Ugrás a fő tartalomra

Ukrán vezérkar: Oroszország saját háborús bűneit akarja eltussolni

Ukrajna tagadja, hogy felelős volna a Donyeck megyei börtönt ért rakétatámadásért: Oroszország csak a fogvatartottak kínzását és kivégzését akarja eltussolni azzal, hogy Ukrajnát okolja a negyven ukrán hadifogoly halálát okozó csapásért – közölte az ukrán vezérkar.

„Az orosz megszállók ezúttal is csak bűnös céljaikat követték – azaz, hogy Ukrajnát háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják meg” – áll a közleményében.

Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel célzott támadást intéztek a donyecki szakadár térségben lévő börtönre. Az Olenivka települést érő csapásokban legkevesebb negyven ukrán fogoly életét vesztette, és 75-en megsebesültek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy a támadást az orosz hadsereg követte el, és arra kérte Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy „határozottan ítéljék el a nemzetközi humanitárius jognak ezt a fajta brutális megsértését, és bélyegezzék terrorista államnak Oroszországot”.

Vitalij Kim, a Fekete-tenger partjánál elterülő Mikolajiv körzet kormányzója pénteken a Telegram közösségi médiában azt írta: a körzet azonos nevű városát pénteken rakétatámadás érte. A támadásban, amely a kormányzó szerint egy tömegközlekedési megállóhelyet sújtott, legkevesebb öt ember meghalt és hét megsebesült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának közlése szerint pénteken ellátogatott az Odesszától délre fekvő Csornomorszk kikötővárosba, ahol bejelentette: készen állnak arra, hogy újraindítsák a gabonaszállítást a Fekete-tengeren. Mint elmondta, erről mind az ENSZ-t, mind Törökországot értesítették, amint arról is, hogy az ukrán hadsereg megteremtette a megállapodással kapcsolatos biztonsági feltételeket.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter eközben Odessza kikötőjében újságíróknak elmondta: 17 teherhajót már meg is töltöttek, a 18-at pedig éppen a sajtótájékoztató közben töltötték. Ezek mindegyike egész eddig orosz blokád alatt volt, most viszont már csak a nemzetközi partnerek jelzésére várnak, hogy a múlt héten Isztambulban aláírt megállapodás értelmében elindíthassák a hajókat.

Kubrakov kiemelte, hogy amennyiben a kezdeményezés valóban működni fog, akkor enyhíteni tudják a világszerte tapasztalható élelmiszerár-emelkedést.

Az infrastrukturális miniszter, aki maga írta alá az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, kifejezte abbéli reményét, hogy az első hajók még a héten elhagyják a kikötőket.

Az ENSZ részéről Marin Griffiths segélyezési koordinátor és a szervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese csütörtöki nyilatkozatában elmondta: a hajók a Fekete-tengerről Boszporuszra vezető folyosójának néhány elengedhetetlen fontosságú részletén még dolgoznak, ugyanakkor hozzátette: bízik benne, hogy az első szállítmányokat már pénteken útnak indíthatják.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Bombariadót hirdettek Munkácson és Ungváron

Munkácson és Ungváron is érkezett bejelentés a rendőrséghez, miszerint bombát helyeztek el két helyszínen - írta a Kárpátalja . Munkácson a „zöldpiac”-nál, Ungváron pedig a Krasznodonciv piacnál hirdettek bombariadót. Hanna Dan rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a bejelentések az email-címükre érkeztek, a helyszínre azonnal kivonultak az illetékesek. Hozzátette továbbá, hogy a több hasonló bejelentés is érkezett a hatóságokhoz Nyugat-Ukrajna területén.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési