Ugrás a fő tartalomra

Oroszország ENSZ-vizsgálatot kért az ukrajnai biológiai laboratóriumokról

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt az ukrajnai biológiai laboratóriumokban végzett tevékenységük miatt.

A tanács tagjainak szétküldött határozattervezet szerint Oroszország az egyezmény VI. cikke alapján hivatalos panaszt nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Ukrajnában tiltott biológiai tevékenység folyik. Az ügyben csütörtökre hívták össze a BT ülését.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Ukrajnában titkos amerikai laboratóriumok biológiai hadviseléssel foglalkoznak. Ezt a vádat az Egyesült Államok és Ukrajna tagadta.

A határozattervezet felhatalmazná a BT-t, hogy hozzon létre egy 15 tagú bizottságot, amely kivizsgálná az orosz állításokat és november 30-ig jelentést tenne a tanácsnak, valamint az egyezmény részes feleinek a november 28. és december 16. között Genfben megtartandó felülvizsgálati konferencián.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Sojgu a hétvégén brit, francia, török és amerikai kollégáival folytatott telefonbeszélgetéseiben hangoztatta a vádat. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azonnal nyilvánvalóan hamisnak nevezte az állítást’. Ukrajna is elutasította Moszkva vádját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden Oroszország kérésére zárt ajtók mögött tanácskozott a piszkos bombával kapcsolatos vádjáról. Nyebenzja az ülés előtt ötoldalas levelet küldött a tanács tagjainak, amelyben azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kijevi Nukleáris Kutatóintézete és a Vosztocsnij Bányászati és Feldolgozó Üzem egy ilyen piszkos bomba kifejlesztésére kapott közvetlen utasítást (Volodimir) Zelenszkij elnök rezsimjétől’ és a munka a befejező szakaszban van.

A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnököt kedden megkérdezték arról, hogy szerinte készül-e taktikai atomfegyver bevetésére Oroszország, miután azt állította, hogy Ukrajna piszkos bombát fog bevetni. Az elnök azt felelte, Moszkva hihetetlenül súlyos hibát követne el, ha taktikai nukleáris fegyvert vetne be.

A piszkos bombáknak nincs nukleáris pusztító erejük, de széles területeket tehetnek ki radioaktív szennyeződésnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette, hogy Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban. Oroszország most hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív piszkos bombát vet be saját területén. Hozzátette: A NATO-szövetségesek elutasítják ezt az átlátszóan hamis állítást.

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy idén is meg fogja tartani nukleáris erőinek éves gyakorlatát – közölte kedden az amerikai kormány, ami Washington szerint csökkenti a félreértés kockázatát egy olyan időszakban, amikor kifejezetten vakmerő lett az orosz nukleáris retorika.

Washington hangoztatta: arra számít, hogy Oroszország rakéták tesztindítását hajtja végre stratégiai nukleáris erőinek éves gyakorlatán, megjegyezve, hogy a múltban már teszteltek interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az Új START-szerződés értelmében Oroszország köteles az ilyen rakétaindításokról előzetes értesítést közölni – mondják amerikai tisztviselők.

„Az Egyesült Államokat értesítették, és mint korábban már hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszországban” – jelentette be Patrick Ryder dandártábornok, a légierő szóvivője egy sajtótájékoztatón. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: