Ugrás a fő tartalomra

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges.

A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a felnőtt állampolgárok esetében, csak azok számára engedélyezi, akik állandó jelleggel külföldön élnek, és rendelkeznek egy másik ország állampolgárságával, illetve annak megszerzése dokumentumban foglalt ígérvényével. Tehát az Ukrajnában élő kettős (többes) állampolgár nem jogosult az ukrán állampolgársága elhagyására.

E törvény szerint nem jogosult erre az a személy sem, aki ellen Ukrajnában bűnvádi eljárás van folyamatban, illetve aki esetében jogerőre emelkedett bírósági ítélet van érvényben.

Nevezett törvénycikk szerint az a személy tekinthető állandó jelleggel külföldön élőnek, aki rendelkezik a külföldi letelepedését igazoló okmánnyal, és külföldre való kitelepülés céljából kijelentkezett az utolsó ukrajnai lakhelyéről, valamint a lakhelye szerinti országban konzuli nyilvántartásba vették.

Az ukrán állampolgárság lemondásának (állampolgárságból való kilépésnek) eljárásrendjét Ukrajna elnökének 215. sz. 2001.03.27-én kelt rendelete szabályozza, mely szerint:

Mivel ennek igénylésére a törvény csak a külföldön élő állampolgárokat jogosítja fel, ezért, az állampolgárságból való kilépést kérvényezni csak a lakhely szerinti ukrán külképviseleteken (konzulátusokan) lehet. Első szinten, a benyújtott kérvényt és a hozzácsatolt okmánycsomagot, mely értelemszerűen hivatott bizonyítani a fentebbi kritériumoknak való megfelelést, az adott külképviseleten vetik vizsgálat alá, amire a jogszabály 1 hónap határidőt szab meg.

Miután a külképviseleten mindent rendben találtak, az okmányokat az ő jóváhagyó levelükkel megküldik a Külügyminisztériumba. A jogszabály e szerv számára is egyhónapos vizsgálati határidőt szab, és amennyiben ott is mindent rendben találnak, ezeket az iratokat átküldik a belügyminisztériumba és Ukrajna Biztonsági Szolgálatához, ahol lefolytatják saját vizsgálatukat, mely eredményéről két hónap leforgása alatt tájékoztatják, a külügyminisztériumot. Amennyiben nevezett instanciák egyike sem emel kifogást a kérelemmel, illetve a kérelmező személlyel kapcsolatosan, a Külügyminisztérium pozitív véleményezéssel ezen okmányokat megküldi az Ukrajna államelnöke mellett működő Állampolgársági Bizottsághoz.

Amennyiben e bizottság sem talál semmi kifogásolnivalót, akkor megteszi erre vonatkozó ajánlását Ukrajna elnökének. A jogszabály szerint a bizottságnak egy éven belül meg kell tennie az ajánlását. Ukrajna elnöke, saját hatáskörében elnöki rendelet formájában döntést hoz minden egyes kérvényező személlyel kapcsolatosan. E döntéséről értesíti a külügyminisztériumot, a migrációs szolgálatot és a Központi Választó Bizottságot. Az ügyben kiadott elnöki rendelet napjától tekintik megszűntnek az állampolgárságot. A jogszabály nem szab meg határidőt az elnöki ukáz kiadására és arra, hogy az elnök milyen határidőn belül kell hogy értesítse a migrációs szolgálatot.

A Migrációs Szolgálatnak egy hét áll rendelkezésére, hogy a döntésről értesítse a kérvényező személyt. Lényeges, hogy fizetett szolgáltatásról van szó, melynek összegét a külügyminisztérium szabja meg. Az ukrán állampolgárság elhagyása, amennyiben ez az állampolgár kezdeményezésére történik, lassú és költséges eljárás alapján valósulhat csak meg. A Kárpáti Igaz Szó forrása szerint ez legalább egy évet, de a gyakorlati példák alapján 1,5-2 évet vesz igénybe.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rakétatámadás ért egy orosz légibázist Moszkva mellett

Feltételezhetően ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Engels–2 légibázist – számolt a Twitterre feltöltött videók alapján a német Focus Online. A jelentések szerint két orosz Tu–95-ös vadászrepülő megsérült a robbanásban. A Focus szerint az orosz légierő gépei rendszeresen indítottak innen bombázásokat ukrán városok ellen. Az Engels–2 légibázis Moszkvától 450 kilométerre délkeletre, Szaratov mellett található, tehát nem az ukrán határ közelében - tudatta a Híradó . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

A zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát

Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat elnöke felszólította a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit, hogy ne írjanak alá semmit az oroszokkal és a Roszatom orosz vállalattal.  Kijelentette, hogy Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát, és együttműködik az oroszokkal. Szavai szerint Csernyicsuk - akit az oroszok szerdán kineveztek az erőmű igazgatójának - ahelyett, hogy minden erőfeszítést megtett volna az erőmű mielőbbi felszabadítása érdekében, "úgy döntött, hogy segít az orosz támadóknak legalizálni a nukleáris létesítmény jogellenes megszállását, és más atomtudósokat is erre buzdít". Kotyin közölte, hogy Csernyicsukot menesztették az Enerhoatomtól, és "előbb-utóbb mindenért felelni fog a törvény és az emberek előtt". Az Enerhoatom elnöke felszólította az erőmű dolgozóit, hogy "ne tegyenek olyan helyrehozhatatlan lépéseket, amelyekkel áthúzzák egész korábbi életútjukat, semmissé teszik mind

Zelenszkij az orosz olaj árplafonjáról: komolytalan és kényelmes döntés a terrorista állam költségvetése szempontjából

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek nevezte, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig elutasította a döntést. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül. Az uniós testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte,

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sztefanisina: Ukrajna megtudja oldani a magyar kisebbség nyelvhasználati ügyét

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút, melyet a Mandiner szemlézett.  A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.  A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel. A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.  Olga Sztefanisina elmo

Az orosz támadás miatt a kijevi, a dnyipropetrovszki és a donyecki régiókban kritikus a helyzet

Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő hozzátette, hogy egy embert szállítottak sérülésekkel kórházba. Arra nem tért ki, konkrétan mit találtak el az orosz rakéták. Az odesszai városi tanács arról adott hírt, hogy a megyeközpont egy részében megszakadt az áramellátás, emiatt leállították az elektromos árammal működő közösségi közlekedési eszközöket a városban. Úgyszintén leállították a távhőt biztosító összes városi kazánházat is, valamint a helyi vízművek közlése szerint teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata közölte, hogy több helyütt vészleállás történt az elektromos infrastruktúra károsodása miatt. Részleteket későbbre ígértek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetet intézett a lakossághoz