Ugrás a fő tartalomra

The Times: az Amnesty nekilátott annak, hogy lerombolja hitelességét azzal, hogy az orosz propaganda szócsöveként funkcionál

Az Amnesty International ezen a héten eltökélten nekilátott annak, hogy lerombolja hitelességét azzal, hogy az orosz propaganda szócsöveként funkcionál - írta a The Times brit konzervatív napilap.

A lap cikkében megjegyezte: a genfi egyezményből fakadó jogi kötelezettségek a polgári lakosság háború idején történő védelmére "nem azonosak az agresszió áldozatainak hibáztatásával és becsmérlésével, amit az Amnesty tesz".

"Nem meglepő módon a szervezet ukrajnai irodája, amellyel nem konzultáltak, elítélte ezeket a megállapításokat, míg a londoni orosz nagykövetség készségesen reprodukálta azokat" - írta a The Times.

A The Times cikkben azt írták: az ukrán védők azért állomásoznak civilek lakta területeken, mert az orosz megszállók támadják őket. Az oroszok ezen módszere már ismert a csecsenföldi és szíriai, valamint az ukrajnai harcokból.

"Az ukrán erők bátran szembeszállnak ezekkel a betolakodókkal, miközben megpróbálnak segíteni a civileknek a veszélyes területekről való menekülésben" - olvasható a cikkben.

Az Amnesty figyelmen kívül hagyja a hadviselés valóságát és félreérti a nemzetközi jog tartalmát - tették hozzá.

A cikkben arra is emlékeztettek, hogy az emberi jogi szervezet korábban megalázta magát a Kreml előtt azzal, hogy megtagadta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető lelkiismereti fogolyként való elismerését, majd a nemzetközi bírálatok áradatát követően sietve visszavonta a döntést. A lelkiismereti fogoly kifejezést az Amnesty International alkotta meg, és olyan esetekben alkalmazza, amikor valakit kizárólag meggyőződései, vagy neme, etnikai származása, szexuális orientációja, bőrszíne miatt börtönöztek be, vagy helyeztek más fizikai korlátozás alá.

A lap hangsúlyozta: bármelyik más komoly civil szervezetnél Agnes Callamard főtitkár helyében már lemondtak volna. Hozzátették: nincs az a pénz, ami az Amnesty International hírnevét megmenthetné.

"Miután a tekintélyes emberijogi szervezet, az Amnesty most szánalmas közömbösséget tanúsít az elnyomással szemben és megmutatta a bűnözés és a fasizmus iránti puhányságát, lehetne annyi tisztesség benne (Agnes Callamardban), hogy távozik a színről" - írja a The Times.

Az Amnesty International mélységesen sajnálja, hogy az ukrán hadsereg stratégiájáról szóló jelentése ilyen aggodalmakat és dühöt váltott ki - közölte az emberi jogi szervezet.

Friss közleménye szerint az Amnesty célja minden konfliktusban a civil életek védelme, kizárólag ebből a megfontolásból hozták nyilvánosságra a legutóbbi jelentésüket is. Mint írják, minden szavuk mellett kitartanak, de sajnálják, hogy fájdalmat okoztak.

Az Amnesty International szerint Ukrajna háborús bűntetteket követ el és veszélybe sodorja a civil lakosságot. Az emberi jogi szervezet azt állította, az ukrán erők katonai felszereléseket és fegyvereket helyeznek el iskolákban és kórházakban az orosz offenzíva visszaszorítása érdekében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f