Ugrás a fő tartalomra

Nógrádi György szerencsétlennek nevezte Volodimir Zelenszkijt

Európa nagyon óvatos az ukrán elnökkel, mivel háborús hősnek tekintik – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ha az amerikaiak vagy a Nyugat nem támogatja Volodimir Zelenszkijt, az ukrán elnök egy nap múlva elbukik.

Nógrádi György szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök kulcsszerepet játszik majd a fegyverszünet vagy a béke megkötésében, mivel Törökország és Oroszország kölcsönösen egymásra van utalva. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy rengeteg török vendégmunkás dolgozik Oroszországban, valamint a törökök legfontosabb zöldség- és gyümölcsexportőre is Oroszország. Az orosz turisták pedig előszeretettel nyaralnak Törökországban - írta az Index.

Arról is beszélt, hogy a török elnök nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt Ukrajnában. A szakértő szerint ez a háromoldalú csúcstalálkozó negyven percen keresztül tartott, és ezalatt „mindenről és semmiről” sem tárgyaltak.

"Meg tudtak állapodni bármiben? Nem. Abban igen, hogy több gabonát kell exportálni. Abba most ne menjünk bele, hogy ez kinek az érdeke, mert ez ma ukrán, amerikai, török és orosz érdek is" – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang szombati műsorában.

Majd hozzátette, hogy ezenkívül semmi másban nem tudtak megállapodni a tárgyaló felek. Elmondása szerint az atomerőmű kérdésében úgy döntöttek, egy bizottság vizsgálja majd meg, hogy ki lőtt, ugyanakkor úgy véli, előre látható, hogy mit jelent ez a vizsgálóbizottság.

"Azt, hogy nem lehet megmondani, hogy ki lőtt, de az atomerőmű biztonsága fontos, ezért arra kérik az oroszokat, hogy ne kapcsolják le az ukrán hálózatról. Ezek előre látható dolgok" – magyarázta a szakértő.

Nógrádi György emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij a csúcstalálkozó után azt mondta, csak akkor hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha az utolsó orosz katona is elhagyta az ukrán területeket, beleértve a Krímet is.

"Ez utópia. Ez marhaság. Egy győztes hadsereg nem fog felállni azért, mert egy pólóba öltözött, szerencsétlen ukrán államfő ezt követeli tőlük. Tehát jelenleg a fegyverszünettől és a békétől távol vagyunk" – tette hozzá. Ezért szerinte tényként kijelenthető, hogy a török elnök pragmatikus politikát folytat, hiszen ügyesen közvetít ebben a játszmában.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa nem támogatja Ukrajnát, akkor Zelenszkij abban a pillanatban, egy nap múlva megbukik. Ha Ukrajna nem kapja meg a több milliárd eurós támogatásokat, akkor ez a folyamat véget ér. 

Elmondása szerint Európa rendkívül óvatosan közelíti meg az Ukrajnának való segítségnyújtást, mivel az ukrán elnök mögött ott állnak az amerikaiak. Emellett szerinte a Nyugat úgy értékeli, hogy Zelenszkij egy háborús hős, ezért nem mernek szembemenni vele. A szakértő azonban úgy véli, az ukrán elnök egy szerencsétlen színész, aki alkalmatlan az államfői feladatok ellátására. 

Nógrádi György szerint az uniós politika – miszerint Európa hitelt vesz fel, hogy azt Ukrajnának adja – „egyszerűen buta”, és a szankciós politika alig vagy egyáltalán nem árt az oroszoknak, míg Európát gyakorlatilag térdre kényszeríti.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

A hadköteles férfiak nagy valószínűséggel egyhamar nem hagyhatják el Ukrajnát

A hadiállapotot február 24-én vezették be Ukrajnában, és azóta folyamatosan tart. Ez azt jelenti, hogy több mint fél éve tilos külföldre utazni a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiak számára. Az állampolgárokat azonban érdekli, hogy ez változhat-e a közeljövőben, és átléphetik-e a határt a hadiállapot idején? A katonai szakértők megjegyzik, hogy a hadköteles férfiak nagy valószínűséggel nem hagyhatják el az országot háború idején. Véleményük szerint a korlátozás addig tart majd, amíg Ukrajnában hadiállapot van érvényben. Petro Csernik katonai szakértő szerint a határok megnyitásáról és a szabad külföldre utazás lehetőségéről még egyhamar nem lehet beszélni. ( Kárpátalja ma ) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: