Ugrás a fő tartalomra

Oroszország újabb nagy erejű csapást mért Ukrajnára

Október 22-én reggel Oroszország újabb nagy erejű csapást mért Ukrajnára. Több megyében robbanások hallatszottak, számos településen nincs áram.

Odessza megye

A helyi média füstoszlopról számolt be, amely egy robbanás következtében keletkezett a térségben. Egyes települések lakói arról is számoltak be, hogy megszűnt az áramellátás.

Makszim Marcsenko, az Odesszai Regionális Katonai Adminisztráció vezetője szerint Oroszország két rakétacsapást mért az energetikai infrastruktúrára. A bombázások következtében az Odesszai járás több települése áram nélkül maradt. "Ma reggel az ellenség hatalmas rakétatámadást indított az egész országban. Odessza régió is érintett volt. A rakétatámadás következtében két cirkálórakéta csapódott be egy kritikus infrastrukturális létesítménybe Odessza körzetben. Három sebesültet orvosi ellátásban részesítenek" - közölte az Odesszai Járási Államigazgatás sajtószolgálata.

Kijev

Vitalij Klitschko kijevi polgármester szerint a légvédelem több, a főváros felé tartó rakétát lőtt le a térségben. Az elnöki hivatal tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint összesen öt rakétát semmisített meg az ukrán hadsereg.

Hmelnickij megye és Hmelnickij

A térségben robbanások történtek, melyet megerősített Szerhij Hamalij, a Hmelnickiji Regionális Államigazgatás vezetője és Olekszandr Szimcsisin, a megyeszékhely polgármestere is. A Hmelnickijre mért csapás után a városban megszűnt az áramszolgáltatás, és a lakosságot felszólították, hogy töltsenek fel vízkészleteket. 

Csernyivci megye

Ruszlan Zaparanyuk, a Csernyivci Regionális Katonai Adminisztráció vezetője szerint Ukrajna Fegyveres Erői lelőttek egy rakétát a Dnyeszteri járás felett, amely a tóba zuhant. "Polgári létesítményekben és házakban nem keletkeztek károk" - tette hozzá.

Ternopil megye

"A szomszédos régiókban problémák vannak az áramellátással. Készítsen elő mindent, amire szükség van vészhelyzeti áramkimaradás esetére. Ne hagyják el az óvóhelyet, amíg a riasztás véget nem ér" - írta Szerhij Nadal, Ternopil polgármestere.

Lviv megye

"A légvédelem működött a Lviv megyében. További részletek később. Maradjanak az óvóhelyeken!" - írta a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Makszim Kozickij.

Kirovohrad megye

Andrij Raikovics, a regionális állami közigazgatás vezetője szerint a térségben aggasztó a helyzet. Felszólította a polgárokat, hogy ne hagyják el a menedékhelyet. Rajkovics szerint Oroszország fontos energetikai létesítményekre csapott le Kropivnyickij és Holovanivszkij járásokban. "Minden vállalkozáshoz fordulok, különösen a nagy kiskereskedelmi létesítmények, láncok, vendéglátóhelyek tulajdonosaihoz, és kérem a régió minden lakosát, hogy jelentősen csökkentsék a villamosenergia-fogyasztást" - tette hozzá a regionális államigazgatás vezetője. Rajkovics az esetleges áramkimaradásokra is figyelmeztetett.

Rivne megye

Rivne megyét is találat ére. "Hangsúlyozom, ne tegyenek fel videókat és fotókat az internetre. Várjon a hivatalos információkra. És maradjanak az óvóhelyeken!" - írta Vitalij Koval kormányzó. Rivne polgármestere, Oleksandr Tretjak beszámolója szerint az oroszok a város egyik kritikus infrastrukturális létesítményére mértek csapást.  "A város egészségügyi intézményeiben már telepítettek orvosi segélyállomásokat" - írta a polgármester. A környező területek lakóit biztonságos helyre evakuálták. Előzetesen úgy tudni, hogy a csapás nem követelt áldozatokat. Az áramszolgáltatók most azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az áramellátást.

Voliny megye

Ihor Poliscsuk lucki polgármester szerint az oroszok csapást mértek az energetikai létesítményre. "A város egy részében nincs áram. Készítsenek vízkészleteket. A mentők a helyszínen dolgoznak. További részletek később" - írta a polgármester. Jurij Pohuljajko, a Volinyi Regionális Államigazgatás vezetője megerősítette a támadást. Egyes településeken áram- és vízkimaradás van.

Az Elnöki Hivatal reakciója

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szerint Oroszország a terroristák országa, akik ismét a polgári infrastruktúra és a civilek ellen háborúznak. "Semmi baj, túl fogjuk élni. Az oroszok álma a hátországban lévő problémákról és az ukrán területek felszabadításának leállításáról infantilis. Napról napra dühösebbek leszünk. Ez pedig azt jelenti, hogy még erősebb választ fogunk adni" - írja Jermak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sztefanisina: Ukrajna megtudja oldani a magyar kisebbség nyelvhasználati ügyét

A Kyiv Independent Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Olga Sztefanisinával készített interjút, melyet a Mandiner szemlézett.  A politikus elmondta: az, hogy Ukrajnának ilyen gyorsan tagjelölti státuszt adtak, az elsősorban az Európai Unió érdeke volt, így akartak ugyanis jelezni, hogy igenis fontos szereplők a nagyhatalmak játszmájában. Sztefanisina szerint Ukrajna „vonzó partner” az EU számára nehézipara és mezőgazdasága miatt.  A lapban külön bekezdést szentelnek a magyar-ukrán kapcsolatoknak, elsősorban természetesen a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzetére kihegyezve. Az EU irányába tett ukrán vállalások közé tartozik a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése is, azonban ezen vállalásokban nagyon kevés konkrétum szerepel. A lap szerint Orbán Viktor „langymeleg” hozzáállást tanúsított Oroszország és Vlagyimir Putyin irányába, emellett megemlítik a nemzetközi hírnevet befutó nagy-magyarországos sálat is.  Olga Sztefanisina elmo

Zelenszkij: az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket

Az energetikai vállalatoknak és a helyi hatóságoknak igazságossá és kiszámíthatóvá kell tenniük a stabilizációs áramszüneteket Ukrajnában, az embereknek joguk van hozzá, hogy tervezni tudják az életüket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az RBK-Ukrajina hírportál. „Rögzítjük a rendszereink védelmében már elért eredményeket. Új megoldásokat készítünk elő. Az energetikai- és közművállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy stabilizálják a rendszert, és hosszabb ideig több áramot biztosítsanak az embereknek.” - mondta az államfő. Az elnök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor és mennyi időre szűnik meg az áramellátás - írta a Kárpát.in.ua . „Ez mind maguknak az energetikai vállalatoknak, mind a helyi hatóságoknak a felelőssége. Az embereknek joguk van tudni. És amennyire ez most lehetséges, biztosítani kell az élet kiszámíthatóságát. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a szomszédos házakban vagy a legközelebbi utcákban valamiért az áramkikapcsolások

Szijjártó: amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, nem járulunk hozzá a NATO Ukrajna Bizottság hivatalos ülésének összehívásához

Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben az M1 aktuális csatornán élőben közvetített nyilatkozatában. A tárcavezető a NATO külügyminiszteri üléséről nyilatkozva, újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a Financial Times című brit lap értesüléseit, amelyek szerint Magyarország ezúttal sem járult hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz majd részt. "Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá" - szögezte le. Szijjártó Péter hangsúlyozta: amióta

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij az orosz olaj árplafonjáról: komolytalan és kényelmes döntés a terrorista állam költségvetése szempontjából

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek nevezte, Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pedig elutasította a döntést. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül. Az uniós testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte,

A zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát

Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat elnöke felszólította a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit, hogy ne írjanak alá semmit az oroszokkal és a Roszatom orosz vállalattal.  Kijelentette, hogy Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese elárulta Ukrajnát, és együttműködik az oroszokkal. Szavai szerint Csernyicsuk - akit az oroszok szerdán kineveztek az erőmű igazgatójának - ahelyett, hogy minden erőfeszítést megtett volna az erőmű mielőbbi felszabadítása érdekében, "úgy döntött, hogy segít az orosz támadóknak legalizálni a nukleáris létesítmény jogellenes megszállását, és más atomtudósokat is erre buzdít". Kotyin közölte, hogy Csernyicsukot menesztették az Enerhoatomtól, és "előbb-utóbb mindenért felelni fog a törvény és az emberek előtt". Az Enerhoatom elnöke felszólította az erőmű dolgozóit, hogy "ne tegyenek olyan helyrehozhatatlan lépéseket, amelyekkel áthúzzák egész korábbi életútjukat, semmissé teszik mind

Magyarország ellenezte, ezért Dmitro Kuleba nem vehet részt a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján

Magyarország ellenezte Dmitro Kuleba külügyminiszter teljes körű részvételét a NATO-tagállamok külügyminisztereinek hivatalos bukaresti találkozóján. Mint ismeretes, kedden és szerdán a szövetség országainak külügyminiszterei újabb találkozót tartanak Románia fővárosában, melyen várhatóan Ukrajna további támogatásáról lesz szó az Oroszország elleni háborúban. A Financial Times elsőként számolt be arról, hogy Magyarország ellenezte Dmitro Kuleba részvételét a hivatalos ülésen, ezért az ukrán külügyminiszter kénytelen egy külön vacsorán találkozni kollégáival. Az ukrán külügyminisztérium a Jevropejszka Pravdának megerősítette, hogy az ukrán diplomácia vezetője a NATO-főtitkár által szervezett külön megbeszélés keretében tárgyal a külügyminiszterekkel. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: