Ugrás a fő tartalomra

Erőteljes robbanás rázta meg Enerhodart, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van

Egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van - közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere kedden a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Ma 12:20-kor Enerhodar lakosai arról számoltak be, hogy erőteljes robbanást hallottak a városban. Ezt követően Enerhodarban egyszerre megszűnt az áram- és a vízellátás" - írta a polgármester. Hozzátette, hogy az eset körülményeit vizsgálják.

Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték.

Hírszerzési adatok szerint az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt napokban egyre több lakó hagyta el Enerhodart ukrán ellenőrzésű terület felé. A város lakói így reagálnak arra az egyre csak növekvő veszélyre, hogy ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok az erőműben, és nem ismert a létesítmény állapota - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy újabb robbanások voltak a szomszédos, javarészt orosz megszállás alá került herszoni régióban, és több találat érte az orosz erők haditechnikai felszereléseit. Keddre virradóan találat érte Csonobajivkánál és Hola Prisztany településénél az orosz állásokat, Nova Kahovka térségében pedig egy orosz hadifelszerelés-raktárt - tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta Kirilo Sztremouszovra, az oroszokkal együttműködő "adminisztráció" helyettes vezetőjére hivatkozva, aki a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozott, hogy az orosz csapatok feladták a herszoni Antonyivszkij-híd helyreállításának tervét. A hídra az ukrán erők az elmúlt hetekben többször is csapást mértek, és járművek számára tejesen járhatatlanná tették. "Egyelőre senki nem állítja helyre az Antonyivszkij-hidat, mert nincs értelme" - mondta Sztremouszov. Ugyanez a helyzet a Nova Kahovka-i híddal. Hozzátette, hogy "nem nagyon érdeklik őket a hidak", mert vannak más átkelőhelyek, ami alatt nyilvánvalóan pontonhidakat értett.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben arra mutattak rá, hogy az ukrán ellentámadás jelentősen gyengíti Oroszország logisztikai és adminisztratív képességeit a megszállt déli területeken. Az ukrán erők fokozatosan csökkenteni akarják az orosz taktikai és hadműveleti képességeket Herszon megyében, ami valószínűleg hatással lesz a megszálló hatóságok által kinevezett "tisztviselők" adminisztratív képességeire - fejtették ki.

Az ISW megjegyezte, hogy az ukrán katonai vezetés hírzárlatot rendelt el az ukrán ellentámadás előrehaladtáról, de beszámoltak arról is, hogy megsemmisültek az orosz vezetékes kommunikációs vonalak a herszoni régió központjában, és hogy az ukrán különleges erők műveletet hajtottak végre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisa ellen az Enerhodar melletti Kamjanka-Dnyiprovszkában.

Közben az orosz erők rakétacsapást mértek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városra, aminek következtében kigyulladt egy olajraktár - közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Egyelőre nem tudják, hogy történt-e személyi sérülés.

Az orosz erők ismét rakétatámadást intéztek Harkiv város központja ellen. Oleh Szinyehubov megyei kormányzó közölte, hogy egy lakóépület három lépcsőháza összeomlott, de sikerült a romok alól élve kimenteni az embereket. A sérültek számát még nem tudják, de kórházba senkit sem kellett szállítani.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők rakétacsapásai romba döntöttek egy gimnáziumot Kurahove településen. Kiemelte, hogy ez már a 274. iskola a régióban, amelyet a háború kezdete óta lőttek az oroszok, és a 29., amelyet földig romboltak.

A megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy újabb 25 ukrán katona holttestét kapták vissza csere keretében az oroszoktól. Arról nem számoltak be, hogy cserébe hány orosz katona holttestét adták át.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi jelentése szerint eddig 50 150 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az elmúlt napban 350 - írta az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.