Ugrás a fő tartalomra

Nyugdíjemelést terveznek októbertől Ukrajnában

Nyugdíjemelést terveznek 2022. október 1-től Ukrajnában, mert növekszik a minimálbér összege, és nyugdíj-kiegészítést kapnak a 70 év felettiek és a hosszú nyugdíj biztosítási múlttal rendelkezők – közölte Ukrajna Nyugdíjalapjának sajtószolgálata.

A közlemény szerint, melyet a Kárpát.in.ua hírportál ismertetett, az ukrán állami költségvetésről szóló törvény értelmében 2022. október 1-től a minimálbér 6500 hrivnyáról 6700 hrivnyára emelkedik. Ez az alapja a nyugdíjminimum összegének életkor szerinti újraszámításának a nem dolgozó, 65. életévüket betöltött, férfiak esetében legalább 35, a nőknél 30 éves biztosítási idővel rendelkező állampolgárok esetében. Október 1-től az ilyen nyugdíjasok ellátmányának alsó 2680 hrivnya (6700 x 40%). A dolgozók számára, ideértve az egyéni vállalkozókat és egyéni vállalkozóként bejegyzetteket is, az öregségi nyugdíj legkisebb összegét a minimálbér 40%-ában állapítják meg a nyugdíjazás után.

A 70 és 75 év közötti nyugdíjasok 2022. október 1-jétől havi kompenzációs kiegészítést kapnak nyugdíjuk mellé, de legfeljebb csak 300 hrivnya összegben. A havi térítést a nyugdíj típusától, a nyugdíj megállapításának jogától, a biztosítási idő hosszától és a munkavégzés tényétől függetlenül állapítják meg.

A 70. életévüket október 1-je után betöltő nyugdíjasok esetében a havi térítési díj megállapítása e kor betöltésének időpontjától történik. A 80 év feletti nyugdíjasok 2020. április 1-jétől havi kompenzációs kiegészítést kapnak a nyugdíjuk után 500 hrivnya összegben. A 2022. március 1-i indexálást követően ez a pótdíj 579 hrivnyára emelkedett.

A 75 és 80 év közötti nyugdíjasok 2021. október 1-jétől 400 UAH összegű kompenzációs kiegészítést kapnak. Az indexálás után ez a pótdíj 456 hrivnyára emelkedett. A nyugdíjminimum összege 3000 hrivnya a hosszú biztosítási időszakkal rendelkezők esetében.

2022. október 1-jétől további garanciát vezetnek be a 70 éves vagy annál idősebb nyugdíjasok számára, akik a kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló ukrán törvény értelmében nyugdíjat kapnak, és akik rendelkeznek biztosítási időszakkal rendelkeznek: a férfiak – legalább 35 évvel, a nők – legalább 30 évvel. Az ő nyugdíjuk minimális összege nem lehet kevesebb 3000 hrivnyánál.

Azok számára, akiknek a nyugdíj folyósítása, figyelembe véve a juttatásokat, emeléseket, egyéb, törvényben megállapított nyugdíj-kiegészítéseket (kivéve az Ukrajnának nyújtott speciális szolgáltatások nyugdíját), nem éri el a 3000 hrivnyát, a nyugdíj-kiegészítés olyan lesz, hogy eléri ezt az összeget.

Azon nyugdíjasok esetében, akik betöltötték a 70. életévüket, de a biztosítási időszak a férfiaknál kevesebb, mint 35 év, a nőknél pedig kevesebb 30 évnél, a nyugdíjminimum a megszerzett biztosítási időszakkal arányos összegben kerül kiszámításra, a 3000 hrivnya minimális nyugdíj összege alapján. Ugyanakkor a 80 év feletti nyugdíjasok esetében 25 év szolgálati idővel férfiaknál és 20 évnél idősebbeknél a nyugdíj összege nem lehet kevesebb 2600 hrivnyánál, a 70-80 éveseknél pedig 2500 hrivnyánál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: ha Oroszország elismeri a „népszavazások” eredményeit, nincs miről tárgyalnunk Putyinnal

Ha az Oroszországi Föderáció normálisnak ismeri el az Ukrajna ideiglenesen megszállt négy megyéjében tartott álreferendumokat, akkor nincs miről tárgyalnunk Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij elnök videobeszédében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, számolt be az RBK-Ukrajina hírportál. „Ha az Oroszországi Föderáció normálisnak ismeri el ezeket az álreferendumokat, az úgynevezett „krími forgatókönyv” végrehajtásával, ami egy újabb kísérlet területeink annektálására, azt jelenti, hogy nincs miről beszélnünk Volodimir Putyinnal, az Oroszországi Föderáció elnökével” – hangsúlyozta az államfő. Az elnök szerint az annektálás az a lépés, amely Putyint egytől egyig az egész emberiséggel állítja szembe - írta a Kárpát.in.ua. „Ezért a világ minden országától megfelelő jelzéseket várunk” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: