Ugrás a fő tartalomra

Herszon megye Moszkva-barát vezetője kommentálta az Ukrajna városaira hétfő reggel mért orosz katonai csapásokat

Oroszország nem válaszcsapásokat ad, hanem elkezd felnőtt módra beszélni azokkal, akik nem akarják meghallani - írta hétfőn Telegram-bekezdésben Kirill Sztremouszov, az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának második embere.

Sztremouszov az Ukrajna városaira hétfő reggel mért orosz katonai csapásokat kommentálta ilyen módon.

"Nem válaszcsapásokat adunk. Elkezdünk komolyan beszélni azokkal, akik nem hallottak meg bennünket" - írta a tisztségviselő.    

Sztremouszov szerint az "újfasizmus támogatói" Ukrajnában "a Donyec-medence és Herszon vidékének életét fogják élni".  

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy írásban adott interjúban, amelyet vasárnap éjjel tett közzé a Telegram csatornáján, azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a Krími hídon elkövetett robbantásra csakis a "terroristák megsemmisítésével" válaszolhat.

"Oroszország válasza erre a bűncselekményre csakis a terroristák közvetlen megsemmisítése lehet. Úgy, ahogyan ez világon (mindenütt) szokás. Ez az, amire Oroszország polgárai várnak" - írta Medvegyev a Nadana Fridrihszon orosz újságírónőnek adott nyilatkozatában.

A volt államfő szerint "a bűncselekmény megrendelője és elkövetője a bukott állam, Ukrajna".

"Ez egy terrorcselekmény és diverzió, amelyet a bűnöző kijevi rezsim követett el. Kétségek nincsenek, de nem is voltak. Minden jelentés és következtetés elkészült" - írta Medvegyev.

Az Oroszországot a félszigettel összekötő Krími hídon szombat reggel robbant fel egy kamion. Az incidensben, amelynek következtében két közúti hídlábköz megsemmisült, három ember életét vesztette.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vasárnap este arról tett jelentést Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy terrorcselekmény történt, amelyet az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő. Putyin azt hangoztatta, hogy terrortámadást az orosz polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország a nukleáris doktrínáját alkalmazza majd a Krími híd ellen elkövetett "terrorcselekmény" miatt. "Teljesen helytelen kérdésfelvetésnek" nevezte a nukleáris opció szóba hozását. Közölte ugyanakkor, hogy Putyin hétfőre összehívta az orosz biztonsági tanácsot.

Az orosz média hétfőn az ukrán sajtóra hivatkozva a Kijev központjára és több ukrajnai város energetikai és kommunikációs létesítményeire mért orosz katonai csapásokról számolt be.

Igor Morozov kommunista szenátor Putyin kijelentését kommentálva hétfőn azt mondta, "egyértelmű, hogy az ukrán SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat)  a nemzetközi terrorizmus patkányfészkévé vált". A szenátor bűnözőnek minősítette az SZBU vezetését.

A határőrizetért is felelős orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyébként egy vasárnap közzétett jelentésében azt állította, hogy október eleje óta jelentősen megnőtt az ukrán hadsereg orosz területek ellen végrehajtott támadásainak intenzitása. Az FSZB szerint az elmúlt héten több mint száz, rakétavetővel, tüzérségi löveggel, aknavetővel és drónnal végrehajtott csapást regisztráltak Brjanszk, Kurszk és Belgorod megye 32 települése ellen. A belövések következtében egy cívil meghalt, öt pedig - köztük egy gyermek - megsebesült.

A határmenti településeken két villamosenergia-alállomás, 11 lakóház és két adminisztratív épület megsemmisült meg, nyolc határátkelőhely pedig megrongálódott. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f