Ugrás a fő tartalomra

A háborús logika mindent megfordított, a világ vezetői vízválasztónak látják a jelen időszakot

Olyan bonyolult és összetett válságban van a világ, amelyhez hasonlót a II. világháború óta nem látott, emiatt az ENSZ annak a fontossági sorrendnek a szem előtt tartásával, amely alapján eddig dolgozott, nem fogja tudni megváltoztatni a világ dolgainak alakulását, tehát e sorrend komoly átgondolására van szükség - jelentette ki az ENSZ Közgyűlésének magyar elnöke a közmédiának adott interjúban.

A világ vezetői vízválasztónak látják a jelen időszakot - számolt tapasztalatairól Kőrösi Csaba, aki szeptember 12-én vette át az ENSZ egyik vezető testületének irányítását. Ennek az új fejezetnek "nem igazán jók a paraméterei" a benne lévő válságok súlyossága, összetettsége, következményei, a problémákra adott nemzeti válaszok miatt, beleértve ebbe a háborúkat és a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést is - mondta, és hozzátette: egy új "létezési közeg" alakult ki a világ országai számára, ezért meg kell találni a közös válaszokat, legalább a legsúlyosabb kérdésekre.

Kőrösi Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy mint minden nagy szervezetben, az ENSZ-ben is megvan annak a veszélye, hogy miután elhangzottak a nagy beszédek, minden az addig megszokott módon megy tovább. Jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte, hogy végigjárja az ENSZ hat nagy főbiztosságának nyitó tanácskozásait, és felhívja a figyelmüket arra, hogy változtatni kell az eddigi működési módszeren, mert azzal a jelenlegi válságból nem lehet kijutni.

Biztatónak mondta viszont, hogy eddig kivétel nélkül mindenki támogatásáról biztosította őt a közgyűlési elnöki program megvalósításában.

A világban jelenleg zajló körülbelül 30 fegyveres konfliktus között kétségtelenül a legsúlyosabb az ukrajnai háború, amely csak az élelmiszerbiztonsági vonatkozását tekintve 1,2 milliárd ember élelmiszer-ellátására van befolyással - mutatott rá egy közelmúltban készült ENSZ-felmérés alapján a magyar diplomata.

Ismét elmondta, hogy ez a háború szembe megy a nemzetközi joggal, ellentétes az ENSZ Alapokmányával, már kirobbannia sem lett volna szabad, és nagyon sürgősen meg kell állítani.

Hangsúlyozta, hogy most egyszerre kell a jelen válságainak kezelésén és az átmeneten dolgozni, az egyiken az múlik, hogy miként éli túl a világ a következő 1-2 évet, a másikon pedig az, hogy miként lehet a jelen és a jövő generációk számára is elfogadható életet teremteni.

A fenntartható világ megteremtésére való törekvés békét feltételez, de ha egy társadalom hétköznapjait háború tölti ki, akkor a cél az összes érintett társadalomban a túlélésre szorítkozik - mutatott rá.

Kőrösi Csaba kiemelte, hogy a fenntarthatóság mint szempont átmentileg háttérbe szorult, hiszen amikor az energiahordozókat fegyverként kezdik használni, akkor nem az a lényeg, hogy mennyi szén-dioxidot fog kibocsátani egy adott ország vagy térség az energiafelhasználásával, hanem hogy legyen energiaforrás. Ezért idén a tavalyihoz képest is romlani fog a helyzet a klímavédelmet tekintve, holott már régen jelentős előrelépésre lett volna szükség a klímavédelemben, csakhogy a háborús logika mindent megfordított - fejtette ki az ENSZ Közgyűlésének magyar elnöke a közmédiának adott interjúban. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Késhegyre a magyarokkal" - magyarellenes provokáció Beregszászban

Újabb magyarellenes plakátok jelentek meg Beregszászban ma hajnalban a következő felirattal: "Késhegyre a magyarokkal!!! Ki az ukrán földről! Adunk nektek rá egy hetet, különben elkezdünk titeket megmérgezni mint a patkányokat! Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!"

Az állandó lakcímmel rendelkező hadköteles férfiak elhagyhatják Ukrajnát

10 kategória van érvényben, amelyek értelmében a hadköteles férfiak meghatározott feltételek mellett kiutazhatnak külföldre - írta a Kárpát.in.ua 1. A hadköteles férfi kiutazhat Ukrajnából, ha nem szerepel a katonai nyilvántartásban. Ebben az esetben a Szabályok 2-6. pontjai vannak érvényben, amely meghatározza azon személyek kategóriáit, akik háború idején elhagyhatják Ukrajna területét (Ukrajna A mozgósítási kiképzésről és mozgósításról szóló törvényének 23. cikkelye): Ha a személy a meghatározott eljárásnak megfelelően a fogyatékkal élők nyilvántartásában szerepel, háború idején elhagyhatja Ukrajna területét (Ukrajna A mozgósítási képzésről és mozgósításról szóló törvénye 23. cikkelye, 1. rész, 3. bekezdés,). Ha a személy nem szerepel a katonai nyilvántartásban a katonai orvosi bizottság, a szolgálatra való alkalmatlanságról hozott határozata alapján, háború idején elhagyhatja Ukrajna területét (Ukrajna mozgósítási törvénye 23. cikkelye, 1. rész, 16. bekezdés). Az a személy, aki háb

Ursula von der Leyen: Kanada megmentette Ukrajnát

A Krím félsziget 2014-es elcsatolása után az ukrán erőknek nyújtott kanadai kiképzés kulcsfontosságúnak bizonyult az Oroszország által egy évvel ezelőtt indított ukrajnai háború korai szakaszában – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Ottawában. Von der Leyen ebben a tisztségében először tesz hivatalos látogatást az észak-amerikai országban. Az ukrajnai háborúról, a kereskedelemről és a transzatlanti kérdésekről folytat megbeszéléseket Kanadában és az Egyesült Államokban, pénteken Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Washingtonban. „Nem tudom eléggé hangsúlyozni: Kanada megmentette Ukrajnát” – mondta a kanadai parlamentben tartott beszédében. Hozzáfűzte: a kanadaiak „másokat, köztük sok európait megelőzve felismerték az ukrajnai események horderejét”, és a „kötelességen túlmutató” választ adtak a háborúra. Ursula von der Leyen szerint „a teljes körű orosz invázió megindítását követő órákban tavaly létfontosságúnak bizonyult” az ottawai kormány dönté

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.