Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: az orosz tüzérségi fölény döbbenetes, ezt igyekszik Ukrajna egy stratégiai “csavarral” leküzdeni

Oroszország erőt gyűjt, hogy folytassa nyári offenzíváját. Ennek egyik iránya Kelet-Ukrajna, de a tüzérségi támadások tulajdonképpen a teljes kelet- és dél-ukrajnai régiót érintik - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő legutóbbi elemzésében.

Szavai szerint az orosz tüzérségi fölény döbbenetes, ezt igyekszik Ukrajna egy stratégiai “csavarral” leküzdeni, melynek lényege, hogy nem az orosz tüzérségi eszközöket támadja, hanem a nagyobb orosz lőszerraktárakat illetve parancsnoki központokat. Ha akadozik a lőszer ellátás és nehézkes az irányítás csökkenhet az orosz támadás mértéke és Kijev időt nyerhet - jegyezte meg. "Az elmúlt napokban volt néhány sikeres ukrán tüzérségi válaszcsapás, de a fent említett stratégia eredménye a teljes fronton nem látszódik még" - írta.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítást adott arra, hogy az ukrán hadsereg foglalja vissza Dél-Ukrajnát, ami Tarjányi szerint stratégiailag érthető, mert Kijevnek kell gazdasági szempontból a térség. "A híradások arról szólnak, hogy már 1 millió katonát mozgósított Ukrajna az elmúlt 4,5 hónapban, ami létszámban lehet igaz, de automatikusan nem jelent gigászi harcképesség növekedést azonnal" - hívta fel a figyelmet a szakértő. "Ezt erősíti, hogy 10 ezer katona alapképzése indult Nagy-Britanniában, ami természetesen jó az ukrán hadseregnek, de nem most hanem hónapokkal később. És a hír úgy pontos, hogy az első pár száz újonc érkezett meg" - magyarázta Tarjányi.

Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnába miért érkeznek ilyen lassan a nyugati fegyverek a szakértő elmondta, a NATO országok gyorsan átadható, mobilizálható eszközei kifogytak. "Ezek elsősorban volt szovjet technológiát jelentettek és azért is voltak jók, mert plusz kiképzés nélkül is tudta használni azonnal Ukrajna. Az új nyugati eszközökből nem könnyű úgy átadni, hogy nyilván a NATO országokban is kell, hogy maradjon eszköz, hiszen nem maradhatnak védtelenül" - jegyezte meg.

Tarjányi kiemelte: ma a NATO-tagországok közül valójában csak az USA - és még ő is nehezen - tud háborús fogyasztást kiszolgálni. A francia gyártmányú Caesar önjáró löveg kiváló tüzérségi eszköz, de éves szinten Franciaország most 12-15 db-ot tud gyártani. Ugyanez igaz Németországra ahonnan Lengyelország több Leonárd-2A7 harckocsit rendelt és a mai napig Berlin nem tudta teljesíteni a gyártási határidőket - említette példaként Tarjányi. "Ez odáig vezetett, hogy Varsó elgondolkodott nem német, hanem dél-koreai harckocsikat vásárol" - tette hozzá.

Tarjányi kiemelte: a hidegháború utáni 30 évben nem kellett Európának valódi, kontinentális háború megvívásában gondolkodnia. "Nyilván ez jó, de a mostani helyzetben idő ezeket a kapacitásokat, akár csak részletekben is visszaépíteni" - véli a szakértő. 

"A gazdasági szankciók oda-vissza “röpködnek” az EU, a NATO, illetve Oroszország között. Kijelenthető, hogy ez is egyfajta háború akkor is ha, “csak” gazdasági… Ennek fejleménye Litvánia döntése amelyben további termékeket nem enged át Kalinyingrádba, ami Moszkva oldaláról válaszlépéseket hoz a napokban. Nyilván nem katonait vagy nem nyílt katonait, de gazdaságit vagy hibrid hadviselésest biztosan. Ez a feszültség növekedését fogja hozni. A harcok folytatódnak és nem kifelé, hanem jócskán befelé tartunk még ebben a háborús válságban. A tárgyalásokat már kommunikáció szintjén sem erőltetik a felek, ami azt jelenti, a fegyvereké a döntő szó jó darabig" - foglalta össze Tarjányi.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Bombariadót hirdettek Munkácson és Ungváron

Munkácson és Ungváron is érkezett bejelentés a rendőrséghez, miszerint bombát helyeztek el két helyszínen - írta a Kárpátalja . Munkácson a „zöldpiac”-nál, Ungváron pedig a Krasznodonciv piacnál hirdettek bombariadót. Hanna Dan rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a bejelentések az email-címükre érkeztek, a helyszínre azonnal kivonultak az illetékesek. Hozzátette továbbá, hogy a több hasonló bejelentés is érkezett a hatóságokhoz Nyugat-Ukrajna területén.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési