Ugrás a fő tartalomra

Oroszország újabb nagy erejű csapást mért Ukrajnára

Október 22-én reggel Oroszország újabb nagy erejű csapást mért Ukrajnára. Több megyében robbanások hallatszottak, számos településen nincs áram.

Odessza megye

A helyi média füstoszlopról számolt be, amely egy robbanás következtében keletkezett a térségben. Egyes települések lakói arról is számoltak be, hogy megszűnt az áramellátás.

Makszim Marcsenko, az Odesszai Regionális Katonai Adminisztráció vezetője szerint Oroszország két rakétacsapást mért az energetikai infrastruktúrára. A bombázások következtében az Odesszai járás több települése áram nélkül maradt. "Ma reggel az ellenség hatalmas rakétatámadást indított az egész országban. Odessza régió is érintett volt. A rakétatámadás következtében két cirkálórakéta csapódott be egy kritikus infrastrukturális létesítménybe Odessza körzetben. Három sebesültet orvosi ellátásban részesítenek" - közölte az Odesszai Járási Államigazgatás sajtószolgálata.

Kijev

Vitalij Klitschko kijevi polgármester szerint a légvédelem több, a főváros felé tartó rakétát lőtt le a térségben. Az elnöki hivatal tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint összesen öt rakétát semmisített meg az ukrán hadsereg.

Hmelnickij megye és Hmelnickij

A térségben robbanások történtek, melyet megerősített Szerhij Hamalij, a Hmelnickiji Regionális Államigazgatás vezetője és Olekszandr Szimcsisin, a megyeszékhely polgármestere is. A Hmelnickijre mért csapás után a városban megszűnt az áramszolgáltatás, és a lakosságot felszólították, hogy töltsenek fel vízkészleteket. 

Csernyivci megye

Ruszlan Zaparanyuk, a Csernyivci Regionális Katonai Adminisztráció vezetője szerint Ukrajna Fegyveres Erői lelőttek egy rakétát a Dnyeszteri járás felett, amely a tóba zuhant. "Polgári létesítményekben és házakban nem keletkeztek károk" - tette hozzá.

Ternopil megye

"A szomszédos régiókban problémák vannak az áramellátással. Készítsen elő mindent, amire szükség van vészhelyzeti áramkimaradás esetére. Ne hagyják el az óvóhelyet, amíg a riasztás véget nem ér" - írta Szerhij Nadal, Ternopil polgármestere.

Lviv megye

"A légvédelem működött a Lviv megyében. További részletek később. Maradjanak az óvóhelyeken!" - írta a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Makszim Kozickij.

Kirovohrad megye

Andrij Raikovics, a regionális állami közigazgatás vezetője szerint a térségben aggasztó a helyzet. Felszólította a polgárokat, hogy ne hagyják el a menedékhelyet. Rajkovics szerint Oroszország fontos energetikai létesítményekre csapott le Kropivnyickij és Holovanivszkij járásokban. "Minden vállalkozáshoz fordulok, különösen a nagy kiskereskedelmi létesítmények, láncok, vendéglátóhelyek tulajdonosaihoz, és kérem a régió minden lakosát, hogy jelentősen csökkentsék a villamosenergia-fogyasztást" - tette hozzá a regionális államigazgatás vezetője. Rajkovics az esetleges áramkimaradásokra is figyelmeztetett.

Rivne megye

Rivne megyét is találat ére. "Hangsúlyozom, ne tegyenek fel videókat és fotókat az internetre. Várjon a hivatalos információkra. És maradjanak az óvóhelyeken!" - írta Vitalij Koval kormányzó. Rivne polgármestere, Oleksandr Tretjak beszámolója szerint az oroszok a város egyik kritikus infrastrukturális létesítményére mértek csapást.  "A város egészségügyi intézményeiben már telepítettek orvosi segélyállomásokat" - írta a polgármester. A környező területek lakóit biztonságos helyre evakuálták. Előzetesen úgy tudni, hogy a csapás nem követelt áldozatokat. Az áramszolgáltatók most azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az áramellátást.

Voliny megye

Ihor Poliscsuk lucki polgármester szerint az oroszok csapást mértek az energetikai létesítményre. "A város egy részében nincs áram. Készítsenek vízkészleteket. A mentők a helyszínen dolgoznak. További részletek később" - írta a polgármester. Jurij Pohuljajko, a Volinyi Regionális Államigazgatás vezetője megerősítette a támadást. Egyes településeken áram- és vízkimaradás van.

Az Elnöki Hivatal reakciója

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szerint Oroszország a terroristák országa, akik ismét a polgári infrastruktúra és a civilek ellen háborúznak. "Semmi baj, túl fogjuk élni. Az oroszok álma a hátországban lévő problémákról és az ukrán területek felszabadításának leállításáról infantilis. Napról napra dühösebbek leszünk. Ez pedig azt jelenti, hogy még erősebb választ fogunk adni" - írja Jermak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Kárpátalja települései: Ismerje meg Bótrágy történetét

A helység már a XII. században létezett, s akkor a Betke család bírta, akitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám 1270-ben Rusdi Mihály kapta meg. Majd a terület második feleségének Berenczei Náné fiának tulajdonába került. Aztán a Lónyai család birtoka volt, így Bótrágyot ezen időszakban, mint a Nagy-Lónya uradalomhoz tartozó birtokot tartották számon. 1413-ban zálogcímen beiktatták négy itteni jobbágy-telek birtokába, amelyet Kereknyei Imre plébános és testvére Márton birtokoltak (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.) Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. Ekkor 7 kapu találtatott itt, majd 1600-ban 6 után vetettek ki adót (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest). A XVI. század első felében a község lakói előbb az evangél

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 630 millió dollárnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lö

Tájékoztató: így hagyhatják el törvényesen Ukrajnát a hadköteles férfiak

Ukrajnában a hadköteles férfiak bizonyos esetekben elhagyhatják az országot hadiállapot idején. Így például, ha gyereket vagy rászorulót kísérnek. A Védelmi Minisztérium az Állami Határőrszolgálattal és a Szociálpolitikai Minisztériummal közösen speciális útmutatót készített számukra a határátlépéshez szükséges dokumentumok feltüntetésével – közölte az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya Olena Zelenszka, a first lady nyomán. „Azok a férfiak, akik külföldre evakuálva kénytelenek menteni szeretteiket, számos kérdéssel és félreértéssel szembesülnek. És jobb tisztázni ezeket, még mielőtt beszélnek a határőrökkel. A pontatlanságok egyértelműsítése érdekében átfogó útmutatót készítettünk az államhatár átlépéséhez a gyermekeket és más személyeket kísérő hadköteles korú férfiak számára” – mondta el az elnök felesége. Az összeállítás azokat az eseteket veszi sorra, amikor a 18 és 60 év közötti férfiak elhagyhatják az országot. Ezen a linken megtalálják a határátlépéshez szükséges d

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me