületben, A bevásárlóközpont ekkor nem működött, nem tartózkodtak benne emberek.
Karaván bevásárlóközpont
Május 9-én a megszállók 7 rakétát lőttek ki Odesszára, amelyek közül az egyik gyakorlatilag megsemmisítette a város elején található Riviera bevásárló- és szórakoztató központot . A bevásárlóközpontnak 190 üzlete volt. A földszinten volt a régió egyetlen Auchan hipermarketje. Áldozatok szerencsére nem voltak.
Riviera bevásárló- és szórakoztató központ, Odessza
A 134-es harkivi iskola a február 27-i harcok következtében súlyosan megrongálódott.
A 134-es harkivi iskola
A csernyihivi 18-as számú iskola március 3-án egy légicsapásban megsemmisült. Az épületben akkoriban humanitárius főhadiszállás működött. 14-en megsérültek, ketten meghaltak.
A 18-as számú csernyihivi iskola
Harkivban több egyetemet is leromboltak az orosz katonák.
A közgazdaságtudományi kar épülete Harkivban
Május 7-én az orosz hadsereg légibombát dobott egy iskolára a Luhanszk megyében található Bilohorivka településen. A robbanás tüzet okozott az épületben. Körülbelül 100 ember rejtőzött az iskola alagsorában, több mint 60-at életüket vesztették.
A bilohorivkai iskola a támadás után
Július 15-én az oroszok 10 rakétát lőttek ki Mikolajivra , megsemmisítve a Mikolajivi Nemzeti Egyetem és a Nemzeti Hajógyártási Egyetem épületeit. Két ember megsérült.
Mikolajivi Nemzeti Egyetem

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f