Ugrás a fő tartalomra

Az állandó lakcímmel rendelkező hadköteles férfiak elhagyhatják Ukrajnát

10 kategória van érvényben, amelyek értelmében a hadköteles férfiak meghatározott feltételek mellett kiutazhatnak külföldre - írta a Kárpát.in.ua

1. A hadköteles férfi kiutazhat Ukrajnából, ha nem szerepel a katonai nyilvántartásban.

Ebben az esetben a Szabályok 2-6. pontjai vannak érvényben, amely meghatározza azon személyek kategóriáit, akik háború idején elhagyhatják Ukrajna területét (Ukrajna A mozgósítási kiképzésről és mozgósításról szóló törvényének 23. cikkelye):

 • Ha a személy a meghatározott eljárásnak megfelelően a fogyatékkal élők nyilvántartásában szerepel, háború idején elhagyhatja Ukrajna területét (Ukrajna A mozgósítási képzésről és mozgósításról szóló törvénye 23. cikkelye, 1. rész, 3. bekezdés,).
 • Ha a személy nem szerepel a katonai nyilvántartásban a katonai orvosi bizottság, a szolgálatra való alkalmatlanságról hozott határozata alapján, háború idején elhagyhatja Ukrajna területét (Ukrajna mozgósítási törvénye 23. cikkelye, 1. rész, 16. bekezdés).
 • Az a személy, aki háború idején korlátozottan alkalmas a szolgálatra – nem hagyhatja el Ukrajna területét. 

2. A katonai szolgálatra átmenetileg alkalmatlan férfi kiutazása Ukrajnából

Ha a személy olyan dokumentumokkal rendelkezik, amelyek megerősítik a katonai szolgálatra való ideiglenes alkalmatlanságát, háború idején elhagyhatja Ukrajna területét.

A mozgósítási kiképzésről és mozgósításról szóló törvény 23. cikkelye 1. részének 3. bekezdése kimondja, hogy a hadkötelesek mozgósítása során ezeket a személyeket az alábbi esetekben nem hívják be katonai szolgálatra:

a meghatározott eljárásnak megfelelően fogyatékkal élő személynek minősült, a katonai orvosi bizottság a férfit egészségi állapota miatt ideiglenesen (maximum hat hónapig) alkalmatlannak nyilvánította a katonai szolgálatra.

3. A három vagy több gyermekes férfiak külföldre való kiutazása (többek között, ha különböző házasságokból születtek a gyerekek)

„A mobilizációs képzésről és mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelyének 4. bekezdése határozza meg a három vagy több 18 éven aluli gyermeket eltartó férfiak/nők kategóriáját. Vagyis ebben az esetben nem maga az apaság a meghatározó, hanem az eltartás.

A határátlépéshez a férfinak be kell mutatnia a listán szereplő dokumentumok egyikét, amely megerősíti, hogy az illető személy három vagy több 18 év alatti gyermeket tart el, nevezetesen:

 • mindegyik gyermek születési anyakönyvi kivonata;
 • házassági anyakönyvi kivonat a gyermek anyjával és gyermekek születési anyakönyvi kivonatai;
 • bírósági határozatok a házasság felbontásáról és a gyermekek az apánál való elhelyezéséről;
 • bírósági határozat a házasság felbontásáról és a gyámhatóság határozata a gyermekek az apánál való elhelyezéséről;
 • nagycsaládos apát igazoló dokumentum.

4. A három vagy több gyermekes apa a gyermekek nélkül

Ebben az esetben a férfiak külföldre való kiutazása akkor engedélyezett, ha három vagy több gyermek születését igazoló dokumentumokat (lehet közjegyző által hitelesített másolat is) mutat be.

5. Egy vagy több gyermeket egyedül nevelő férfi

A mozgósítási képzésről és mozgósításról szóló törvény 23. cikkelyének 5. bekezdése meghatározza a 18 éven aluli gyermeket/gyermekeket az egyedül nevelő férfiak/nők kategóriáját. 

Ukrajna azon állampolgárainak, akik önállóan nevelnek 18 év alatti gyermeket/gyermekeket, joguk elhagyni Ukrajna területét. Ugyanakkor be kell mutatniuk az alábbi dokumentumok egyikét:

 • a gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonata;
 • a gyermek anyjának halotti anyakönyvi kivonata:
 • az anyát szülői jogaitól megfosztó bírósági határozat,
 • bírósági határozat a gyermek az anyától való elvételéről anélkül, hogy megfosztanák őt a szülői jogaitól,
 • az anyát eltűntnek nyilvánításáról szóló bírósági határozat,
 • az anya halottá való nyilvánításáról szóló bírósági határozat.

6. Az I., II., III. minősítési kategóriába tartozó fogyatékkal élő férfiak külföldre való kiutazása

„A mobilizációs képzésről és mobilizációról” szóló ukrán törvény 23. cikkelyének harmadik bekezdése a fogyatékkal élő személyek külön kategóriáját határozza meg. Eszerint bármelyik minősítési kategóriába tartozó fogyatékkal élő személy átlépheti a határt, ha rendelkezik az alábbi okmányok valamelyikével:

 • 157-1/о számú formanyomtatvány, ami az egészségügyi szakértői bizottság által végzett vizsgálat eredményét igazolja
 • a státuszt igazoló dokumentum,
 • nyugdíjas igazolvány vagy szociális segély kiutalását igazoló dokumentum.

Egyben nincs korlátozva a fogyatékkal élő férfiak számára az államhatár átlépésének száma.

7. Az I., II., III. minősítési kategóriába tartozó fogyatékkal élő személyt kísérő, valamint beteg szülők, feleség, gyermekek gondozását ellátó férfiak külföldre való kiutazása.

Beteg szülőt, feleséget, gyermeket ellátó férfi kiutazása külföldre a beteg személy nélkül nem lehetséges.

A kormány 1995.01.27-i 57. számú határozata által jóváhagyott, Az államhatár átlépésének szabályai Ukrajna állampolgárai számára 2. szakasza értelmében a szabály azokra a hadkötelesekre vonatkozik, akik csak azzal a céllal lépik át az államhatárt, hogy az I., II. minősítési kategóriába tartozó, fogyatékkal élő, állandó ellátást igénylő személyt kísérjék.

A III. minősítési kategóriába tartozó, fogyatékkal élő személy kíséretét Ukrajna jogszabályai nem írják elő. A hadiállapot vagy a rendkívüli állapot idején a fogyatékkal élő személyt hadköteles férfi csak egy alkalommal kísérhet át a határon. 

8. Gyermekét, feleségét, szüleit kezelésre kísérő férfi kiutazásának feltételei

Ukrajna 18 és 60 év közötti férfi állampolgárai elkísérhetik feleségüket, ha az I. vagy II. minősítési kategóriába tartozó, fogyatékkal élő személy, ha fogyatékkal, valamint súlyos, perinatális idegrendszeri károsodással élő gyermeke van, súlyos fejlődési rendellenességekkel született, ritka onkológiai, onkohematológiai betegségben, gyermek agyi bénulásban, I-es típusú cukorbetegségben (inzulinfüggő), akut vagy IV. szintű krónikus vesebetegségben szenved, súlyos mentális zavarokkal küzd, szervátültetésre van szüksége, palliatív segítségre szorul.

A határlépéshez szükség van az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott eljárás szerint, az egészségügyi intézmény orvosi-tanácsadó testülete által kiállított igazoló dokumentumra.

9. Háborúban sérülést szenvedett honvéd külföldi gyógykezelésre való kiutazása 

A háborúban megsérült, a védelmi és biztonsági erőknél szolgáló személy külföldi gyógykezelésre való kiutazása során az alábbi dokumentumokkal kell rendelkezzen:

 • személyi igazolványa vagy útlevele (ezen dokumentumok hiánya esetében az adott személyre vonatkozó információkat tartalmazó dokumentumok, amelyek alapján az Állami Határszolgálat engedélyezi az államhatár átlépését);
 • a személy külföldi gyógykezelésének szükségességét igazoló dokumentum;
 • az Egészségügyi Minisztérium levele, melyben igazolja, hogy a sebesült személyt gyógykezelése egyeztetve van a külföldi ország egészségügyi intézményeivel.

10. Az állandó külföldi lakcímmel rendelkező és ott élő férfiak kiutazása

Ukrajna 18 és 60 év közötti, állandó jelleggel külföldön élő férfi nemű állampolgárai elhagyhatják Ukrajna területét, ha útlevelükben van az ezt igazoló bejegyzés az Ukrajna területéről való kiutazásra és annak területére való beutazásra vonatkozó eljárásról szóló törvény 4. cikkelyének megfelelően.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.