Ugrás a fő tartalomra

Nukleáris hadgyakorlatot tart a NATO

Jövő héten tizennégy NATO-tagállam részvételével megrendezik a szövetség éves nukleáris hadgyakorlatát. Az ukrajnai háború folyamatos eszkalációjával egy nukleáris háború kitörésének veszélye a hidegháború óta nem tapasztalt szintre emelkedett, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint azonban éppen ezért is fontos megtartani a gyakorlatot, hogy Moszkva tudtára adják: a szövetség államai készen állnak megvédeni magukat - írta a Magyar Nemzet.

Az ukrajnai háború, valamint az Oroszországgal egyre romló kapcsolatok ellenére jövő héten megrendezik a NATO éves nukleáris hadgyakorlatát. Jens Stoltenberg, a védelmi szövetség főtitkára szerint a gyakorlatot már jóval Moszkva ukrajnai invázióját megelőzően betervezték, tekintve, hogy rutinszerűen minden évben megtartják. 

"Rossz képet festene, ha az ukrajnai háború miatt hirtelen lemondanánk a gyakorlatot" − mutatott rá Stoltenberg. Hozzátette, a NATO kiszámítható, nyugodt viselkedése, valamint katonai ereje az, ami megelőzheti a konfliktus további eszkalálódását. Hasonló véleményen volt a CNBC amerikai hírcsatornának nyilatkozó Jim Towsend, aki az Obama-adminisztráció idején az európai védelemért és NATO ügyekért felelős helyettes államtitkári pozíciót töltötte be. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök a szövetség gyengeségeként könyvelné el a nukleáris hadgyakorlat elhalasztását. 

A „Steadfast Noon” névre keresztelt egyhetes gyakorlatot tizennégy tagállam részvételével rendezik meg, a NATO közlése szerint a főbb műveletek helyszíne Oroszországtól mintegy ezer kilométerre lesz.

A gyakorlaton atomtöltetek hordozására alkalmas vadászgépek, felderítő és üzemanyagtöltő repülőgépek vesznek részt, azonban − értelemszerűen − éles bombákat nem használnak. 

A műveletek során a töltetek raktárakból való biztonságos szállítását, hordozó gépekhez való csatlakoztatását, a robbanófejek élesítését, valamint célba juttatását is gyakorolják. 

Magának a NATO-nak mint szövetségnek nincsenek atomfegyverei, azonban három tagállam, az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság rendelkezik töltetekkel. Washingtonnak valamivel több mint 3700 töltet áll raktáraiban, ezzel Oroszország mögött a második legnagyobb atomhatalom.

A hadgyakorlat kezdete előtt csütörtökön összeül a NATO nukleáris tervezési csoportja, amely a szövetség atomfegyverekkel kapcsolatos politikáját hivatott meghatározni, valamint átértékelni a nemzetközi biztonsági rend változásai mentén. Egy nukleáris konfliktus kirobbanásának veszélye − Joe Biden amerikai elnök szavaival élve − az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt olyan magas, mint most, miután Moszkva annektálta Ukrajna négy délkeleti megyéjének orosz fennhatóság alatt álló területeit. Vlagyimir Putyin az elcsatolt régiókkal kapcsolatban kijelentette, minden lehetséges eszközt bevet megvédésükre, amit sokan úgy értelmeznek, Oroszország kész atomfegyvereket is használni a területeket ért támadás esetén. 

"Folyamatosan figyeljük Oroszország nukleáris erőit. Eddig még nem vettünk észre változást e tekintetben, de éberek maradunk" − hangsúlyozta Jens Stoltenberg. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna hozzálátott a nyelvtörvény módosításának előkészítéséhez

Bedő Dávid, a Momentum képviselője egyhetes ukrajnai úton vett részt, a tapasztalatairól pedig a Magyar Narancsnak számolt be. A politikus szerint a magyar kormány a háború kirobbanása óta nem áll teljes mellszélességgel Ukrajna mellé, ezért is érezték erkölcsi kötelességüknek a támogatást - írta az Index .  A küldöttség az ukrajnai útja során találkozott ukrán kormány Európa Tanács-beli képviselőjével, kijevi parlamenti képviselőcsoportokkal, a kisebbségi ombudsmannal, valamint a beregszászi polgármesterrel is. Bedő Dávid szerint a magyar nyelv oktatását is korlátozó nyelvtörvényt, illetve a munkácsi várból eltávolított turulszobor esetét is érintették.  "A kisebbségi ügyekért felelős ombudsman biztosított minket arról, hogy a legfőbb prioritások között kezeli a nyelvtörvény ügyét, de a többi partnerünk is foglalkozik a kérdéssel. A tárgyalásokon azt a visszajelzést kaptuk a kormány, illetve a parlament képviselőitől, hogy bő egy éven belül módosítani fogják a nyelvtörvényt, am

Sztefanisina: Ukrajna megtudja oldani a magyar kisebbség nyelvhasználati ügyét

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút, melyet a Mandiner szemlézett.  A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.  A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel. A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.  Olga Sztefanisina elmo

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Baloga: az ukránoknak a Nagy-Magyarország összes szimbólumával és szellemiségével végképp le kell számolni

Viktor Baloga szerint „Nagy-Magyarország összes szimbólumával és szellemiségével végképp le kell számolni” - írta a Mandiner . Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálja késztette megszólalásra az ukrán politikust. „Egyértelmű, hogy a magyar fasiszták nem kapták meg a magukét a második világháború alatt, ha azt hiszik, hogy más országok területeinek elfoglalásával hatalmas állammá válhatnak. Mindenesetre jó, hogy felfedte a térképet, így könnyebb lesz nekünk, ukránoknak Nagy-Magyarország összes szimbólumával, szellemiségével végképp leszámolni” – fogalmazott az ukrán politikus. „Orbán Viktornak jól fog még jönni a sál, ha végképp megőrül és úgy dönt, hogy elfoglalja Ukrajna egy részét, lesz majd mivel törölgesse a pofáját” - írta Baloga. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

Szijjártó: amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, nem járulunk hozzá a NATO Ukrajna Bizottság hivatalos ülésének összehívásához

Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben az M1 aktuális csatornán élőben közvetített nyilatkozatában. A tárcavezető a NATO külügyminiszteri üléséről nyilatkozva, újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a Financial Times című brit lap értesüléseit, amelyek szerint Magyarország ezúttal sem járult hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz majd részt. "Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá" - szögezte le. Szijjártó Péter hangsúlyozta: amióta

Novák Katalin: a kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni

Legyen béke! Legyen békés jövő a magyaroknak is Kárpátalján! - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a beregszászi járási Csepében, ahol vasárnap ünnepélyesen átadták a Tulipán Tanoda épületét, ahol a gyerekek ápolhatják a népi hagyományokat, népzenei és néptáncoktatásban részesülhetnek. Novák Katalin kifejtette, hogy "azért kell ez a hely, hogy megtanulják a legkisebbek is közös kultúránknak a kincseit, hogy aztán ők is tovább tudják majd adni a gyerekeiknek". A köztársasági elnök aláhúzta, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére, amikor az intézmények általában bezárnak, Kárpátalján ennek az ellenkezője történik. A kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni, de "nem csak túlélni kell - élni kell" - mondta Novák Katalin. "Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz magyar jövő itt, Kárpátalján is" - fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy ehhez most és a jövőben is számíthatnak Magyarország támogatására az o