Ugrás a fő tartalomra

Oroszország ENSZ-vizsgálatot kért az ukrajnai biológiai laboratóriumokról

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt az ukrajnai biológiai laboratóriumokban végzett tevékenységük miatt.

A tanács tagjainak szétküldött határozattervezet szerint Oroszország az egyezmény VI. cikke alapján hivatalos panaszt nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Ukrajnában tiltott biológiai tevékenység folyik. Az ügyben csütörtökre hívták össze a BT ülését.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Ukrajnában titkos amerikai laboratóriumok biológiai hadviseléssel foglalkoznak. Ezt a vádat az Egyesült Államok és Ukrajna tagadta.

A határozattervezet felhatalmazná a BT-t, hogy hozzon létre egy 15 tagú bizottságot, amely kivizsgálná az orosz állításokat és november 30-ig jelentést tenne a tanácsnak, valamint az egyezmény részes feleinek a november 28. és december 16. között Genfben megtartandó felülvizsgálati konferencián.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Sojgu a hétvégén brit, francia, török és amerikai kollégáival folytatott telefonbeszélgetéseiben hangoztatta a vádat. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azonnal nyilvánvalóan hamisnak nevezte az állítást’. Ukrajna is elutasította Moszkva vádját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden Oroszország kérésére zárt ajtók mögött tanácskozott a piszkos bombával kapcsolatos vádjáról. Nyebenzja az ülés előtt ötoldalas levelet küldött a tanács tagjainak, amelyben azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kijevi Nukleáris Kutatóintézete és a Vosztocsnij Bányászati és Feldolgozó Üzem egy ilyen piszkos bomba kifejlesztésére kapott közvetlen utasítást (Volodimir) Zelenszkij elnök rezsimjétől’ és a munka a befejező szakaszban van.

A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnököt kedden megkérdezték arról, hogy szerinte készül-e taktikai atomfegyver bevetésére Oroszország, miután azt állította, hogy Ukrajna piszkos bombát fog bevetni. Az elnök azt felelte, Moszkva hihetetlenül súlyos hibát követne el, ha taktikai nukleáris fegyvert vetne be.

A piszkos bombáknak nincs nukleáris pusztító erejük, de széles területeket tehetnek ki radioaktív szennyeződésnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette, hogy Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban. Oroszország most hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív piszkos bombát vet be saját területén. Hozzátette: A NATO-szövetségesek elutasítják ezt az átlátszóan hamis állítást.

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy idén is meg fogja tartani nukleáris erőinek éves gyakorlatát – közölte kedden az amerikai kormány, ami Washington szerint csökkenti a félreértés kockázatát egy olyan időszakban, amikor kifejezetten vakmerő lett az orosz nukleáris retorika.

Washington hangoztatta: arra számít, hogy Oroszország rakéták tesztindítását hajtja végre stratégiai nukleáris erőinek éves gyakorlatán, megjegyezve, hogy a múltban már teszteltek interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az Új START-szerződés értelmében Oroszország köteles az ilyen rakétaindításokról előzetes értesítést közölni – mondják amerikai tisztviselők.

„Az Egyesült Államokat értesítették, és mint korábban már hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszországban” – jelentette be Patrick Ryder dandártábornok, a légierő szóvivője egy sajtótájékoztatón. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Kárpátalja települései: Ismerje meg Bótrágy történetét

A helység már a XII. században létezett, s akkor a Betke család bírta, akitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám 1270-ben Rusdi Mihály kapta meg. Majd a terület második feleségének Berenczei Náné fiának tulajdonába került. Aztán a Lónyai család birtoka volt, így Bótrágyot ezen időszakban, mint a Nagy-Lónya uradalomhoz tartozó birtokot tartották számon. 1413-ban zálogcímen beiktatták négy itteni jobbágy-telek birtokába, amelyet Kereknyei Imre plébános és testvére Márton birtokoltak (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.) Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. Ekkor 7 kapu találtatott itt, majd 1600-ban 6 után vetettek ki adót (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest). A XVI. század első felében a község lakói előbb az evangél

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 630 millió dollárnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lö

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Tájékoztató: így hagyhatják el törvényesen Ukrajnát a hadköteles férfiak

Ukrajnában a hadköteles férfiak bizonyos esetekben elhagyhatják az országot hadiállapot idején. Így például, ha gyereket vagy rászorulót kísérnek. A Védelmi Minisztérium az Állami Határőrszolgálattal és a Szociálpolitikai Minisztériummal közösen speciális útmutatót készített számukra a határátlépéshez szükséges dokumentumok feltüntetésével – közölte az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya Olena Zelenszka, a first lady nyomán. „Azok a férfiak, akik külföldre evakuálva kénytelenek menteni szeretteiket, számos kérdéssel és félreértéssel szembesülnek. És jobb tisztázni ezeket, még mielőtt beszélnek a határőrökkel. A pontatlanságok egyértelműsítése érdekében átfogó útmutatót készítettünk az államhatár átlépéséhez a gyermekeket és más személyeket kísérő hadköteles korú férfiak számára” – mondta el az elnök felesége. Az összeállítás azokat az eseteket veszi sorra, amikor a 18 és 60 év közötti férfiak elhagyhatják az országot. Ezen a linken megtalálják a határátlépéshez szükséges d

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me