Ugrás a fő tartalomra

Kárpátalja kormányzója összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) vezetője közzétett egy bejegyzést, melyben összegyűjtötte az áramkimaradásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat - tudatta Beregszász polgármestere, Babják Zoltán.

Miért korlátozzák az áramellátást?

A terrorista ország által végrehajtott rakétacsapások célja Ukrajna egységes energiarendszerének kiegyensúlyozatlansága és megsemmisítése. Korlátozások csak akkor lépnek életbe, ha a diszpécserek úgy látják, hogy az aktuális fogyasztás szintjének megfelelő árammennyiség nem szállítható egy adott régióba.

Ennek oka lehet az áramhiány, vagyis a villamosenergia-rendszer egy adott pillanatában kevesebb áramot termelnek, mint amennyit a lakosság, az ipar és más fogyasztók használnak. Illetve a károk, amikor az elektromos hálózatok nem tudják szinten tartani a megemelkedett terhelést.

Ha ilyen pillanatban nem alkalmazzák a korlátozásokat, az áramellátó rendszer kiegyensúlyozatlanná válhat, és baleset történhet a hálózatban.

Ennek megelőzése érdekében az Ukrenerho irányítóközpontja tájékoztatja az elosztóhálózat-üzemeltetőket (oblenerho), hogy mennyivel kell csökkenteni az áramfogyasztást az adott pillanatban. (Például 100 MW vagy 200 MW 9-00-től 12-00-ig. Az Oblenerhónak ezt rövid idő alatt kell teljesítenie).

Hol tudhatom meg a településemre vagy az utcámra vonatkozó leállási tervet?

Az Ukrenerho tájékoztatja az elosztóhálózat-üzemeltetőket (oblenerho) a korlátozások szükséges mennyiségéről és időtartamáról. Ugyanakkor az oblenerho határozza meg az ütemezést: kit kell lekapcsolni, mikor, milyen sorrendben és mennyi ideig.

Az oblenerho vállalatok honlapjainak címét itt találják.

Látjuk a kimaradási ütemezésekkel kapcsolatos kérdéseiket és megértjük, hogy sok kérdés merül fel velük kapcsolatban. Éppen ezért az Ukrenerho az elosztórendszerek üzemeltetőivel (oblenerho), a helyi hatóságokkal, az Energiaügyi Minisztériummal és az Elnöki Hivatallal együtt már megkezdte a munkát az oblenerho megsegítése érdekében, hogy a kényszerű fogyasztási korlátozások ütemezését érthetőbbé és kiszámíthatóbbá tegye a fogyasztók számára.

Mi történik az idő alatt, míg szünetel nálam az áramszolgáltatás?

Jelenleg a rakétacsapások által megrongált főhálózatok infrastruktúráját javítják. Az is előfordulhat, hogy éppen ebben a pillanatban egyes erőművek károsodása miatt áramhiány van az Ön régiójának hálózatában. Más régiók pedig nem tudják megosztani az áramot, mert hálózataikat is támadás érte.

Emiatt átmeneti korlátozásokat vezetnek be a villamosenergia-ellátásban.

Ez egy kényszerű lépés az energiarendszer kiegyensúlyozására. Meg kell jegyezni, hogy minden nehézség ellenére Ukrajna energiarendszere jelenleg stabilan működik.

Tehát amíg Önnél átmenetileg szünetel áramszolgáltatás, munkásaink rendkívül nehéz körülmények között, időjárási viszonyoktól függetlenül javítják a hálózatokat és helyreállítják az alállomásokat.

Mindent megteszünk az ellátás stabilitásának helyreállítása érdekében. Ha nem lennének rakéta- és dróntámadások, megnevezhetnénk egy dátumot, amikor véget érnek az áramszünetek. Sajnos háború idején csak azt mondhatjuk, hogy mindent megteszünk, ami tőlünk telik.

Milyen hatása van az önkéntes árammegtakarításnak, amelyet az energetikai szakértők szorgalmaznak?

Az áramfogyasztás megtakarítása segíthet elkerülni a kényszerleállásokat. Minél alacsonyabb a fogyasztás, annál kevésbé lesz szükség leállásra.

A megtakarítások kis százaléka is segíti az energiavállalatokat az energiarendszer fenntartható kiegyensúlyozásában. Tudatos megtakarítások nélkül tovább tart az energiatársaságok elektromos hálózatainak helyreállítása.

Önkéntes energiamegtakarítása lehetővé teszi, hogy gyorsabban biztosítsa a stabil energiaellátást. Ezért a megtakarítás nemcsak az energetikai dolgozóknak, hanem a fogyasztóknak is támogatást jelent.

Ez közös hozzájárulás Ukrajna egységes energiarendszerének megőrzéséhez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 630 millió dollárnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lö

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me

Kárpátalja települései: Ismerje meg Bótrágy történetét

A helység már a XII. században létezett, s akkor a Betke család bírta, akitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám 1270-ben Rusdi Mihály kapta meg. Majd a terület második feleségének Berenczei Náné fiának tulajdonába került. Aztán a Lónyai család birtoka volt, így Bótrágyot ezen időszakban, mint a Nagy-Lónya uradalomhoz tartozó birtokot tartották számon. 1413-ban zálogcímen beiktatták négy itteni jobbágy-telek birtokába, amelyet Kereknyei Imre plébános és testvére Márton birtokoltak (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.) Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. Ekkor 7 kapu találtatott itt, majd 1600-ban 6 után vetettek ki adót (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest). A XVI. század első felében a község lakói előbb az evangél

A magyargyűlölő Irina Farion kikelt az oroszul beszélő ukrán menekültek ellen

Az ukrán menekülteknek fel kell hagyniuk azzal, hogy Lengyelországban oroszul beszélnek, mert indokot szolgáltatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadására, ahogy ezt az orosz ajkúak már megtették Ukrajna esetében – közölte Irina Farion, volt parlamenti képviselő, lembergi egyetemi docens a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében . A Szvoboda Párt egykori képviselője élesen kikelt az ukrán menekültek ellen, mert oroszul beszélnek Lengyelországban. Szerinte az orosz nyelv használatával az ukrán menekültek indokot szolgáltathatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadásához, ahogy ezt az orosz anyanyelvűek már megtették Ukrajna esetében - írta a Kárpát.in.ua. Farion hangsúlyozta: „Lengyelországot sokkolta a tény, hogy az ukrán menekültek Putyin nyelvén beszélnek. Ezért Lengyelország már gyakorolja a riasztás, felismerve, hogy Putyin jön, hogy felszabadítsa az orosz ajkú lakosságot.” Az egyetemi docens azt üzente az országot elhagyóknak: „hallgassatok ide, menekültek, hagyjátok abba