Ugrás a fő tartalomra

Washington Post: Volodimir Zelenszkij lehetne a példakép, nem Orbán Viktor

Nagyon sok amerikai intett búcsút az ország alapértékeinek és külföldön keres magának új ideált, de ha már ez így van, akkor nem Magyarországot, hanem Ukrajnát kellene modellnek tekinteni. Így foglal állást a Függetlenség Napján a vezércikk, amely szerint a mostaninál még sosem volt időszerűbb, amit éppen 50 éve mondott George McGovern abból az alkalomból, hogy elfogadta a demokraták elnökjelöltségét: „Gyere haza, Amerika!” (McGovern szenátor végül vesztett Nixonnal szemben 1972-ben – a szerk.)

A társadalom jelentős részén az országtól idegen gondolkodásmód lett úrrá: külföldi diktátorok, zsarnoki hajlamú vezetők hatása alá került. Lehet, hogy Donald Trump volt elnök hatására, de idegen erős emberekért lelkesedik. Példa rá, hogy a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) éves gyűlését Budapestre vitték, hogy Orbán Viktortól tanuljanak.

A magyar miniszterelnök az általa liberális demokráciának nevezett rendszert kényszeríti országára – írja a lap. Egyesek legrosszabb ösztöneire játszik, amikor riadót fúj a szír menekültek miatt, akik persze sohasem jöttek (jöttek, csak nem maradhattak – a szerk). Azzal vádolják, hogy elnyomja a szabad sajtót, manipulálja a választási folyamatot, gerjeszti a korrupciót, meggyengíti az igazságszolgáltatást és más bűnöket is elkövet, amivel veszélyezteti a magyarok helyét az unióban - közölte a HVG.

Az ilyen rezsimek feje fölött mindig ott lebeg a nagy kérdés: mi történik, ha rosszra fordulnak a dolgok és a vezért kiszavazzák a hatalomból? Veszi a kalapját csendben és elegánsan, ahogy azt a törvény előírja, avagy minden lehetséges úton-módon próbálja megakadályozni a saját távozását – kerül, amibe kerül?

Ha a CPAC zarándokai ihlethez és megvilágosodáshoz akartak jutni, akkor csak egyetlen országgal kellett volna keletebbre menniük: Ukrajnába, ahol az illiberális demokrácia eredményei gusztustalan módon mutatkoznak meg, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kérlelhetetlenül nyomatja a nemzeti nagyság eltorzított vízióját. A példátlan egységbe tömörülő ukránok testesítik meg a McGovern-féle 1976 szellemét, amikor keményen harcolnak a betolakodóval, támaszkodva a nyugati fegyverekre, illetve szankciókra. Új jelentést adnak a régi, hazafias dalnak, miszerint „a szabad emberek lobogói láttán megremegnek az önkényuralmak”.

Az Egyesült Államok a mai nemzeti ünnepen megosztott és nyugtalan. De már megélt rosszabbat is, felkelést, lázadást, terrorizmust, polgárháborút, nagy gazdasági világválságot, de mindig fennmaradt. A Washington Post szerkesztőségi véleménye nagyon is idevágónak tartja, amit a néhai demokrata törvényhozó, McGovern, ez a bátor hazafi (aki 35 légi bevetésen vett rész Európában a II. világháborúban), mélyen vallásos emberként és nemes ügyek támogatójaként éppen fél évszázada mondott:

„Itt az idő, hogy az Amerika ismét példát mutasson a világnak mindabból, ami igaz és nemes az emberek számára. Hogy több hittel és kevesebb félelemmel éljen együtt. Azzal a megingathatatlan meggyőződéssel, ami még a legnagyobb akadályokat is elsöpri a társadalomban és azt tanítja: valóban fivérek és nővérek vagyunk”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Behívók az utcán - Zelenszkij utasítást adott ki

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke augusztus 1-én válaszolt arra az elektronikus petícióra, amelyet az ellenőrzőpontokon, benzinkutaknál vagy éppen utcákon való katonai behívó átadása ellen indítottak. Az erről szóló petíciót június 29-én tették közzé a kormány hivatalos oldalán, és 26 740 állampolgár támogatta. Volodimir Zelenszkij utasította Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy az ukrán törvényeknek megfelelően találjanak megoldást erre a kérdésre – tudatta az UNIAN hírügynökségre hivatkozva a Kárpátalja ma. Roman Horbacs, az ukrán fegyveres erők szárazföldi parancsnokságának személyzeti osztályvezetője július 15-én jelentette ki, hogy a behívókat az utcán és más nyilvános helyeken is kézbesíthetik, mert ezt a törvény nem tiltja KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Az állami határőrség hivatalos közleményt adott ki, miért nem engedik ki Ukrajnából a kettős állampolgárságú férfiakat

Március végétől megtagadták a kettős állampolgársággal rendelkező, katonaköteles férfiak kilépését Ukrajnából abban az esetben, amikor az illető ukrán útlevéllel is rendelkezik. A hadiállapot bevezetése előtt, valamint egy rövid ideig még utána is, bevett gyakorlat volt, hogy más ország útlevelével szabadon lehetett átlépni a határon. Ám ez a lehetőség férfiak esetében mára megszűnt. Sokáig semmiféle magyarázattal nem szolgáltak a hatóságok, ám most az állami határőrség hivatalos Facebook-oldalán választ adott a kérdésre, írta a Kárpáti Igaz Szó. A tájékoztatóban az áll, hogy amennyiben valaki több állampolgársággal is rendelkezik, az ukrajnai jogrendben kizárólag ukrán állampolgárnak minősül, ezért azok a szabályok vonatkoznak rá, mint az ukrán állampolgárokra, azaz hadiállapot idején a 18 és 60 év közötti férfiak – a törvényileg előírt bizonyos kivételektől eltekintve – nem hagyhatják el az ország területét. A határőrségi kommüniké arra is emlékeztet, hogy az állampolgársági törvény

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: