Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna többé nem tárgyal fegyverszünetről Oroszországgal, Zelenszkij szerint az USA nélkül nem tudják visszafoglalni a megszállt területeket

Ukrajnának egyetlen módja van az Oroszországgal vívott háború befejezésére, hogy tovább tör előre – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök egy televíziós interjúban.

Az elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: Ukrajna igyekszik megállítani Ukrajna Oroszország által 214-ben kezdett lappangó megszállását. „Azaz jöttek, megszálltak valamit, aztán szünet következik a konfliktus kimerevítésével, némi megegyezés, aztán telik az idő, erőt gyűjtenek, és újra elindulnak. Ezzel nem vagyok elégedett” – mutatott rá.

A Kárpát.in.ua szerint az elnök arról biztosított, hogy Ukrajna nem fog megállni, és „lépésről lépésre, folyamatosan halad előre”. „Más nyelven többé nem fogunk másként beszélni Oroszországgal” – tette hozzá. „Ha abbahagyjuk, néhány ország a minszki folyamatba taszít bennünket. Azt akarom, hogy a világ megértse, hogy ezek különböző dolgok, diplomáciai megoldás és Minszk-2, -3, -5, -10. Minszk egy üres papír, ami lehetőséget biztosít Oroszországnak, hogy pihenjen a következő invázió előtt” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az államfő kijelentette: Ukrajnának szüksége van az Amerikai Egyesült Államok segítségére, hogy felszabadítsa területeit az orosz megszállás alól.

„Az USA az élen jár az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét tekintve. Nélküle nem tudjuk visszaszerezni a földünket. Ezt tudom.” - fogalmazott Zelenszkij. Mint megjegyezte, olyan üzeneteket hall, hogy a Republikánus Párt képviselői kevésbé támogatják Ukrajnát, mint a demokraták. Azt azonban – tette hozzá – hinni akarja, hogy a kétpárti támogatás megmarad.

„Ez nagyon fontos számunkra. Mi harcolunk. Nem adhatunk lehetőséget a világnak, hogy gyengítse Ukrajna támogatását, mert akkor Oroszország megnyerheti ezt a harcot, és ez a 21. század tragédiája lesz. Ha jelzések érkeznek az Ukrajnának nyújtott támogatások gyengüléséről vagy Oroszország bizonyos irányú támogatásáról, akkor hazánk konzultálni fog az Egyesült Államokkal.

Az Egyesül Államok a közelmúltban 675 millió dollár értékben új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Zelenszkij szerint az Oroszországi Föderációval folytatott tárgyalások csak az összes megszállt ukrán terület teljes felszabadítása után lehetségesek.

„A szankciókat nem lehet feloldani. Nem beszélhetünk semmiről Oroszországgal, amíg ki nem vonul nnen. A háború után igen, beszélhetünk egyes szankciók eltörléséről, jóvátételről, kifizetésekről az ő oldalukról, diplomáciáról. Bármely ország, bármely nemzetközi intézmény vezetőjét bevonhatjuk az ilyen tárgyalásokba, de csak miután Oroszország felszabadítja az összes területünket” – jelentette ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz