Ugrás a fő tartalomra

Oroszország kazettás bombákat használ Ukrajnában, civilek százainak okoznak maradandó sérülést és szenvedést

Az orosz hadsereg által az ukrajnai háborúban széles körben használt kazettás bombák civilek százainak okoznak maradandó sérülést és szenvedést – közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet a Szabad Európa szerint.

A New York-i székhelyű csoport a Cluster Munition Monitor 2022 című globális jelentésében azt írta, hogy jelenleg Ukrajna az egyetlen olyan ország, ahol ilyen lőszereket alkalmaznak, ezért sürgette Oroszországot és Ukrajnát, hogy hagyjon fel ezek használatával, és csatlakozzon a 2008-as nemzetközi egyezményhez, amely tiltja ezeket.

Oroszország az ukrajnai invázió kezdete óta széles körben használ kazettás bombákat, míg az ukrán erők a jelek szerint legalább háromszor vetettek be ilyet a háborúban – áll a jelentésben.

A kazettás lőszerek, amelyeket ágyúval, rakétával lehet kilőni vagy repülőgéppel ledobni, a levegőben szétnyílnak, és számos kis robbanószert szórnak szét nagy területen.

Sok ilyen résztöltet azonban nem robban fel, és ezek később válogatás nélkül megcsonkíthatják és megölhetik a civileket, köztük gyerekeket is, bárkit, aki hozzáér.

A jelentés szerint Ukrajnában az orosz invázió kezdete és a július közötti időszakban legalább 689 polgári áldozatot regisztráltak, akiket kazettás lőszer ölt meg.

A jelentés szerint Ukrajna 24 régiójából legalább tízben több száz orosz kazettás bombatámadást dokumentáltak, jelentettek vagy valószínűsítettek.

Oroszország nem tagadta, hogy kazettás lőszert használt Ukrajnában, mert „a lőszerek legitim típusának” tekinti, amelyek „csak akkor károsak, ha rosszul használják”.

A jelentés szerint az ukrán erők legalább három alkalommal használhattak kazettás lőszert tartalmazó rakétákat olyan helyszíneken, amelyek az orosz fegyveres erők vagy az általuk támogatott fegyveres csoportok ellenőrzése alatt álltak.

Ukrajna sem tagadta, hogy kazettás bombákat használt a konfliktusban, de azt mondta, hogy „Ukrajna fegyveres erői szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit” – áll a jelentésben.

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem részese a kazettás bombákról szóló, 2008-as egyezménynek, amely tiltja az ilyen típusú lőszereket, és amelyet eddig 110 ország ratifikált és további 13 ország aláírt.

„A kazettás bombák által a civileknek okozott azonnali és hosszú távú szenvedés miatt jelenlegi ukrajnai alkalmazásuk túlzott, és kivétel nélkül jogellenes” – mondta Mary Wareham, a HRW munkatársa.

„A kazettás bombák széles körű használata Oroszország által Ukrajnában kijózanítóan emlékeztet arra, hogy az egyezménynek mit kell legyőznie, hogy sikerüljön véget vetni az emberi szenvedésnek, amelyet ezek a válogatás nélkül gyilkoló fegyverek okoznak – mondta Wareham, hozzátéve: – Minden országnak minden körülmények között el kell ítélnie ezeknek a fegyvereknek a használatát.”

A HRW vizsgálata Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában megállapította, hogy az orosz erők kazettás lőszert tartalmazó rakétákat lőttek ki, amelyeknek a résztöltetei házakat, utcákat és parkokat, valamint egy szülészeti kórház járóbeteg-rendelőjét és egy kulturális központot találtak el májusban és júniusban.

A közeli Derhacsi városát ért május 12-i támadásban egy nő azonnal meghalt a kertjében, férje pedig elvesztette a lábát, amibe később belehalt.

A HRW jelentése szerint a kazettás bombák áldozatainak száma csökkent az elmúlt években, most ezt a tendenciát törte meg Oroszország inváziója Ukrajnában.

A jelentés szerint Moszkva régi kazettás bombákat és újonnan gyártottakat egyaránt használt.

A HRW nem talált bizonyítékot arra, hogy Ukrajna kazettás lőszereket is kapott volna a más országoktól érkezett tüzérségi és rakétarendszerek, valamint egyéb fegyverek mellett.

A jelentés szerint az Egyesült Államok 2016-ban gyártott utoljára kazettás lőszert, de nem csatlakozott a nemzetközi betiltásához, és nem kötelezte el magát, hogy a jövőben soha nem gyárt ilyet.

A jelentés kiemelte Kínát és Iránt is, akik aktívak az új típusú kazettás bombák kutatásában és fejlesztésében.

A jelentést a kazettás bombákról szóló egyezmény tízéves találkozóján mutatják be a részt vevő országoknak az ENSZ genfi székházában jövő héten.

„Azoknak a kormányoknak, amelyek még nem csatlakoztak az egyezményhez, át kell gondolniuk álláspontjukat, és csatlakozniuk kell a többiekhez, akik segítenek megszabadítani a világot a kazettás bombától” – mondta Wareham.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kárpátalja települései: Ismerje meg Bótrágy történetét

A helység már a XII. században létezett, s akkor a Betke család bírta, akitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám 1270-ben Rusdi Mihály kapta meg. Majd a terület második feleségének Berenczei Náné fiának tulajdonába került. Aztán a Lónyai család birtoka volt, így Bótrágyot ezen időszakban, mint a Nagy-Lónya uradalomhoz tartozó birtokot tartották számon. 1413-ban zálogcímen beiktatták négy itteni jobbágy-telek birtokába, amelyet Kereknyei Imre plébános és testvére Márton birtokoltak (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.) Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. Ekkor 7 kapu találtatott itt, majd 1600-ban 6 után vetettek ki adót (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest). A XVI. század első felében a község lakói előbb az evangél

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Tájékoztató: így hagyhatják el törvényesen Ukrajnát a hadköteles férfiak

Ukrajnában a hadköteles férfiak bizonyos esetekben elhagyhatják az országot hadiállapot idején. Így például, ha gyereket vagy rászorulót kísérnek. A Védelmi Minisztérium az Állami Határőrszolgálattal és a Szociálpolitikai Minisztériummal közösen speciális útmutatót készített számukra a határátlépéshez szükséges dokumentumok feltüntetésével – közölte az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya Olena Zelenszka, a first lady nyomán. „Azok a férfiak, akik külföldre evakuálva kénytelenek menteni szeretteiket, számos kérdéssel és félreértéssel szembesülnek. És jobb tisztázni ezeket, még mielőtt beszélnek a határőrökkel. A pontatlanságok egyértelműsítése érdekében átfogó útmutatót készítettünk az államhatár átlépéséhez a gyermekeket és más személyeket kísérő hadköteles korú férfiak számára” – mondta el az elnök felesége. Az összeállítás azokat az eseteket veszi sorra, amikor a 18 és 60 év közötti férfiak elhagyhatják az országot. Ezen a linken megtalálják a határátlépéshez szükséges d

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 630 millió dollárnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lö

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me