Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: az ukrán ellenállás sikeres, Kijev a lassú felőrlő taktikájával vérrel vesz időt

A beharangozott ukrán ellentámadás július vége óta zajlik. Nem látványos, nagy erejű offenzívával, hanem csendben egy előre meghatározott terv szerint lépésről lépésre. Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő szerint ennek főbb mozzanatai a következők: 

  1. Dél-Ukrajnában Herszon térségében szisztematikusan lerombolták a Dnyipro folyó felett átívelő közúti és vasúti hidakat. 
  2. Folyamatos támadásokkal megsemmisítették azokat lőszer és hadianyag raktárakat melyek a Dnyipro jobb és bal partján lévő orosz erők muníciós utánpótlását biztosították 
  3. 80 százalékban elvágták a Dnyipro jobb partján állomásozó mintegy 15-20 ezer orosz katona logisztikai támogatását 
  4. Ennek kivédésére Moszkva kénytelen volt kompokat, ponton híd elemeket építeni, amelyeket folyamatosan pusztít az ukrán tüzérség amivel elérte, hogy az orosz hadsereg vízi átkelést biztosító kapacitása drámaian csökkent. 
  5. A Kreml kénytelen erőket átcsoportosítani Kelet-Ukrajnából Dél-Ukrajnába gyengítve ezzel Harkiv és Donbasz térségében saját erőit. 

A szakértő álláspontja szerint Ukrajna az elkövetkező két hétben megkísérli ezt a 15-20 ezer fős orosz kontingenst megsemmisíteni vagy visszavonulásra kényszeríteni. Herszon visszafoglalására egyelőre még nem képes - tette hozzá. 

Megjegyezte: Oroszország igyekszik Donbaszt teljesen elfoglalni és Kelet-Ukrajnában áttörni az ukrán védelmet. Egyes szakértők folyamatos orosz előretörésként látják ami papírforma szerint igaz, de úgy pontos, hogy az orosz előrenyomulás napi szinten 1-5 kilométer maximum - mutatott rá Tarjányi. 

"Az ukrán ellenállás sikeres, bár Kijev veszteségei komolyak. A siker nem elsősorban abból fakad, hogy Moszkva előrenyomulása lassú, hanem abban jelenik meg, hogy Ukrajna időt nyer és egyre komolyabb, korszerűbb fegyverekkel rendelkezik. Arról nem beszélve, hogy Nagy-Britanniában három héten belül végez négyezer ukrán katona, szeptember végére pedig még hatezer. Emellett további ukrán katonák képzése kezdődik Hollandia és Norvégia segítségével. A terv az, hogy folyamatos kiképzés mellett jövő év márciusig 40-50 ezer NATO felkészítéssel rendelkező ukrán katona harcoljon Moszkva ellen. Kijev a lassú felőrlő taktikájával vérrel vesz időt, és lassan igyekszik egyensúlyba hozni az erőviszonyokat. Nyilván ezt látja az orosz hadvezetés és próbálja mozgósítani saját és szövetségesei tartalékait. Ezért mondom, hogy még mindig befelé haladunk a válságba, nem kifelé." - írta Tarjányi Péter. 

"A szövetségesek Moszkva mellett például Észak-Korea és Irán. Előbbit itthon többen kinevetik, én azonban nem becsülném le azt a 100 ezer “építőipari munkást” amiről a Moszkva és Phenjan beszélget. Ennek kapcsán csak egy dologra reagálnék. Itthon döbbenten láttam, hogy a nyilatkozó szakértők azzal sincsenek tisztában, hogy az Észak-Koreai parancsnoki kar komoly része például beszél oroszul így vezetési szinten az Ukrajnában állomásozó orosz és koreai parancsnoki törzs képes az esetleges műveleteket koordinálni. Nyilván végrehajtói szinten nem, de a két haderőt nem szükségszerű “vegyíteni”. Az együttműködés nehézkes lenne, de nem lehetetlen. Irán elsősorban utánpótlási és gazdasági segítségre képes. Előbbiben drón technológiára gondolok, utóbbiban pedig a szankciók kikerülésében rendelkezik több évtizedes tudással Teherán. Mindkettő komoly segítség Moszkva számára. Európában a közelgő tél energiaellátási problémái okoznak komoly fejtörést. Ezzel tudatosan számol Oroszország és abban bízik, hogy az EU, különösen Németország “bedobja a törülközőt" - olvasható a szakértő elemzésében.

Tarjányi Péter szerint Magyarország és az EU is háborúban áll Oroszországgal. "Nem nyílt fegyveres konfliktusban, de igenis az életünket befolyásoló gazdasági háborúban. Sőt, napról napra egyre jobban…Ezt itthon hol értik és kommunikálják, hol nem, összezavarva a polgárokat… Ennek okaiba nem mennék bele, de nem tartom véletlennek." - tette hozzá

A harcok folytatódnak és várható egy nagy, nyár végi, őszi nyílt összecsapás ami meghatározza majd jövő év februárig, márciusig a frontok elhelyezkedését Ukrajnában - foglalta össze Tarjányi Péter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá