Ugrás a fő tartalomra

A Kreml szerint a kollektív Nyugat teljes katonai gépezetével" állnak szemben, ami Oroszország létét fenyegeti

Az oroszországi részleges mozgósítás bejelentését követően nem született döntés az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" státusának megváltoztatásáról és a hadiállapot bevezetéséről - jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában.

"Nem született semmilyen döntés ezzel kapcsolatban" - mondta a vonatkozó kérdésre válaszolva Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban. Egyebek között elmondta, hogy a "különleges hadművelet" övezetében az érintkezési vonal hossza meghaladja az ezer kilométert, továbbá az orosz és szakadár szövetséges erők "nemcsak neonáci formációkkal, hanem valójában a kollektív Nyugat teljes katonai gépezetével" állnak szemben, ami szerinte Oroszország létét fenyegeti.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy a mozgósítás során 300 ezer tartalékost hívnak be.

Peszkov nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy a mozgósítottak előtt le fogják-e zárni a határt.

A Rigában szerkesztett Meduza orosz ellenzéki hírportál szerint a részleges mozgósításról szóló orosz elnöki bejelentés nyomán több irányban elfogytak a repülőjegyek, illetve megugrott az áruk. A portál tájékoztatása szerint útlevél nélkül Örményországba, Fehéroroszországba, Kirgizisztánba és Kazahsztánba lehet legkevesebb egy hónapra elutazni, és több mint harminc országba lehet vízummentesen elutazni.

Az RBK gazdasági napilap is megerősítette, hogy az Oroszországgal szomszédos országokba szóló repülőjegyek elfogytak.

Az orosz központi bank szerdán azt tanácsolta az orosz pénzintézeteknek, hogy adjanak törlesztési halasztást a mozgósított ügyfeleiknek.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek azzal a - Politico című lapnak tett - kijelentésével kapcsolatban, hogy független törvényszéken kell felelősségre vonni az orosz "háborús bűnösöket", Peszkov felhívta az EU fő diplomatájának figyelmét arra, hogy a "kijevi rezsim" szerinte 2014 óta követ el ilyen bűnöket a Donyec-medencében. Mint mondta, az ott megölt ártatlan civilek és gyerekek sorsa Borrellt sohasem érdekelte. Hozzátette, hogy az uniós diplomácia vezetője elvesztette tekintélyét Oroszországban "teljesen megengedhetetlen kijelentései miatt", és Moszkva ezentúl így is viszonyul majd a nyilatkozataihoz.

Az orosz parlament alsóháza kedden az ENSZ-közgyűléshez, valamint világ parlamentjeihez intézett felhívást fogadott el, amely "az Ukrajnából kiinduló, az európai békét és stabilitást fenyegető veszélyre" figyelmeztetett. Az orosz képviselők felszólították a közgyűlést, valamit a világ "józanul gondolkodó" politikusait és képviselőit, hogy ítéljék el határozottan az Egyesült Államok és a NATO veszélyes lépéseit, amelyek "a kijevi rezsimet nagyszabású konfrontációra ösztönzik".

A jelentést Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottságának elnöke készítette elő, aki nem kapta meg az amerikai vízumot ahhoz, hogy a világszervezet New York-i székhelyére utazhasson. Ezt Moszkva az ENSZ-központnak otthont adó Egyesült Államok általi kötelezettségszegésnek minősítette.

Vlagyimir Vologyin, az alsóház elnöke felszólította a katonai tapasztalattal rendelkező képviselőket, hogy önként jelentkezzenek a "különleges hadműveletben" való részvételre.

Az orosz alsóház után szerdán 147:1 arányban az felsőház is elfogadta azt a törvénymódosítás-tervezetet, amely két-három évig terjedő szabadságvesztésre szigorítaná a háborús időszakban a felettes szabályos parancsának, illetve a katonai vagy harci tevékenységben való részvétel megtagadását. Ezen túlmenően a módosítás szerint 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mozgósítás vagy hadiállapot idején ellenáll a szolgálati kötelezettségét teljesítő felettesének, vagy ezen kötelezettség megszegésére kényszeríti őt. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: ha Oroszország elismeri a „népszavazások” eredményeit, nincs miről tárgyalnunk Putyinnal

Ha az Oroszországi Föderáció normálisnak ismeri el az Ukrajna ideiglenesen megszállt négy megyéjében tartott álreferendumokat, akkor nincs miről tárgyalnunk Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij elnök videobeszédében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, számolt be az RBK-Ukrajina hírportál. „Ha az Oroszországi Föderáció normálisnak ismeri el ezeket az álreferendumokat, az úgynevezett „krími forgatókönyv” végrehajtásával, ami egy újabb kísérlet területeink annektálására, azt jelenti, hogy nincs miről beszélnünk Volodimir Putyinnal, az Oroszországi Föderáció elnökével” – hangsúlyozta az államfő. Az elnök szerint az annektálás az a lépés, amely Putyint egytől egyig az egész emberiséggel állítja szembe - írta a Kárpát.in.ua. „Ezért a világ minden országától megfelelő jelzéseket várunk” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: