Ugrás a fő tartalomra

Guterres: naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez

Nem várható rövidesen béketárgyalások megkezdése Moszkva és Kijev között – mondta New Yorkban az ENSZ-főtitkára, miután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez” – jelentette ki António Guterres. Az ENSZ kétségkívül kész hozzájárulni a konfliktus megoldásához, de „minimális” annak az esélye, hogy eljussunk ide – tette hozzá.

Guterres Putyinnal megvitatta a fekete-tengeri gabonaexportról kötött megállapodás, a hadifoglyok és az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kérdését is. Guterres abszolút fontosnak nevezte, hogy feloldják az orosz műtrágyaexport útjában álló akadályokat - számolt be az MTI.

"A nemzetközi közösségnek meg kell oldania az orosz műtrágyák piacra juttatásának kérdését, ellenkező esetben a világnak jövőre élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie" – szögezte le a főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakával kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Oroszország és Ukrajna az ENSZ közvetítésével állapodott meg Törökországgal több millió tonna ukrán gabona elszállításáról a Fekete-tengeren, valamint az orosz műtrágya és élelmiszer exportjáról.

A világszervezet főtitkára bejelentette, hogy folynak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve, a háborús övezetben lévő zaporizzsjai létesítmény biztonságáról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, Ukrajna és Oroszország között.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin a Guterressel folytatott telefonbeszélgetésben üdvözölte NAÜ-vel a szakosított ENSZ-szervezet küldöttségének a helyszínen tett látogatása után kialakult „konstruktív” együttműködést.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Vlagyimir Putyin álláspontja, hogy az ukrán gabonát elsősorban a szegény országokhoz kell eljuttatni.

Guterres kijelentette: az ukrajnai háború során elfogott valamennyi hadifoglyot ki kell cserélni.

Az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszaka általános vitájának napirendjén a jövő héten szerepel Ukrajna.

A főtitkár felszólította a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoportot, hogy csökkentsék drasztikusan a széndioxid-kibocsátásukat és szenteljenek több pénzt az éghajlatváltozás leküzdésének.

Guterres, aki a múlt héten Pakisztánban járt, hogy személyesen mérje fel az általános éghajlatváltozásnak leginkább kitett egyik országban a heves monszunesőzések és az árvíz okozta károkat, figyelmeztetett, hogy a mostani pusztítás egyre megszokottabb lesz, ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket. Egyúttal felszólította a világgazdaság 80 százalékát adó G20-országokat, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen.

Ha a G20 országainak egyharmada víz alá kerülne, ami holnap bekövetkezhet, sokkal könnyebben meg tudnának állapodni a drasztikus üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséről.

António Guterres szerdán ismertette az újságírókkal az állam- és kormányfők részvételével tartandó, jövő héten kezdődő 77. ülésszak általános vitájával kapcsolatos álláspontját, és elsődleges feladatnak nevezte az éghajlatváltozás elleni harcot.

„Üzenetem a világ vezetőihöz: Csökkentsék a hőmérsékletet, most!” – szögezte le a főtitkár.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá