Ugrás a fő tartalomra

Pánikszerűen menekülne az orosz megszállók Enerhodar városából

A dél-ukrajnai Herszon megyében tovább folytatódnak a harcok, az orosz erők ismét lőtték Beriszlav térségét, a táamdásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a polgári lakosság körében - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a régiók kormányzóinak közléseiből készített csütörtöki összefoglalójában.

Az áldozatok számát nem hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerint az orosz erők védekezésbe mentek át és próbálják tartani a megszállt vonalakat. Továbbra is tüzérségi és légi eszközökkel támadják az ukrán állásokat a déli frontvonal mentén, és csapásokat mérnek a már felszabadított településekre. Az orosz megszállás alól nemrég felszabadult Petropavlivka és Trofonyivka falvakat Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték. Davigyiv Bridre az orosz légierő három csapást mért.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a régióban az ukrán erők eddig 544 települést szabadítottak fel, orosz megszállás alatt még 32 maradt, ami kevesebb, mit a megye lakott területének két százaléka.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők elkezdték kivinni a zsákmányolt vagyontárgyakat Enerhodar városból, ahol a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói laknak.

A közlemény szerint "pánikszerűen menekülnek" az orosz megszállók a városból az ukrán erők herszoni és zaporizzsjai régiókban elért harci sikereinek hírére. Helyi lakosok rögzítették, ahogy kifosztanak egy helyi szállodát - írta az Enerhoatom. A jelentés szerint az orosz megszállók "mindent elhordtak onnan, és buszokba és teherautókba pakolták a tévéket, hűtőszekrényeket, bútorokat, vízforralókat és egyéb háztartási eszközöket".

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében figyelmeztetett: nagy a valószínűsége annak, hogy orosz csapatok tüzet nyitnak a herszoni régió polgári lakosságára. Rámutattak arra, hogy előző nap üzeneteket küldtek szét Nova Kahovka lakosainak, azzal a felhívással, hogy evakuáljanak a településről, mert - mint állították -, az ukrán csapatok támadásra készülnek.

A vezérkar jelentésében kitért arra, hogy az elmúlt napon 370 orosz katona halt meg, az agresszió kezdete óta pedig velük együtt 66 650. Az ukrán katonák előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 25 drónt és egy helikoptert.

Az Ukrajinszka Pravda a Szabadság Rádió fehérorosz szerkesztőségére hivatkozva, arról számolt be, hogy műholdfelvételeken egyre több orosz katonát és haditechnikai eszközt látnak felhalmozódni az ukrán államhatárhoz közeli, fehéroroszországi Hosztomelnél lévő katonai repülőtéren. A híradás szerint másfél hete érkezett nagyobb csoport orosz katona és hadifelszerelés a repülőtérre.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter egy tévéműsorban elmondta, hogy október 10. óta Oroszország mintegy háromszáz csapást mért ukrán energetikai objektumokra rakétákkal, tüzérséggel és drónokkal. Közölte, hogy a kormány fel van készülve a legrosszabb forgatókönyvre is, és folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot a korlátozásokkal kapcsolatos teendőkről, például, arról, mikor töltsék fel a mobiltelefonjaikat.

A miniszter ismét hangsúlyozta az áramtakarékosság rendkívüli fontosságát. Szavai szerint a tömeges támadások első napjaiban az ukránok 10 százalékkal tudták csökkenteni a fogyasztást. Ugyanakkor Haluscsenko szerint jó lenne ezt legalább 20 százalékra növelni. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me

A magyargyűlölő Irina Farion kikelt az oroszul beszélő ukrán menekültek ellen

Az ukrán menekülteknek fel kell hagyniuk azzal, hogy Lengyelországban oroszul beszélnek, mert indokot szolgáltatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadására, ahogy ezt az orosz ajkúak már megtették Ukrajna esetében – közölte Irina Farion, volt parlamenti képviselő, lembergi egyetemi docens a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében . A Szvoboda Párt egykori képviselője élesen kikelt az ukrán menekültek ellen, mert oroszul beszélnek Lengyelországban. Szerinte az orosz nyelv használatával az ukrán menekültek indokot szolgáltathatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadásához, ahogy ezt az orosz anyanyelvűek már megtették Ukrajna esetében - írta a Kárpát.in.ua. Farion hangsúlyozta: „Lengyelországot sokkolta a tény, hogy az ukrán menekültek Putyin nyelvén beszélnek. Ezért Lengyelország már gyakorolja a riasztás, felismerve, hogy Putyin jön, hogy felszabadítsa az orosz ajkú lakosságot.” Az egyetemi docens azt üzente az országot elhagyóknak: „hallgassatok ide, menekültek, hagyjátok abba

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének