Ugrás a fő tartalomra

Korrupciómegelőzési Ügynökség: a férfiak kiutazási tilalma nem felel meg az Alkotmány normáinak

A világos szabályok hiánya társadalmi feszültséget okozott és korrupcióra lehetőséget adó helyzetet teremtett az illegális határátlépésre – áll a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) jelentésében, adta hírül a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A hadiállapot bevezetéséről szóló 2022. február 24-én kelt elnöki rendelet nem tiltja a hadköteles férfiak külföldre utazását – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Artem Szitnik, a NAZK elnökhelyettese. Szerinte a hadköteles férfiak kiutazására vonatkozó korlátozó intézkedés nem felel meg a jogszabályi normáknak - tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

„Hadiállapot idején a hadköteles korú férfiak Ukrajnából való kiutazásának alkotmányos korlátozása kizárólag elnöki rendelettel vezethető be. A február 24-i rendeletben azonban nem volt ilyen rendelkezés” – mondta Szitnik. Hozzátette: ahhoz, hogy ez a tiltás alkotmányos legyen, a korlátozást be kell építeni a jelenleg hatályos elnöki rendeletbe, amit a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a rendelkezést február 24-e óta nem módosították. Mint fogalmazott, jelenleg nem normatív rendelkezések alapján korlátozzák a hadköteles férfiak kiutazását Ukrajnából, amelyek korrupciós kockázatokat hordoznak magukban.

Szitnik megjegyezte, hogy a kritika nem politikai jellegű, a kérdést a korrupciós kockázatok felmérése kapcsán vizsgálta a NAZK. Az ügynökség a korrupciós kockázatok kiküszöbölése végett fogalmazta meg az aggályait a szabályozással kapcsolatban.

„A kiutazási tilalom alóli felmentést adó rendeletek elhamarkodott megfogalmazásban készültek, ezért ezen jogszabályok minősége kívánnivalót hagy maga után. A NAZK ajánlásokat készített ezek kijavítására, de a legfontosabb az, hogy az elnöki rendeletben rögzíteni kell az erre vonatkozó szabályozást” – fogalmazott Szitnik.

Az ügynökség a következőket javasolja:

  1. elnöki rendeletben kell rögzíteni a kiutazási korlátozást,
  2. a módosított rendeletet jóvá kell hagynia a parlamentnek,
  3. világos és egyértelmű leírást kell adni arról, kik mentesülhetnek a kiutazási tilalom alól, ezt milyen okmányokkal kell alátámasztaniuk az érintetteknek,
  4. szabályozni kell az úgynevezett „Sljah” engedélyek kiadását, mivel ez szolgáltatja a legnagyobb kockázatot a korrupcióra.

„Nem adunk ajánlásokat a főparancsnoknak, arra vagyunk, hogy több, ezért a kérdésért felelős testület együttműködve szabályozza a jogszabályi gyakorlatot és a szabályozási keretet. Javaslataink inkább a végrehajtó hatalomhoz kapcsolódnak” – jegyezte meg Szitnik, aki szerint ezzel megszűnnének a társadalmi feszültségek és a korrupciós kockázatok.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rakétatámadás ért egy orosz légibázist Moszkva mellett

Feltételezhetően ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Engels–2 légibázist – számolt a Twitterre feltöltött videók alapján a német Focus Online. A jelentések szerint két orosz Tu–95-ös vadászrepülő megsérült a robbanásban. A Focus szerint az orosz légierő gépei rendszeresen indítottak innen bombázásokat ukrán városok ellen. Az Engels–2 légibázis Moszkvától 450 kilométerre délkeletre, Szaratov mellett található, tehát nem az ukrán határ közelében - tudatta a Híradó . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

A zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát

Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat elnöke felszólította a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit, hogy ne írjanak alá semmit az oroszokkal és a Roszatom orosz vállalattal.  Kijelentette, hogy Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát, és együttműködik az oroszokkal. Szavai szerint Csernyicsuk - akit az oroszok szerdán kineveztek az erőmű igazgatójának - ahelyett, hogy minden erőfeszítést megtett volna az erőmű mielőbbi felszabadítása érdekében, "úgy döntött, hogy segít az orosz támadóknak legalizálni a nukleáris létesítmény jogellenes megszállását, és más atomtudósokat is erre buzdít". Kotyin közölte, hogy Csernyicsukot menesztették az Enerhoatomtól, és "előbb-utóbb mindenért felelni fog a törvény és az emberek előtt". Az Enerhoatom elnöke felszólította az erőmű dolgozóit, hogy "ne tegyenek olyan helyrehozhatatlan lépéseket, amelyekkel áthúzzák egész korábbi életútjukat, semmissé teszik mind

Zelenszkij az orosz olaj árplafonjáról: komolytalan és kényelmes döntés a terrorista állam költségvetése szempontjából

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek nevezte, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig elutasította a döntést. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül. Az uniós testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte,

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sztefanisina: Ukrajna megtudja oldani a magyar kisebbség nyelvhasználati ügyét

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút, melyet a Mandiner szemlézett.  A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.  A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel. A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.  Olga Sztefanisina elmo

Az orosz támadás miatt a kijevi, a dnyipropetrovszki és a donyecki régiókban kritikus a helyzet

Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő hozzátette, hogy egy embert szállítottak sérülésekkel kórházba. Arra nem tért ki, konkrétan mit találtak el az orosz rakéták. Az odesszai városi tanács arról adott hírt, hogy a megyeközpont egy részében megszakadt az áramellátás, emiatt leállították az elektromos árammal működő közösségi közlekedési eszközöket a városban. Úgyszintén leállították a távhőt biztosító összes városi kazánházat is, valamint a helyi vízművek közlése szerint teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata közölte, hogy több helyütt vészleállás történt az elektromos infrastruktúra károsodása miatt. Részleteket későbbre ígértek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetet intézett a lakossághoz