Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: az ukrán ellenállás sikeres, Kijev a lassú felőrlő taktikájával vérrel vesz időt

A beharangozott ukrán ellentámadás július vége óta zajlik. Nem látványos, nagy erejű offenzívával, hanem csendben egy előre meghatározott terv szerint lépésről lépésre. Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő szerint ennek főbb mozzanatai a következők: 

  1. Dél-Ukrajnában Herszon térségében szisztematikusan lerombolták a Dnyipro folyó felett átívelő közúti és vasúti hidakat. 
  2. Folyamatos támadásokkal megsemmisítették azokat lőszer és hadianyag raktárakat melyek a Dnyipro jobb és bal partján lévő orosz erők muníciós utánpótlását biztosították 
  3. 80 százalékban elvágták a Dnyipro jobb partján állomásozó mintegy 15-20 ezer orosz katona logisztikai támogatását 
  4. Ennek kivédésére Moszkva kénytelen volt kompokat, ponton híd elemeket építeni, amelyeket folyamatosan pusztít az ukrán tüzérség amivel elérte, hogy az orosz hadsereg vízi átkelést biztosító kapacitása drámaian csökkent. 
  5. A Kreml kénytelen erőket átcsoportosítani Kelet-Ukrajnából Dél-Ukrajnába gyengítve ezzel Harkiv és Donbasz térségében saját erőit. 

A szakértő álláspontja szerint Ukrajna az elkövetkező két hétben megkísérli ezt a 15-20 ezer fős orosz kontingenst megsemmisíteni vagy visszavonulásra kényszeríteni. Herszon visszafoglalására egyelőre még nem képes - tette hozzá. 

Megjegyezte: Oroszország igyekszik Donbaszt teljesen elfoglalni és Kelet-Ukrajnában áttörni az ukrán védelmet. Egyes szakértők folyamatos orosz előretörésként látják ami papírforma szerint igaz, de úgy pontos, hogy az orosz előrenyomulás napi szinten 1-5 kilométer maximum - mutatott rá Tarjányi. 

"Az ukrán ellenállás sikeres, bár Kijev veszteségei komolyak. A siker nem elsősorban abból fakad, hogy Moszkva előrenyomulása lassú, hanem abban jelenik meg, hogy Ukrajna időt nyer és egyre komolyabb, korszerűbb fegyverekkel rendelkezik. Arról nem beszélve, hogy Nagy-Britanniában három héten belül végez négyezer ukrán katona, szeptember végére pedig még hatezer. Emellett további ukrán katonák képzése kezdődik Hollandia és Norvégia segítségével. A terv az, hogy folyamatos kiképzés mellett jövő év márciusig 40-50 ezer NATO felkészítéssel rendelkező ukrán katona harcoljon Moszkva ellen. Kijev a lassú felőrlő taktikájával vérrel vesz időt, és lassan igyekszik egyensúlyba hozni az erőviszonyokat. Nyilván ezt látja az orosz hadvezetés és próbálja mozgósítani saját és szövetségesei tartalékait. Ezért mondom, hogy még mindig befelé haladunk a válságba, nem kifelé." - írta Tarjányi Péter. 

"A szövetségesek Moszkva mellett például Észak-Korea és Irán. Előbbit itthon többen kinevetik, én azonban nem becsülném le azt a 100 ezer “építőipari munkást” amiről a Moszkva és Phenjan beszélget. Ennek kapcsán csak egy dologra reagálnék. Itthon döbbenten láttam, hogy a nyilatkozó szakértők azzal sincsenek tisztában, hogy az Észak-Koreai parancsnoki kar komoly része például beszél oroszul így vezetési szinten az Ukrajnában állomásozó orosz és koreai parancsnoki törzs képes az esetleges műveleteket koordinálni. Nyilván végrehajtói szinten nem, de a két haderőt nem szükségszerű “vegyíteni”. Az együttműködés nehézkes lenne, de nem lehetetlen. Irán elsősorban utánpótlási és gazdasági segítségre képes. Előbbiben drón technológiára gondolok, utóbbiban pedig a szankciók kikerülésében rendelkezik több évtizedes tudással Teherán. Mindkettő komoly segítség Moszkva számára. Európában a közelgő tél energiaellátási problémái okoznak komoly fejtörést. Ezzel tudatosan számol Oroszország és abban bízik, hogy az EU, különösen Németország “bedobja a törülközőt" - olvasható a szakértő elemzésében.

Tarjányi Péter szerint Magyarország és az EU is háborúban áll Oroszországgal. "Nem nyílt fegyveres konfliktusban, de igenis az életünket befolyásoló gazdasági háborúban. Sőt, napról napra egyre jobban…Ezt itthon hol értik és kommunikálják, hol nem, összezavarva a polgárokat… Ennek okaiba nem mennék bele, de nem tartom véletlennek." - tette hozzá

A harcok folytatódnak és várható egy nagy, nyár végi, őszi nyílt összecsapás ami meghatározza majd jövő év februárig, márciusig a frontok elhelyezkedését Ukrajnában - foglalta össze Tarjányi Péter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz