Ugrás a fő tartalomra

Így változott a szubvenció igénylése Ukrajnában

Az ukrán kormány még szeptemberben döntött arról, hogy változik a lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak támogatása, a szubvenció folyósításának rendje. Ezek szerint október 1-jétől Ukrajna Nyugdíjalapja (PFU) folyósítja a megállapított támogatásokat és juttatásokat. December 1-jétől a támogatások és juttatások megállapítását is a PFU végzi. A kifizetések a bankokon és az Ukrpostán keresztül történnek.

Leegyszerűsítve a Szociálpolitikai Minisztérium által meghatározott kritériumokat, a szubvenció azokat a családokat/háztartásokat illeti meg, amelyeknél a lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak összessége meghaladja a számukra megállapított kötelező befizetés összegét.

A támogatás megítélése iránti kérelmet november 30-ig az Adminisztratív Szolgáltatási Központokban (CNAP), a területi közösség (hromada) végrehajtó szervének ezzel megbízott tisztségviselőjénél, a helyileg illetékes szociális védelmi szervnél lehet benyújtani, de a Gyija portálon keresztül is történhet az ügyintézés.

Az igénylés rendje alapvetően nem változott. A kérelemhez mellékelni szükséges a jövedelemkimutatást és a család/háztartás összetételéről kiállított igazolást. A szubvenciót a kérvény benyújtásának hónapjától a fűtési szezon végéig állapítják meg.

Tekintettel a gazdasági helyzetre és az országban bevezetett hadiállapotra, a kormány bővítette a szubvencióra jogosultak körét. Mostantól szubvencióra tarthatnak igényt azok is, akik:

  • több olyan lakóhelyiséggel vagy épülettel rendelkeznek, amelyek tulajdonjogát öröklés útján szerezték meg;
  • egy adott háztartáshoz tartoznak, de a hadiállapot ideje alatt külföldön tartózkodnak;
  • tartozásuk képződött a lakhatási és kommunális szolgáltatások fizetése terén a hadiállapot ideje alatt.

Lehetőségük van a szubvenció igénylésére a részleges munkanélküli-segélyben részesülőknek és azoknak is, akik a hadiállapot ideje alatt veszítették el az állásukat. Nekik ehhez nyilvántartásba kell vétetniük magukat a foglalkoztatási központban, ahol munkanélküli-segélyt állapítanak meg a számukra. Ezután az illetékes hivatalokhoz fordulhatnak a szubvenció megítélését kérve. Ebben az esetben a szubvenció megítélésének alapja nem a hathavi jövedelem lesz, hanem a munkanélküli-segély összege. A szubvenciót ilyenkor csak az álláskeresés idejére, de legfeljebb a fűtési szezon végéig ítélik meg.

A média szerint a hatóságok ígérik, hogy a szubvenció megítélésének, felszámításának és folyósításának átadása a PFU-nak nem lesz befolyással a polgárokra. A december 1-ig megítélt támogatások nyilvántartását fokozatosan átadják a PFU-nak. Vagyis a Nyugdíjalap szolgáltatóközpontjainál decemberben csak azoknak kell jelentkezniük, akik először kérik a támogatás megítélését. (Kárpátalja)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: