Ugrás a fő tartalomra

Így készítette elő Ukrajna a nagy átverést

Az ukrán „déli offenzívához” komoly, összehangolt munka és kitartó, hónapokon át folyó dezinformációs kampány kellett.

Augusztus 29-én Ukrajna déli parancsnoksága bejelentette, hogy a régóta várt ukrán déli offenzíva elkezdődött. A herszoni frontvonalon állomásozó katonák azonban arról számoltak be, hogy a bejelentett offenzívának semmilyen bizonyítékát nem látták, és ha történtek is csaták, azok általában az orosz előre nyomulásra adott válaszok voltak. A The Guardian a témában írt cikkét szemlézte a 168.hu.

Az ezt megelőző két hétben az ukránok elfoglaltak néhány kisebb falut – nem nagy eredmény az orosz állomások erejéhez és pozíciójához képest. Ez az előrehaladás nem volt feltűnően eltérő a júliusban és augusztusban tapasztalható ukrán mozgásokhoz képest, de valamiért ezek a kis herszoni falvak hirtelen nagy nemzetközi hírré dagadtak.

Natalia Humeniuk, az ukrán déli haderők szóvivője ragaszkodott hozzá, hogy hírzárlatot rendeljenek el a herszoni frontvonalon, és ideiglenesen kitiltott onnan minden újságírót. Taras Berezovets, korábban nemzetbiztonsági tanácsadó, most az ukrán különleges erők Bohun-dandárjának sajtótisztje azonban azt mondta, hogy ez a nemzetközi médiában nagy, a déli offenzíva körül csoportosuló figyelem valójában egy Ukrajna által koordinált, több hónapja épülő dezinformációs kampány kicsúcsosodása volt. A kampány sikeresen arra provokálta Oroszországot, hogy a haderőit Ukrajna déli régióiba csoportosítsa át, részben a harkivi régióból is. Mindeközben a harkivi haderőket a legkorszerűbb, nagyrészt amerikai fegyverekkel szerelték fel. 

A  hadművelet része volt az is, hogy kiiktassák az ukrán irányítás alatt álló területeken működő orosz informátorokat, akik jelenthették volna az igazi offenzíva előkészületeit. Egy jelentés szerint ezt majdnem teljesen sikerült végrehajtani; sok volt az ukrán civil informátor, de voltak olyan orosz ügynökök is, akik ukrán civileknek álcázták magukat. 

Az Orosz Védelmi Minisztérium beismerte, hogy visszavonta az erőit Harkivból, indoklásként pedig azt adták meg, hogy erőiket az ukránok által visszafoglalt Izjum városától délre található donyecki frontvonalra csoportosították át. Az orosz állami média és bloggerek is megerősítették, hogy az orosz katonák nagyszabású visszavonulásra kényszerültek Harkivból.   

Az ukránok mindössze pár nap alatt sikeresen visszafoglalták a harkivi régió harmadát - nyilatkozta Szerij Kuzan, katonai szakértó az Ukrán Biztonsági és együttműködési Központban. Kuzan hozzátette, hogy meglepte őket az oroszok ügyetlen visszavonulása. „Túlságosan magabiztosak voltak, és nem készítették fel a védelmi erőiket. Ez megmutatta nekünk, hogy az egyetlen előny, amivel rendelkeznek, az a rakétáik és a nehézfegyverzetük száma.”

Az orosz média szerint az elmúlt hét ukrán offenzívájára adott válaszként Moszkva komoly erősítést küld Harkivba. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz