Ugrás a fő tartalomra

Kárpátalja kormányzója összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) vezetője közzétett egy bejegyzést, melyben összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat - tudatta Beregszász polgármestere, Babják Zoltán.

Miért korlátozzák az áramellátást?

A terrorista ország által végrehajtott rakétacsapások célja Ukrajna egységes energiarendszerének kiegyensúlyozatlansága és megsemmisítése. Korlátozások csak akkor lépnek életbe, ha a diszpécserek úgy látják, hogy az aktuális fogyasztás szintjének megfelelő árammennyiség nem szállítható egy adott régióba.

Ennek oka lehet az áramhiány, vagyis a villamosenergia-rendszer egy adott pillanatában kevesebb áramot termelnek, mint amennyit a lakosság, az ipar és más fogyasztók használnak. Illetve a károk, amikor az elektromos hálózatok nem tudják szinten tartani a megemelkedett terhelést.

Ha ilyen pillanatban nem alkalmazzák a korlátozásokat, az áramellátó rendszer kiegyensúlyozatlanná válhat, és baleset történhet a hálózatban.

Ennek megelőzése érdekében az Ukrenerho irányítóközpontja tájékoztatja az elosztóhálózat-üzemeltetőket (oblenerho), hogy mennyivel kell csökkenteni az áramfogyasztást az adott pillanatban. (Például 100 MW vagy 200 MW 9-00-től 12-00-ig. Az Oblenerhónak ezt rövid idő alatt kell teljesítenie).

Hol tudhatom meg a településemre vagy az utcámra vonatkozó leállási tervet?

Az Ukrenerho tájékoztatja az elosztóhálózat-üzemeltetőket (oblenerho) a korlátozások szükséges mennyiségéről és időtartamáról. Ugyanakkor az oblenerho határozza meg az ütemezést: kit kell lekapcsolni, mikor, milyen sorrendben és mennyi ideig.

Az oblenerho vállalatok honlapjainak címét itt találják.

Látjuk a kimaradási ütemezésekkel kapcsolatos kérdéseiket és megértjük, hogy sok kérdés merül fel velük kapcsolatban. Éppen ezért az Ukrenerho az elosztórendszerek üzemeltetőivel (oblenerho), a helyi hatóságokkal, az Energiaügyi Minisztériummal és az Elnöki Hivatallal együtt már megkezdte a munkát az oblenerho megsegítése érdekében, hogy a kényszerű fogyasztási korlátozások ütemezését érthetőbbé és kiszámíthatóbbá tegye a fogyasztók számára.

Mi történik az idő alatt, míg szünetel nálam az áramszolgáltatás?

Jelenleg a rakétacsapások által megrongált főhálózatok infrastruktúráját javítják. Az is előfordulhat, hogy éppen ebben a pillanatban egyes erőművek károsodása miatt áramhiány van az Ön régiójának hálózatában. Más régiók pedig nem tudják megosztani az áramot, mert hálózataikat is támadás érte.

Emiatt átmeneti korlátozásokat vezetnek be a villamosenergia-ellátásban.

Ez egy kényszerű lépés az energiarendszer kiegyensúlyozására. Meg kell jegyezni, hogy minden nehézség ellenére Ukrajna energiarendszere jelenleg stabilan működik.

Tehát amíg Önnél átmenetileg szünetel áramszolgáltatás, munkásaink rendkívül nehéz körülmények között, időjárási viszonyoktól függetlenül javítják a hálózatokat és helyreállítják az alállomásokat.

Mindent megteszünk az ellátás stabilitásának helyreállítása érdekében. Ha nem lennének rakéta- és dróntámadások, megnevezhetnénk egy dátumot, amikor véget érnek az áramszünetek. Sajnos háború idején csak azt mondhatjuk, hogy mindent megteszünk, ami tőlünk telik.

Milyen hatása van az önkéntes árammegtakarításnak, amelyet az energetikai szakértők szorgalmaznak?

Az áramfogyasztás megtakarítása segíthet elkerülni a kényszerleállásokat. Minél alacsonyabb a fogyasztás, annál kevésbé lesz szükség leállásra.

A megtakarítások kis százaléka is segíti az energiavállalatokat az energiarendszer fenntartható kiegyensúlyozásában. Tudatos megtakarítások nélkül tovább tart az energiatársaságok elektromos hálózatainak helyreállítása.

Önkéntes energiamegtakarítása lehetővé teszi, hogy gyorsabban biztosítsa a stabil energiaellátást. Ezért a megtakarítás nemcsak az energetikai dolgozóknak, hanem a fogyasztóknak is támogatást jelent.

Ez közös hozzájárulás Ukrajna egységes energiarendszerének megőrzéséhez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: