Ugrás a fő tartalomra

Nógrádi György szerencsétlennek nevezte Volodimir Zelenszkijt

Európa nagyon óvatos az ukrán elnökkel, mivel háborús hősnek tekintik – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ha az amerikaiak vagy a Nyugat nem támogatja Volodimir Zelenszkijt, az ukrán elnök egy nap múlva elbukik.

Nógrádi György szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök kulcsszerepet játszik majd a fegyverszünet vagy a béke megkötésében, mivel Törökország és Oroszország kölcsönösen egymásra van utalva. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy rengeteg török vendégmunkás dolgozik Oroszországban, valamint a törökök legfontosabb zöldség- és gyümölcsexportőre is Oroszország. Az orosz turisták pedig előszeretettel nyaralnak Törökországban - írta az Index.

Arról is beszélt, hogy a török elnök nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt Ukrajnában. A szakértő szerint ez a háromoldalú csúcstalálkozó negyven percen keresztül tartott, és ezalatt „mindenről és semmiről” sem tárgyaltak.

"Meg tudtak állapodni bármiben? Nem. Abban igen, hogy több gabonát kell exportálni. Abba most ne menjünk bele, hogy ez kinek az érdeke, mert ez ma ukrán, amerikai, török és orosz érdek is" – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang szombati műsorában.

Majd hozzátette, hogy ezenkívül semmi másban nem tudtak megállapodni a tárgyaló felek. Elmondása szerint az atomerőmű kérdésében úgy döntöttek, egy bizottság vizsgálja majd meg, hogy ki lőtt, ugyanakkor úgy véli, előre látható, hogy mit jelent ez a vizsgálóbizottság.

"Azt, hogy nem lehet megmondani, hogy ki lőtt, de az atomerőmű biztonsága fontos, ezért arra kérik az oroszokat, hogy ne kapcsolják le az ukrán hálózatról. Ezek előre látható dolgok" – magyarázta a szakértő.

Nógrádi György emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij a csúcstalálkozó után azt mondta, csak akkor hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha az utolsó orosz katona is elhagyta az ukrán területeket, beleértve a Krímet is.

"Ez utópia. Ez marhaság. Egy győztes hadsereg nem fog felállni azért, mert egy pólóba öltözött, szerencsétlen ukrán államfő ezt követeli tőlük. Tehát jelenleg a fegyverszünettől és a békétől távol vagyunk" – tette hozzá. Ezért szerinte tényként kijelenthető, hogy a török elnök pragmatikus politikát folytat, hiszen ügyesen közvetít ebben a játszmában.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa nem támogatja Ukrajnát, akkor Zelenszkij abban a pillanatban, egy nap múlva megbukik. Ha Ukrajna nem kapja meg a több milliárd eurós támogatásokat, akkor ez a folyamat véget ér. 

Elmondása szerint Európa rendkívül óvatosan közelíti meg az Ukrajnának való segítségnyújtást, mivel az ukrán elnök mögött ott állnak az amerikaiak. Emellett szerinte a Nyugat úgy értékeli, hogy Zelenszkij egy háborús hős, ezért nem mernek szembemenni vele. A szakértő azonban úgy véli, az ukrán elnök egy szerencsétlen színész, aki alkalmatlan az államfői feladatok ellátására. 

Nógrádi György szerint az uniós politika – miszerint Európa hitelt vesz fel, hogy azt Ukrajnának adja – „egyszerűen buta”, és a szankciós politika alig vagy egyáltalán nem árt az oroszoknak, míg Európát gyakorlatilag térdre kényszeríti.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: