Ugrás a fő tartalomra

Egy ukrán nőt gyanúsítottak meg Darja Dugina meggyilkolásával

Darija Dugina
Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darija Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával - írta az MTI.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina is lakott, hogy kémkedhessen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooper gépkocsin az oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le. Az FSZB szerint Vovk ukrán titkosszolgálatok megbízásából követte el a gyilkosságot, de nem nevezte meg ezeket.

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merényletet megelőzően részt vett a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, amelynek a 30 éves Dugina díszvendége volt. Az újságírónő Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású, 400 gramm trotilnak megfelelő erejű pokolgéppel robbantották fel Moszkva megye Ogyincovói járásában.

A FSZB videofelvételeket tett közzé Vovkról, amelyek tanúsága szerint szőkített frizurával érkezett Oroszországba, majd sötétre festette a haját, és úgy is távozott. A RIA Novosztyi hírügynökség a RahDit hackercsoportra hivatkozva azt állította, hogy a gyanúsított az ukrán Azov ezredben szolgált, amelyet Oroszországban terrorszervezetnek minősítettek, és hogy a leánykori neve Saban volt. A bűncselekményhez használt gépkocsit eladásra hirdették meg Ukrajnában.

Az orosz nyomozóhatóság több emberélet veszélyeztetésével elkövetett emberölés címén indított eljárást. Az áldozat apja Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv-türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője, az "orosz világ" ideológusa. A Nyugaton ultranacionalistának minősített, a Krím annektálását és az Ukrajna megtámadását is támogató Dugin 2015 óta egyebek között amerikai, kanadai és ausztrál szankciós listán szerepel, és hasonló intézkedéseket léptettek életbe az övével rokon eszmeiséget valló lánya ellen is.

Sajtóértesülések szerint a 60 éves Dugin szombaton éjjel a lányával együtt akart elutazni a fesztiválról, de végül egy másik gépkocsiba szállt be. A filozófus lányának elvesztése hatására sokkot kapott, kórházba kellett szállítani. A férfi mellé személyi védelmet rendeltek ki.

Alekszandr Dugin nevében hétfőn nyilatkozat jelent meg Konsztantyin Malofejevnek, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsa elnökének a Telegram-csatornáján, miszerint az orosz népet nem lehet megtörni, így Darja Dugina gyilkosai nem fogják elérni, amit akartak. Dugin szerint a lányát, aki "soha nem szólított fel erőszakra vagy háborúra", Oroszország ellenségei "alattomosan, sunyi módon ölték meg".

"A szívünk nem pusztán bosszúra vagy megtorlásra szomjas. Ez túl sekélyes volna, nem orosz. Mi kizárólag a győzelmünket akarjuk... Győzzenek hát, kérem!" - írta Dugin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét a meggyilkolt Darja Dugina családjának, aljas és kegyetlen bűnténynek nevezte a történteket. Putyin szerint Dugina újságíróként, tudósként, filozófusként és haditudósítóként "becsületesen szolgálta a népet és a hazát, a tetteivel bizonyította, mit jelent orosz hazafinak lenni".

A gyilkossággal kapcsolatban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt írta vasárnap este, hogy ha bebizonyosodik az ukrán nyomra vonatkozó verzió, akkor már "a kijevi rezsim által megvalósított állami terrorizmus politikájáról kell beszélni". A hivatalos ukrán szervek elhatárolódtak a történtektől.

Vasárnap este Ilja Ponomarjov volt orosz parlamenti képviselő Kijevben nyilatkozva azt állította, hogy a merényletet a közvélemény számára eddig ismeretlen orosz "partizánmozgalom", a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) követte el. A 2019 óta ukrán állampolgár Ponomarjov szerint az NRA a Putyin-rendszer megdöntésére törekszik, és további politikai gyilkosságokra készül a Kreml politikáját támogató személyiségek ellen.

Az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred a Telegram üzenetküldő alkalmazáson hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében leszögezte, hogy a nő, akit az FSZB a gyilkossággal gyanúsít, nincs és soha nem volt semmilyen kapcsolatban az alakulattal.

A mariupoli Azovsztal üzem ukrán védői közül hárman sajtótájékoztatót tartottak. Egyikük az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint felfedte, hogy az Azov tagjai katonai igazolványukon terepszínű egyenruhában vannak lefotózva, míg az FSZB által nyilvánosságra hozott iraton a gyilkosság gyanúsítottja a nemzeti gárda díszegyenruháját viseli. A bemutatott szolgálati igazolvány szerint a nő az ukrán nemzeti gárda 3057. katonai egységéhez tartozik.

"A 3057. katonai egységhez tartozik az Azov is, de az egység nem minden tagja tartozik az Azovhoz" - közölte az egyik katona. Feltételezése szerint egy régi, már nem érvénye igazolvány volt, amelyre az oroszok Mariupol megszállásakor találhattak rá. "Ez komolytalan, egy sebtében összerakott, rosszul kitalált hamisítvány" - jegyezte meg. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Azovnak egy női tagja sincs.

A nemzeti gárda a Facebookon ugyancsak álhírnek nevezte azt, hogy a gyilkossággal gyanúsított nő, Natalija Vovk valaha is szolgált volna az Azov ezrednél.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz