Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij megerősítette két település visszavételét a déli Herszon megyében

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól - számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Köszönet a szülővárosom, Krivij Rih 129. dandárja katonáinak, akik kitűntek jó eredményekkel, és felszabadították egyebek mellett Arhanhelszkét és Miroljubivkát" - mondta az államfő szokásos éjszakai videoüzenetében. Zelenszkij köszönetet mondott a területvédelem 115. dandárja katonáinak is, akik a zsitomiri régiót védték, a 117. dandár katonáinak, akik az északkeleti irányt védik Szumi megyében, a 127. területvédelmi dandár katonáinak Harkiv védelméért és a megye felszabadításáért, valamint a 110. dandárnak, amely "bátran veri vissza az orosz csapatokat Zaporizzsja irányában".

Az ukrán déli műveleti parancsnokság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák vasárnap megöltek 40 orosz katonát délen, továbbá megsemmisítettek két harckocsit és hét egyéb páncélozott járművet, valamint lelőttek egy K-52-es típusú támadóhelikoptert. Közleményükben hozzáfűzték, hogy az ukrán légierő hét csapást mért az orosz erőkre. A rakéta- és tüzérségi egységek több mint 340 tűzfeladatot teljesítettek. Jelentésükben kiemelték, hogy a déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet. Az ukrán erők folyatják az ellentámadást és részleges sikereket érnek el - írta a parancsnokság. Az orosz erők eközben változatlanul hajtanak végre rakétacsapásokat, és gyakran használnak kamikazedrónokat - tették hozzá.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a CCN-nek adott interjújában - amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál szemlézett - kijelentette, hogy Ukrajna folyamatosan tör előre Herszon régióban, hozzátéve, hogy "bizonyos változások történtek a harci cselekmények dinamikájában". Austin a változást az ukrán katonák ügyességének, valamint az amerikai és a NATO-szövetségesek által biztosított fegyvereknek, különösen a nagy mobilitású föld-levegő rakétarendszerek (HIMARS) stratégiai használatának tulajdonította.

Olekszandr Staruh Zaporizzsja megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az orosz erők hétfőre virradóan újabb rakétatámadást indítottak Zaporizzsja város és a régió két faluja ellen. Körülbelül tíz Sz-300-as rakétát lőttek ki. A megyeszékhelyen infrastrukturális létesítmények károsodtak és egy rehabilitációs központ, ahol speciális igényű gyerekek tanultak. Eddig egy helyi lakost szállítottak sérülésekkel kórházba. Később Anatolj Kurtyev, a zaporizzsjai városi tanács titkára a károkat pontosítva, hozzátette, hogy a megyeszékhelyen egy infrastrukturális létesítmény, két oktatási, egy egészségügyi intézmény és legalább hét lakóház szenvedett kárt.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy reggel az orosz erők Dnyipro város környékére mértek rakétacsapást. Az esetleges halálos áldozatok és sérültek számát még nem tudják. Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy kora reggel légiriadó volt Ukrajna egész területén a Krím félszigetet kivéve.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be a Telegramon, hogy a Donyeck megyei Liman felszabadításakor az orosz katonák a luhanszki régióban lévő Scsasztya településre menekültek át. "Mindennap érkeznek sebesült oroszok a sztarobilszki egészségügyi intézményekbe, sőt az egyik kórház közelében egy ellenőrzőpontot is felállítottak. Néhányan el tudtak menekülni Limanból Scsasztyába. Szeptember 30-án civil autókból és kisbuszokból álló konvojt fedeztek fel a város területén, amelyben több mint 200 orosz katona utazott" - írta Hajdaj.

Az Ukrajinszka Pravda magyarázatul hozzátette, hogy Scsaszta várost idén foglalták el az orosz erők, a település 24 kilométerre van a 2014 óta megszállt Luhanszktól.  

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében arról számolt be, hogy vasárnap az ukrán erők 11 orosz drónt, három harckocsit, egy repülőgépet és egy helikoptert, valamint 320 katonát semmisítettek meg. A vezérkar összesítése alapján eddig hozzávetőleg 60 430 orosz katona halt meg Ukrajnában. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !